Interact propune o solutie noua care ajuta echipele virtuale si internationale sa colaboreze mai eficient pentru atingerea rezultatelor. Solutia a venit ca raspuns la provocarile cu care se confrunta companiile atunci cand au proiecte complexe, in care sunt implicati membri din mai mult tari, din functiuni diferite si cu posibilitati limitate de a se intalni fata in fata.

Deja nu mai este o surpriza pentru nimeni ca mediul de lucru de astazi este plin de provocari si are mai multe niveluri de complexitate. Dincolo de specificul tehnic al proiectelor, exista dimensiunea umana – diferentele comportamentale si cognitive. Iar in echipele internationale, si mai ales in cele virtuale, exista provocarea diferentelor culturale, pe de-o parte, si a comunicarii intr-un mediu sarac in interactiuni personale, pe de alta parte.

In acest context, am dezvoltat atelierul practic Working Across Virtual Teams© ce abordeaza aceste niveluri pornind de la diferentele individuale si cum le putem folosi in avantajul nostru in cadrul aceleiasi echipe. Cu ajutorul profilului Emergenetics®, indivizii isi pot intelege mai bine tiparele de relationare, luare a deciziilor, gestionare a sarcinilor. De asemenea, pot intelege si tiparele celor cu care colaboreaza si se pot adapta mai usor la acestea, obtinand un plus de productivitate, comunicare eficienta si orientare spre solutii. Atelierul include si instrumente de gestionare eficienta a canalelor de comunicare virtuale, precum si exersarea prezentarilor de impact pentru un public aflat la distanta. Nu in ultimul rand, atingem dimensiunea culturala si impactul pe care diferentele de la acest nivel il au asupra interactiunilor si rezultatelor echipei.

Intr-un mediu caracterizat de schimbare continua si complexitate, atelierul vine in sprijinul celor care doresc sa lucreze mai eficient si proactiv, sa se adapteze rapid la diverse diferente culturale si sa-si consolideze reteaua virtuala.

Read More

Read More

Am organizat recent un teambuilding inedit. Clientul își dorea o intervenție care să implice aproape toată echipa sa de 80 de oameni în urma căreia să crească coeziunea grupului, să-i ajute pe participanți să se cunoască mai bine și nu în ultimul rând, să dezvolte spiritul de colaborare într-o echipă diversă din punct de vedere funcțional. O așteptare deloc inedită până aici.

Totuși clientul nu-și dorea doar activități simple sau jocuri de teambuilding clasice prin care să atingă aceste obiective. Voia un eveniment care să creeze memorabilitate și care să lege timpul și efortul investit de oameni de ceva semnificativ, memorabil și de valorile în care oamenii și compania cred.

Cuvintele cheie pe care le-am auzit erau legate de impact asupra mediului, asupra comunității, rost și înțeles.
Asta ne-a ajutat pe noi să formulăm un set de întrebări la care am încercat să găsim răspuns:
Cum pot 80 de oameni să aibă un impact asupra mediului și naturii altfel decât printr-o simplă acțiune de ecologizare a unei zone?
Cum poate un grup de 80 de oameni să aibă un impact asupra unei comunități mari de oameni?
Cum poate un astfel de grup să investească timp și efort într-un mod memorabil aducând o contribuție cu care să se mândrească mult timp de acum încolo?

Până la urmă era nevoie să găsim un concept care să îi provoace pe oameni la o activitate reală de echipă care să dea un înțeles profund contribuției lor și care să lase o moștenire în timp a efortului depus.

Folosindu-ne resursele am găsit un loc, o organizație și niște oameni care întruneau toate aceste dorințe. În parteneriat cu Parcul Național Piatra Craiului și echipa lor de rangeri am creat un eveniment în care echipa clientului a contribuit direct și indirect la marcarea și semnalizarea a 150 de km de piste de biciclete de teren într-unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România.

Provocarea pentru participanți a constat în a se organiza pentru a marca și a semnaliza ei înșiși 30 de km de piste într-o singură zi de lucru.
Contribuția a constat în dezvoltarea infrastructurii de ecoturism într-un parc național relevant, cu impact atât asupra comunității locale, cât și a comunității de turiști și pasionați din domeniu.

În același timp, participanții au lăsat o moștenire sustenabilă pentru că ei sau vizitatorii parcului vor putea vedea sau revedea în timp numele și menționarea contribuției lor pe fiecare marcaj la care au muncit împreună.

E un proiect cu care ne mândrim datorită impactului pe care l-a avut dar și a complexității care a stat în spatele acestuia. A fost vorba de organizări de deplasări cu trenul și mașini, studii de management de risc, organizare logistică, crearea unui mediu provocator de colaborare și muncă în echipă și multă energie pe care împreună cu participanții am depus-o în ceea ce noi numim a teambuilding with a meaning.

Read More

Read More

Read More

Read More

Read More

Read More

Read More

Cand alegem un curs ne uitam la multe aspecte, de la cele mai pragmatice cum ar fi bugetul, pana la cele tehnice – de acoperire a competentelor, de livrare si la cele estetice design, fun, etc. Sunt multi si factorii care influenteaza calitatea trainingului. Si daca mai adaugam si faptul ca nu exista retete pre-stabilite care sa garanteze succesul, ne dam seama ca alegerea unui curs este un proces complex. De aceea, eu cred ca este necesara o buna cunoastere a istorieri unui curs – mai ales cand un curs vine cu o istorie in spate si a motivatiei oamenilor care il livreaza. Propunerea mea este sa priviti acest interviu nu ca pe un adverorial ci ca pe o incursiune in culisele unui curs ce se anunta spectaculos.

Learning Network: Ce ai experimentat (simtit/gandit) cand ai văzut prima data cursul TOYF. Când s-a intamplat asta? Cum ti-ai dat seama ca este un curs pe care vrei sa fii trainer pentru acest curs?

Alina Doica: Era candva in 2004, 2005 si imi amintesc foarte bine de energia cu care m-am aruncat in exercitiile pe care ni le-a propus trainerul. M-a atras in primul rand jocul cu ideile, felul in care poti schimba nuantele unui mesaj folosind diferite tehnici. Apoi mi-am dat seama ca imi va fi de mare folos pentru ca eu sunt destul de divergenta din fire, sar de la o idee la alta, pierd interlocutorul pe drum. Si mi-a placut ca pot sa spun ce am de spus pastrand un fir rosu, logic, dar fara sa renunt la originalitatea ideilor. Mi-am dorit sa-l pot face si eu ca trainer intr-o zi si am muncit mult pentru asta.

Comunicarea este o zona foarte vasta si automat atingem subiecte ce deschid apetitul participantilor, dar nu le putem acoperi in profunzime in 2 zile. Un exemplu ar fi asertivitatea – exista un moment in curs care poate deschide discutia despre comunicarea asertiva, despre ascultare si empatie, dar in formatul sau clasic nu putem sa exploram subiectul in detaliu. Vestea buna este ca sistemul TOYF se poate integra cu usurinta in tot felul de programe – o si facem de altfel. Cateva exemple sunt: abilitati de prezentare, comunicare asertiva si conflict management, feedback, first time manager sau leadership.

Citeste articolul.

Un interviu cu Alina Doica, Business Associate,  Interact

Read More