Oameni care ne inspiră. Violeta Staicu.

Despre tine – cine ești, ce îți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum.

De fiecare dată când mi se adresează această întrebare, primul răspuns care îmi vine în minte este unul extrem de simplu. Sunt mamă!
Dincolo de acest rol, sunt Director Regional de Vânzări pentru România, Bulgaria și Turcia, în cadrul Happy Tour. Lucrez în ospitalitate de-o viață și am ajuns să fac acest lucru “întâmplător”, după ce am terminat studii de profil. Spun “întâmplător” pentru că în viață lucrurile vin cu un scop și cred cu tărie că ceea ce fac azi mi se potrivește foarte bine.

De fapt, adevărul este că în clasa a IV-a, când tatăl meu spunea tuturor cunoscuților că “pe cea mică o fac inginer”, iar mama își dorea să mă facă farmacistă, în mintea mea inocentă îmi schițasem deja cum voiam să arăt profesional. Evident la pol opus cu dorințele părinților mei.
În tabloul din mintea mea, eram în lobby-ul unui hotel, în costum și cu pantofi stiletto. După mulți ani, la primul meu loc de muncă în ospitalitate, în momentul în care m-am vizualizat în oglindă, am văzut exact imaginea pe care o proiectasem încă de la acea vârstă fragedă.


Un proiect de care ești mândră, o realizare a ta – spune-ne despre ea

Deși am multe rezultate ce țin de performanța profesională, aș menționa unul care m-a împlinit și care m-a ajutat să mă dezvolt profesional. În 2011 am preluat frâiele dezvoltării portofoliului global de clienți dar și al network-ului regional, iar după o perioadă de muncă susținută, echipa din România a devenit punct de referință regională.

Totodată, în aceeași perioadă am făcut parte din echipa ce a pus bazele biroului din Turcia. A fost o muncă titanica, însă proiectul a fost extrem de interesant, iar echipa de vânzări selectată și formată de mine a avut și are performanțe notabile. Interesant a fost faptul că am fost singura femeie parte din echipa de implementare, într-o cultură în care bărbații au un cuvânt de spus, dar evident că acest lucru a contribuit la dezvoltarea mea profesională, fără doar și poate. Azi nu aș fi fost ceea ce sunt, dacă nu aș fi avut aceste experiențe.


Ce disciplină ai, cum arată o zi de-ale tale?

Sunt o persoană matinală. Îmi plac diminețile, îmi place liniștea începutului de zi dar și agitația de după. Dimineața îmi încarc bateriile pentru ceea ce urmează și o fac citind, meditând și ascultând muzică, bineînțeles totul învăluit în mireasma cafelei făcută la ibric.
Agenda zilnică, o creionez tot de dimineața, astfel că în momentul în care ajung la birou, am claritatea acțiunilor ce vor urma.
Seara este rezervată în totalitate familiei, fiind și momentul în care mă recalibrez.

Ce faci când ai senzația că ai obosit/ că jonglezi cu prea multe?

Este inevitabil să nu intri în această vâltoare a vieții, să nu ai momente în care să spui “Am obosit!”, însă dacă ai un scop bine definit și dacă știi unde vrei să ajungi, uneori motivația poate fi mai presus de starea de oboseală.
Și totuși, atunci când nu mai pot, trag aer în piept, mă uit la ceea ce am și mai puțin la ceea ce nu am încă și invariabil, mă simt un om extrem de norocos. Faptul că sunt stâlpul de încredere al familiei mele, îmi dă puterea să merg mai departe.

Cum îți menții nivelul de energie / entuziasm suficient de bun încât să jonglezi cu tot ce faci?

În general îi încarc pe cei din jurul meu cu energia mea. Sunt optimistă, citesc cărți de dezvoltare personală, mă înconjoară de oameni luminoși și încerc să nu mă gândesc la lucruri negative.
Am învățat să mă bucur de lucruri simple, de frunzele copacilor, de stelele de pe cer, de râsul molipsitor al fetelor mele dar și al nostru atunci când suntem împreună. Poate sună puțin cliseic, însă mărturisesc că am avut perioade în viață când nici nu realizaam că au căzut frunzele copacilor sau că este lună plină.
Cine te inspiră pe tine?
Mă urmează o figură istorică, cea a Reginei Maria. Mi se pare fascinantă personalitatea ei complexă și puternică, un lider, un model și o sursă de inspirație a tuturor vremurilor.
În prezent, îi urmăresc pe Tony Robbins, Steve Jobs, Robin Sharma și totodată rezonăm cu Deepak Chopra. Teoriile lor, deși nu foarte complexe, vin ca o revalidare la ceea ce experimentez zi de zi.

Ce obiceiuri ai care te mențin “fit” mental și fizic?

Îmi mențin moralul ridicat citind cărți de dezvoltare personală și nu numai. Încerc să mă țin departe de informații cu notă negativă. Din când în când merg la bazin, iar uneori meditez, lucruri ce mă fac să îmi mențin un echilibru mental.
Personal, obișnuiesc să vorbesc zilnic cu părinții mei. Mi se pare unul dintre momentele cele mai prețioase din zi. Pentru mine este ca mersul la sală. Nici o zi fără un telefon dat părinților. Nimic nu este pentru totdeauna, așa că prețuiesc fiecare moment ce ține de relația cu ai mei.

Ce cărți / podcast-uri ai recomanda?

Deși am citit-o demult, revin la o carte care mi-a schimbat mindset-ul și anume “Slefuitorul de diamante” – Autori, Geshe Michael Roach, Lama Christie McNally, o carte citită exact când aveam mai mare nevoie să văd lucrurile altfel.
O altă carte ce m-a impactat, mai ales la nivel spiritual, este “Laur” – Autor, Evgheni Vodolazkin, o carte ce trebuie citită cu răbdare, pentru că este păcat să nu te bucuri de înțelesul fiecărui paragraf sau a fiecărei idei în parte.

Ai / ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el / ea / ei și cu ce te-a(u) ajutat?

Ca mentor am avut-o chiar pe Georgeta Dendrino, care, așa cum am mai spus, mi-a dat acele aripi pe care nu credeam că le mai am. Georgeta este printre puținii oameni onești, care cred eu că se bucură sincer pentru reușitele altora.
Valorile ei pot inspira pe oricine, iar dacă nu ai în jurul tău oameni care să te încurajeze, să te valorizeze și să te susțină necondiționat, cu siguranță că dacă ai lângă tine un om ca Georgeta, ești salvat. 😊

Ce sfat i-ai da eului tău de acum 10 / 20 de ani? Dar celui de peste 20 de ani?

Eului din trecut i-aș fi sugerat să aibă mai multă încredere în el și să renunțe la multe credințe limitative. Celui de peste 20 de ani, îl avertizez că va fi cea mai bună versiune a lui.

Ce nu te-am întrebat și ți-ar plăcea să împărtășești cu noi?

Nu mi-ai întrebat despre pasiunile mele în afara muncii și familiei. În timpul liber, îmi place să călătoresc și să explorez locuri noi, să descopăr culturi și bucătării diferite. De asemenea, mă relaxez prin gătit și îmi place să experimentez rețete noi. Aceste activități îmi oferă o altă perspectivă asupra vieții și mă ajută să mă mențin creativă și deschisă la noi experiențe.

Posted in Uncategorized