1. Ce este TOYF?

La o primă privire, Think on Your Feet® este un curs de comunicare stucturată și de impact care oferă participanților mai multe tehnici de “ambalare” a mesajului. În esență, însă, el este mai mult decat un curs de comunicare, este și un curs de gândire. De ce spun asta? Fiindcă ce precede mesajul vorbit este informația din mintea noastra, iar o comunicare clară presupune și o gândire clară. Cum spune și motto-ul Think on Your Feet® “Clear speaking is clear thinking’’!

2. In cât timp pot să văd o schimbare în comunicare?

Un lucru pe care îl observăm deseori la participanții de la Think on Your Feet® este faptul că aceștia își însușesc foarte rapid unele tehnici. Prima zi de curs cuprinde multe exerciții practice și ocazii de a transfera tehnicile de structurare a mesajului la activitatea de zi cu zi a fiecăruia. Deja după o primă zi de lucru atât de intensă, se observă o diferență în stilul de comunicare al unor participanți mai ales în ce privește concizia mesajului. E ca și cum a doua zi vin alți oameni la curs, unii care comunică mai clar și mai structurat.

3. Dă-mi un exemplu de cum pot aplica tehnicile Think On Your Feet

Cred că o situație în care ne regăsim deseori este aceea în care trebuie să ne prezentăm în fața unor oameni noi, fie ca suntem la un training, la o conferinta sau la un eveniment. Poate că nu avem neapărat un discurs pregătit pentru astfel de situații și suntem nevoiți să improvizăm, riscând să spunem fie prea puține lucruri, fie prea multe. Într-o astfel de situație putem alege sa ne prezentăm folosind trei locuri esențiale în care am câștigat experiența profesională: la facultate, la primul job și în compania în care lucrăm în prezent, adăugând un exemplu la fiecare loc în parte. Astfel, auditoriul urmărește ușor un mesaj bine structurat, vizualizează locurile enumerate și rămâne cu o idee clară asupra unui subiect complex. Și uite-așa am folosit una dintre tehnicile Think on Your Feet® :)

4. Dar stilul meu de comunicare e ceea ce mă face special, de ce aș comunica mai structurat?

Cred că într-un mod paradoxal, structura este acel element din comunicare care oferă și o mare libertate. Odată ce am fixat clar niște piloni principali ai mesajului, putem adăuga exemple, metafore și detalii care dau culoare informației și o fac mai autentică, fără a risca însă să pierdem ideile principale, la care ne ne putem întoarce oricând. Avem o hartă în față cu niște obiective clare, însă suntem liberi să alegem ce drum dorim de la un obiectiv la altul.

 

Un articol de: Miruna Neacșu, Trainer Interact.

Read More

Read More

Read More

Read More

Read More

Read More

Read More

Experiența de trainer schimbă foare multe percepții – despre lume, despre oameni, despre lucrurile pe care crezi că le cunoști. Cea mai de preț „achiziție” este atunci când vezi că, punând limba într-un context foarte practic, ea depășește comunicarea de informații, devenind un instrument foarte util în colaborarea performantă din cadrul companiei sau se transformă într-o punte comună cu partenerii de afaceri.

În epoca poliglotismului mondial și a organizațiilor transnaționale, stăpânirea mai multor limbi străine este decisivă în contextul business. De la simpla citire a unor e-mail-uri, la a înțelege care sunt implicațiile culturale în modul de lucru al unei companii sau al unei echipe, foarte multe detalii sunt filtrate de limba în care comunicăm.

Trebuie sa fim conștienți de limitele limbii pe care o vorbim sau pe care o învățăm și, mai ales, la regulile care au un impact imediat în stabilirea relațiilor interumane. Un exemplu foarte clar, pe care adesea îl întâlnesc la cursurile de limbi străine (și mai ales în predarea limbii române ca limbă străină), este acela al folosirii cuvântului „dumneavoastră”. Folosirea acestui cuvânt nu implică doar cunoașterea unor reguli gramaticale, ci și înțelegerea raporturilor pe care le stabilești cu cei cu care interacționezi.

Ce numim „întâlnire de afaceri” și ce înseamnă „ședință”? De ce să folosim „pourrais-tu” în loc de „peux-tu”? De ce întâlnim „could/should/would” și care sunt micile (dar importante) diferențele de sens între cuvinte asemănătoare din limbi diferite? Știați că „pénible” în franceză înseamnă ceva este făcut cu mare dificultate, că necesită un mare efort pentru a fi făcut? Dacă însă traducem „travail pénible” în limba română folosind același cuvânt, s-ar putea ca noul sens, pe care noi nu îl cunoaștem, să provoace neplăceri interlocutorului nostru.

Acestea sunt doar câteva exemple pentru a susține acest adevăr de necontestat – că a comunica în mai multe limbi în business implică mai mult decât simpla lor cunoaștere; să folosești o limbă străină înseamnă să îi cunoști și micile detalii, dar să fii și conștient de psihologia vorbilor ei nativi. Iar a putea comunica într-o limbă comună cu partenerii și colegii nu poate decât să înlesnească înțelegerea comună a unor aspecte importante și să dezvolte capacitățile de lucru.

 

Un articol de: Simona Noapteș, Trainer Interact.

Read More

De multe ori, învățarea unei limbi străine poate părea o misiune dificilă – mai ales în contextul business, când folosirea pare mai rigidă, mai exactă și este, fără îndoială, foarte importantă în ducerea la bun sfârșit a unor sarcini. Lipsa timpului necesar sau piedicile pe care ni le punem singuri în acest demers (spunându-ne că ne lipsește „talentul” sau crezând în mitul că numai copiilor le este la îndemână să învețe o limbă nouă) ne pot descuraja. Ținând cont că acești dușmani nevăzuți există și diferă în funcție de fiecare, în cele ce urmează vom vedea care pot fi prietenii noștri în învățare.

MOTIVAȚIA – deși pare lesne de înțeles că aceasta există, de vreme ce suntem puși în situația de a urma un curs de limbă străină, motivația trebuie pusă mereu în prim-plan. Nu trebuie să uităm care este interesul nostru principal sau care este nevoia care ne-a adus în acest punct. Fie că este o curiozitate culturală care ne și ajută să lucrăm mai bine în echipa din care facem parte sau să comunicăm mai bine cu diferiți parteneri sau colaboratori, fie că avem o nevoie imediată de a utiliza noua limbă într-un scop foarte precis și tehnic, motivația trebuie să fie fundalul pe care se desfășoară toate eforturile noastre.

FII CURIOS – să ne întâlnim constant cu limba străină pe care dorim să o învățăm este unul dintre cele mai importante lucruri. Să ne gândim la limbile străine pe care le știm deja – a fost mai ușor să le învățăm dacă am trăit o perioadă în altă țară, dacă am văzut filme, dacă am citit ziare sau articole, dacă am folosit-o pentru comunicarea cu prietenii noștri. Chiar dacă expunerea la limba pe care o învățăm nu este una impusă de contextul în care suntem, noi putem să punem la cale și singuri „întâlnirile” cu ea – văzând filme, ascultând radio sau muzică, citind articole sau pur și simplu setându-ne telefonul mobil în limba respectivă. Aceste lucruri mici ne vor crea anumite scurtături de care avem nevoie în contexte foarte specifice și ne vor asigura o învățare constantă și practică. Și nu uita, fiecare zi e importantă.

ÎNDRAZNEȘTE – fii curajos! Fii curajos să folosești ceea ce înveți. Nu lăsa ca informațiile să fie doar un manual de bune practici pe care doar le cunoști în teorie. Pentru a deveni din ce în ce mai sigur în vorbirea unei limbi străine trebuie să o folosești cât mai mult – să produci chiar tu comunicare. Nu te feri de greșeli – ele există; și pentru a le diminua trebuie să le cunoaștem, să fim și conștienți de ele. În plus, este mult mai ușor să corectezi „pe viu” anumite erori. Învățarea unei noi limbi trebuie să ne aducă noi posibilități de a comunica mai eficient și mai complex; și nu de a produce frica de comunicare. Vorbește cu prietenii, cu colegii, cu trainerul tău. Important este ceea ce dorim să transmitem și să folosim limba în acest scop – iar pentru a face asta din ce în ce mai bine trebuie să îndrăznim.

#KNOWYOURSELF – cunoaște-ți stilul de învățare. Fii conștient de ceea ce te interesează și folosește asta în beneficiul tău. Pentru a face progrese trebuie să știi care sunt cele mai bune metode prin care înveți ceva. Dacă ai o memorie vizuală, poate că organizarea cuvintelor sau diferitelor forme gramaticale pe culori te poate ajuta să reții mai rapid. Dacă ai o memorie auditivă, să asculți muzică sau să vezi filme poate să funcționeze mult mai bine pentru tine. Fiecare dintre noi este diferit – iar pentru a ne dezvolta trebuie să ne cunoaștem punctele forte, să ne folosim de aptitudinile noastre, să ne punem în valoare capacitățile. Nu ignorați însă slăbiciunile – și ele sunt importante pentru a ne crea un stil de invățare și pentru a face alegerile potrivite.

FII RĂBDĂTOR – uneori, învățarea unei limbi nu este atât de ușoară pe cât ne așteptăm să fie. Iar acest lucru nu depinde doar de noi, ci și de complexitatea limbii pe care ne dorim să o învățăm. Răbdarea și organizarea parcursului învățării sunt foarte importante. Pas cu pas, de la simplu la complex, într-un timp pe care noi îl putem controla, dar cu care trebuie să avem și răbdare. Dă-ți timp să înțelegi și să asimilezi, dă-ți timp să greșești și să corectezi, dă-ți timp să exersezi și să te distrezi.

 

Acestea sunt doar cinci dintre activitățile care ne pot deveni prieteni în demersul nostru de a învăța o limbă străină. Ele pot fi foarte diferite în funcție de fiecare dintre noi. Motivația este combustibilul nostru pe acest nou drum. Curiozitatea și exercițiul ne pot fi instrumente foarte utile, iar curajul și răbdarea trebuie să lucreze împreună pentru a depăși micile piedici. În cele din urmă, ceea ce Albert Einstein a spus despre viață, se aplică și în cazul nostru…învățarea unei limbi străine este ca mersul pe bicicletă – pentru a-ți păstra echilibrul, trebuie să continui să pedalezi.

 

Un articol de: Simona Noapteș, Trainer Interact.

Read More

Read More