Oameni care ne inspiră. Carmen Micu.

Despre tine – cine ești, ce îți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum.

Încă sunt o fată fericită care se bucură de viață, și ia lucrurile așa cum sunt. Îmi plac mult provocările (a se citi adrenalina 😃) pentru că îmi stimulează creativitatea și îmi alimentează partea mea jucăușă. Mai cred că suntem creatorii propriei noastre vieți și cred că avem puterea de a face orice ne dorim, inclusiv de a ne face fericiți (fericiți). Motto-ul meu este “Dacă vrei, poți!”

Cum am ajuns aici… Viața mi-a dat 4 “impulsuri” de reinventare profesională și unu de reinventare personală (un divorț). Viața te învață rapid (dacă ești atent) la ce e și ce nu e pentru tine bine. E un grad de înțelepciune pe care îl capeți doar după ce treci prin anumite provocări. După 30 de ani am început să realizez că repet anumite lecții pe care viața mi le-a dat și … nu le-am mai repetat. Am trecut pe o altă treaptă – spune-i nivel de conștiință dacă vrei. M-am cunoscut pe mine mai bine, ce nevoi am, care-mi sunt prioritățile, ce mă bucură, ce mă frustrează. Am început să lucrez mult cu mine în domeniul autocunoașterii și astfel am ajuns acum cca 8 ani la ideea de a construi o Comunitate pentru oamenii care vor să aibă impact în ecosistemul nostru socio-economico-politic. Așa s-a născut Envisia – Boards of Elite, alcătuită din oameni care vor să facă diferența – “move the needle” – și unde criteriul de bază de intrare a fost (și este) să-și dorească în continuare, egal la ce vârstă, să continue să învețe, să vină la o școală care li se adresează exclusiv lor, pe nevoile lor, ale celor puși să conducă afaceri, oameni, societăți, și, de ce nu, guverne. Vorbind aici despre oameni cu un sistem de valori care să ducă societatea românească și nu numai, într-o zonă de bunăstare a întregii comunități, oricât de metaforic ar suna.

Un proiect de care ești mândră, o realizare a ta – spune-ne despre ea

Oamenii. La echipele pe care le-am construit mă gândesc întotdeauna. Toate (5 echipe în aproape 30 de carieră) alcătuite din remarcabili profesioniști împreună construind proiecte de succes. Majoritatea ulterior au urcat scara profesională și astăzi sunt, unii dintre ei, execuțivi cu poziții regionale și globale. Mă simt foarte norocoasă, privilegiată că am lucrat și lucrez cu astfel de profesioniști (și azi). Aș numi poate și două hard-fact- NIVEA Sun Global relaunch – 2002-2004, alături de o echipă de profesioniști internaționali de excepție, și acum, alături de partenera mea Adriana, ENVISIA.

Ce disciplină ai, cum arată o zi de-ale tale?

Am mai degrabă câteva milestones obligatorii, fără să aloc o oră anume. Practic seara meditația și rugăciunea. E un fel de a-mi încheia ziua trecând în revistă ce mă frustrează încă (privire spre trecut) și de ce îmi e frică (privire în viitor) și așa mă liniștesc și pot dormi. În principiu cam așa fac și dimineața. Când apuc. Sunt însă mai degrabă pasăre de noapte, că atare dimineața sar direct în sa, cum spun eu. Din ziua mea mai fac parte obligatoriu cititul știrilor, în principiu dimineața la cafea (musai cu caramel). Seara citesc cărți, după meditație, întotdeauna mă răsfăț câteva minute cu dușul cu ulei cu sare de mare și răsfățul fetelor cu creme și parfum. Muzica face parte aproape non-stop din viața mea, în majoritate jazz clasic – Stan Getz îmi place la nebunie și clasică, dar ascult cu mare plăcere orice are linie melodică și nu doar ritmuri simple. Ca antreprenor aloc cca 12-14 ore pe zi lucrului pentru Envisia și la birou cu colegele, dorm 5-6 ore pe noapte și aloc o oră pe zi doar pentru mine.

Ce faci când ai senzația că ai obosit/ că jonglezi cu prea multe?

Îmi pun muzică tare și încep să dansez. Cca jumătate de oră și sunt înapoi plină de energie. Dacă nu pot face asta – număr invers de la 100 la 1, cu ochii închiși, respirând 7/2/7/2. Mă reechilibrează aproape imediat.

Cum îți menții nivelul de energie / entuziasm suficient de bun încât să jonglezi cu tot ce faci?

Îmi revizitez VISUL. Îmi readuc în vizor ce sunt pe cale să îndeplinesc și de ce sunt în acest moment în acest loc. Acest lucru mă ține întotdeauna motivată. Ochiul pe Obiectiv 😃

Cine te inspiră pe tine?

Muzica în primul rând. Am făcut 8 ani de pian (școală de muzică în primii 8 ani, în paralel cu ș

coala generală) și respir muzică din orice poziție. Am anumite tipuri de muzică pentru anumite stări și/sau momente de inspirație. În al doilea rând să stau de vorbă cu oamenii. E incredibil ce multe înveți dacă te lași inspirat/ă de oamenii din jurul tău. Adică stau și ascult, deși îmi este extrem de greu să stau tăcută, pentru că sunt definiția “extrovertului” și provoc la rândul meu cu întrebări, din care se nasc alte întrebări și alte idei.

Ce obiceiuri ai care te mențin “fit” mental și fizic?

Cel mai important pentru mine este să am, seara în principiu, ora mea de meditație și rugăciune. Din păcate nu sunt o entuziastă a mersului la sală – deși simt că am nevoie, mai ales că am făcut sport de performanță în copilărie și adolescență. Compensez cu rutina legată de mersul la SPA, cuplat cu clasicul ski iarna și diving vara. Însă eu trăiesc foarte mult în mental, și ca atare am grijă să citesc cât pot de mult (hard copy prefer, dar “citesc” și audio), și să mă mențin informată și conectată la realitate.

Ce cărți / podcasts ai recomanda?

Sinele: realitate şi subiectivitate” – David R. Hawkins și câteva clasice – “Daniel Martin” sau “Magicianul” John Fowles,
Și podcastul lui Stephen West: Philosophize This! ( e disponibil pe Spotify)

Ai / ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el / ea / ei și cu ce te-a(u) ajutat?

Da – este crucial, în opinia mea să ai un mentor la momentul potrivit. Au fost 6 oameni importanți ca mentori. În primul rând părinții mei, cărora le mulțumesc pentru cadoul neprețuit care se numește Viața, și care m-au învățat că e important când faci un lucru să-l faci cu atenție, bine și până la capăt, să fii cinstit cu tine însuți și cei din jurul tău, să îi respecți și să te respecți pe tine, să știi că trebuie să contribui după puterile tale acolo unde trăiești, și trebuie mai întâi să dai ca să primești și a munci înseamnă constructiv și educația (bunicii erau învățători și profesori) și învățarea trebuie să rămână pentru tot restul vieții. Apoi unchiul meu, al cărui parcurs profesional am încercat să-l emulez, și care mi-a trezit și cultivat spiritul creativ și dorința de autodepășire. Ulterior primul meu șef, Liviu Popeneciu, CFO Wella Romania, de la care am învățat cea mai importantă lecție de human resources management: “Carmen, întotdeauna să-ți iei oameni în echipă mai buni decât tine, și să nu-ți fie frică de acest lucru” – a fost cheia succesului pentru mine. Mai târziu a fost Dr. Ulrich Schmidt, CEO Beiersdorf Vienna GmbH, când eram deja la Viena în coordonarea unui business unit la nivel de CEE, și care m-a învățat 3 lucruri:
1. nu contează cât de bun profesionist ești (as in competent) contează cât de bine știi să joci jocul social
2. întotdeauna să rămâi autentic, să fii tu însuți
3. “strengthen your strengths”, investing in improving your weaknesses does not bring you much.

Acum sunt privilegiată să lucrez cu Andrew (Prof Andrew Kakabadse) în domeniul care mă motivează cel mai mult, Board Design & Profiling, și care m-a convins că poți, la orice vârstă, să o iei de la capăt să înveți ceva nou și să construiești din asta un Vis cu totul aparte și diferit de ce ai făcut până atunci.

Ce sfat i-ai da eului tău de acum 10 / 20 de ani? Dar celui de peste 20 de ani?

Să se bucure mai mult, să râdă mai mult, să danseze mai mult, și să ia Viața mai în serios, dar nu pe sine însăși. Să învețe din greșeli mult mai rapid – adică să fie mai atentă la semne și semnale.

Și, mai ales, să aibă curajul să iubească cu toată ființa atunci când se va întâmpla să iubească – să fie “all in” când iubește.

Ce nu te-am întrebat și ți-ar plăcea să împărtășești cu noi?

Am o pasiune “vinovată” – pe care o cultiv împreună cu soțul meu, și anume colecționăm și recondiționăm mici obiecte de décor – antice – lampi, statuete, veselă etc – din perioada Art Nouveau și Art Deco. Sunt înnebunită să particip la licitații și el să le refacă.

Posted in Uncategorized