Oameni care ne inspiră. Georgeta Diaconu.

Despre tine – cine ești, ce iți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum?

Am o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar contabil, trecând prin câteva domenii cum ar fi consultanță, industria auto și industria de shared services. Conduc o echipă care a depășit 100 de oameni și uitându-mă în urmă, la primul rol de manager unde am început cu doi oameni, văd progresul făcut că manager și leader, știu cât de puțin pregătită am fost la început și conștientizez cât de mult am învățat și cât mai am încă de învățat.
Îmi place jobul în care sunt acum, pentru că munca mea presupune mult mai mult decât lucrul cu cifre, înseamnă multă comunicare, colaborare, rezolvare de situații de criză, gestionare conflicte etc.

Interacționez cu mulți oameni, atât din țară, cât și din afară, cei mai mulți fiind colegi de ai mei, și pot să spun că mă bucur că am oportunitatea de a lucra într-un mediu divers și multicultural.

Mi-am construit cariera pas cu pas, știu că în fiecare job am dat câte o parte din mine și sunt recunoscătoare tuturor provocărilor pe care le-am avut pentru că astfel am reușit să îmi testez limitele și să merg mai departe, pentru că și atunci când nu mai puteam, mai puteam un pic. Ceea ce fac azi, atât pe plan profesional, cât și personal, e o combinație de roluri și în fiecare dintre ele dau tot ce pot pentru a face lucrurile bine, pentru a contribui, pentru a creste și a dezvolta alți oameni, dar și pentru ca eu să cresc și să evoluez.

Un proiect de care ești mândră, o realizare a ta – spune-ne despre ea

Sunt mândră de ultima realizare profesională, din toamna anului trecut sunt coach acreditat (Associated Chartered Coach) de către Federația Internațională de Coaching și pot spune că pentru mine coachingul este o a doua profesie. Nu este doar o certificare pe care am vrut s-o adaug la toate celelalte, am muncit mult s-o obțin și îmi este draga pentru că toată călătoria scolii de coaching și a orelor de practică a fost o călătorie și în interiorul meu, că să pot să fiu disponibila și în exterior pentru clienții de coaching.

Care sunt temele majore ale acestei perioade, în lumea de business, din punctul tău de vedere?

Aș împarți temele în doua categorii, cele ce țin de mediul macroeconomic, contextul local și global social și politic, și cele care țin de noi că profesioniști. Cele ce țin de macroeconomie și ceilalți factori externi de risc cum ar fi inflația, creșterea costurilor, lipsa capitalului uman sunt cele care sunt foarte puțin în controlul nostru, și ce putem face este să învățăm să gestionam situațiile cu ce avem și cu ce știm acum. De asemenea, e nevoie să dezvoltăm abilitatea de a lucra cu scenarii multiple, bazate pe diferite date de intrare. Cea de-a doua categorie de teme, legată de noi că profesioniști, are multe întrebări: cum se va schimba domeniul financiar contabil în următorii 5-10 ani, care sunt acele competențe și abilități necesare în viitor? Cu siguranță competențele digitale, capacitatea de a analiza și de a interpreta datele și a lua decizii în condiții de incertitudine vor fi în top, la care se vor adaugă capacitatea de a lucra cu roboți, forme de inteligența artificială și în același timp cu oameni. Factorul uman nu vă dispărea din domeniul acesta, doar că profilul va fi diferit: agil digital, lucru în mediu divers, adaptabil la schimbare.

Care sunt provocările tale din ultima vreme, din punct de vedere leadership / profesional?

Compania la care lucrez a trecut prin multe schimbări în ultimii ani, schimbări care s-au întâmplat în același timp cu o pandemie și cu un război la graniță. Provocările mele au fost legate de a mă confrunta cu tot ceea ce a venit, a le integra la nivel personal și apoi de a putea să-mi susțin și să-mi ajut echipa. Cea mai mare provocare dintre toate a fost să ies în fața oamenilor cu vești proaste și să gestionez toate situațiile generate de acestea.

Ce faci când ai senzația că ai obosit / că jonglezi cu prea multe?

Eu am învățat de copil supraresponsabilizarea și că munca din greu este drumul către success. A fost nevoie să lucrez mult cu mine că să înțeleg că din starea de oboseala nu pot să creez, nu pot să ofer suport la infinit și nici nu mă ajuta foarte tare în a avea relații bune cu toți cei dragi mie. Așa că m-am împrietenit cu somnul, pe care-l consideram pierdere de timp (recomand cartea “Despre somn” de Matthew Walker). Azi, cand sunt obosită, îmi dau voie să dorm mai mult (😊 adica puțin peste sase ore). Jonglatul cu prea multe este o stare care-mi place, care mă ține activă și îmi dă energie. În momentele când devine copleșitor, ,mă uit la ce aș putea să opresc, să pun pauză, sau să cer ajutor. Și uneori, pentru că am doi copii de la care învăț enorm, “mă las” și mă uit cu ei la un film, chiar daca lista de “to do “ e lungă.

Cine te inspiră pe tine?

Am câțiva oameni pe care îi admir pentru puterea și curajul de a face lucruri, de a construi business-uri, de a se implica în proiecte, de a se ridica și de a merge mai departe, fie că sunt din familia mea, dintre colegii mei sau din mediul de business local sau internațional. Inspirația nu mi-o iau doar din realizări mărețe, uneori pot să fie niste situații aparent banale, dar care pentru mine sunt o sursa de “pot și eu”! De asemenea, sunt autori de cărți de business sau de psihologie pe care-i urmăresc, de la fiecare luându-mi ce am nevoie în acel moment.

Ce obiceiuri ai care te mențin fit mental și fizic?

Citesc, nu atât de mult pe cât mi-aș dori, sunt la curent cu noutățile din domeniul meu de interes, scriu constant în jurnal. O practică apropiată sufletului meu este că, în fiecare an, am un borcan pe care îl umplu cu bilețele scrise de mână, pe care notez micile sau marile clipe de bucurie pe care le-am trăit, fie că sunt zilnice sau săptămânale. Uneori sar câteva săptămâni, că poate nu s-a întâmplat ceva semnificativ acolo, însă când mă opresc și mă uit mai atentă îmi dau seama că n-a fost poate ceva spectaculos, dar a fost ceva la care sufletul meu a vibrat. Am această practică de câțiva ani deja, la final de an, răstorn borcanul, citesc câteva bilețele și îmi aduc aminte cu drag de acele momente. Este și un exercițiu de recunoștință în același timp, mă ajuta să nu uit că viață e un dar, că nu tot timpul e lapte și miere și în felul acesta am învățat să apreciez acele “little moments” pe care altfel le-aș trece cu vederea.
Pentru a mă menține fizic, merg pe jos cât de mult pot, am o zi pe săptămână când merg la pilates și sunt destul de atentă la ce mănânc. Sunt multe alte practici pe care mi-aș dori să le aduc în viață mea, deocamdată atât se poate.

Ce cărți / podcasts ai recomanda?

Recomand cărțile lui Brene Brown și în special “Dare to lead” și “Atlas of the heart”. De curând, am citit “Liderii mănâncă ultimii” de Simon Sinek, o carte care m-a ajutat să înțeleg de ce într-un anumit context profesional am reacționat și am luat anumite decizii. O altă recomandare este “Your brain at work” de David Rock, carte care m-a ajutat să mă dezvăț de multitasking. Podcast-uri ascult destul de puțin, pe lista mea deocamdată sunt cele ale Andreei Roșca publicate sub numele “Vast and Curious” și cele de pe platforma Mind Architect.

Ai / ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el / ea și cu ce te-a ajutat?

Am avut câțiva mentori de-a lungul timpului care m-au ajutat să capăt claritate în ceea ce aveam de făcut sau să înțeleg din alta perspectiva provocările cu care mă confruntam. De la un alt mentor am învățat să apreciez frumosul, să îmi iau câteva momente și pentru mine și uneori să ies din cărți și să stau mai mult de vorbă cu oamenii.

Ce sfat i-ai da eului tău de acum 10 / 20 de ani?

I-aș spune să aibă mai multă încredere în ea, să-și facă mai mult timp pentru ea și să continue să învețe și să evolueze.

Ce nu te-am întrebat și ți-ar placea să împărtășești cu noi?

Mi-ar placea să spun despre cele doua proiecte de voluntariat, AVE și PWN. La AVE sunt mentor pentru a doua oară pentru un director de scoală și mă bucur enorm să pot să contribui cu ce stiu și cum pot la schimbarea sistemului de educație din România. Nu spun o noutate, dar fiecare mic ajutor contează, orice idee și mod de susținere pot să schimbe vieți. În cadrul PWN, sunt mentor pentru al treilea an consecutiv și îmi aduce o mare satisfacție să pot să susțin și să ajut femeile care sunt la un anumit nivel în cariera, își doresc să evolueze profesional și să aibă succes. Aceste două proiecte îmi dau energie, învăț și eu la rândul meu de la oamenii cu care lucrez și contribui, sper, puțin la binele din viață lor.

Posted in Uncategorized