Oameni care ne inspiră. Mădălina Niță.

Despre tine – cine ești, ce îți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum.

Sunt om de resurse umane, am lucrat toată viața mea în HR. Am ales în mod intenționat când eram încă foarte tânără că asta e ceea ce vreau să fac, cu siguranță doar parțial conștientă de ce presupune o astfel de alegere. Din fericire, s-a dovedit a fi o alegere bună, deoarece meseria mea m-a făcut foarte fericită și împlinită, am trăit cu pasiune fiecare zi muncită, ceea ce nu e puțin lucru, aș spune. Îmi place să lucrez cu oamenii și pentru oameni, îmi place să învăț de la fiecare persoană cu care interacționez, fie că sunt colegi de birou, studenți dornici să se afirme sau chiar copiii mei, cred că am enorm de multe de câștigat dacă îi ascult și descopăr.

Un proiect de care ești mândră, o realizare a ta – spune-ne despre ea

Am avut multe proiecte frumoase care mi-au adus satisfacții și m-au împlinit. Dar cea mai multă energie și pasiune am pus în proiectele în care am avut ocazia să formeze tineri, să îi ajut să plece de undeva și să își fructifice talentul. Cred în oameni și când văd potențial și atitudine, fac tot ce-mi stă în putință să-i ajut. Sunt mândră de oamenii cu care am lucrat și pe care îi văd peste ani cum au evoluat, oameni asupra cărora am avut poate și eu o mică influență.

Ce disciplină ai, cum arată o zi de-ale tale?

Sunt mamă în primul rând, așa că ziua mea începe întotdeauna în mod “precipitat” ? De multe ori îmi găsesc echilibrul zilei la serviciu. Dacă i-ai întreba pe copiii mei, ar spune despre serviciul meu că îmi petrec toată ziua stând de vorbă cu oamenii. Așa văd ei lucrurile din afară. Fiica mea a descris la un moment dat la grădiniță în cadrul unui eveniment de tipul “Zilele Carierei” meseria mea spunând că “mami este doctor de suflete”. Evident, este o descriere foarte poetică care vorbește doar despre suportul pe care noi ca oameni de HR îl acordăm zi de zi, dar poate că asta e esența a ceea ce facem.

Ce faci când ai senzația că ai obosit/ că jonglezi cu prea multe?

Îmi place să mai spun din când în când că fac puține lucruri, dar acelea pe care le fac încerc să le fac bine ? M-am luptat cu perfecționismul toată viața mea până când am realizat că eram doar într-o postură imaginară de control. De atunci am început să mă mai relaxez și să mai las și lucrurile să se întâmple, să am încredere în univers. Continui să încerc să fac lucrurile cât de bine se poate, dar am înțeles că 98% e uneori suficient de bine și nu trebuie să fie întotdeauna 120%, trebuie însă să nu pierzi din vedere esențialul. Cea mai mare presiune nu a venit aproape niciodată de la cei din jur, ci mi-am generat-o singură. Așa că atunci când simt că s-au aglomerat prea multe, fac o pauză și mă dau un pas înapoi să-mi recalibrez perspectiva.

Cum îți menții nivelul de energie/entuziasm suficient de bun încât să jonglezi cu tot ce faci?

Asta este simplu, fac sport. Pentru mine este modalitate prin care mă eliberez de tensiune, îmi adun gândurile și simt că fac ceva pentru mine. Mă ajută apoi să mă repoziționez, să mă reincarc și să o iau de la capat.

Cine te inspiră pe tine?

Mă inspiră oamenii de succes. Îmi place să citesc și de multe ori citesc biografii ale unor oameni care au făcut diferența în lumea aceasta, fiecare în felul lui, fie prin sport, știință, artă, politică sau business.

Ce obiceiuri ai care te mențin “fit” mental și fizic?

După cum ziceam, fac sport și de câțiva ani practic și un pic de yoga, mă implic permanent în proiecte noi și creative care să mă țină alertă. Încerc să învăț lucruri noi, fie că este vorba despre o limbă străină sau să învăț să joc tenis. Îmi place să descopăr o țară în care nu am mai fost, cu obiceiuri specifice și oameni diferiți. Toată această noutate mă ajută să-mi lărgești perspectiva, să mă echilibrez, să mă descopăr și să mă accept pe mine mai bine.

Ce cărți/podcasts ai recomanda?

Îmi vine în minte o carte pe care am citit-o cu destul de mulți ani în urmă și țin mine că m-a marcat. Se numește “Arta simplității” de Dominique Loreau. Cu toții cred eu că ar trebui să mai facem din când în când ordine în viața noastră și să păstrăm esențialul.

Ai/ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el/ea/ei și cu ce te-a(u) ajutat?

Am avut de-a lungul timpului câțiva manageri care consider că mi-au schimbat viața. Au crezut în mine, uneori chiar mai mult decât credeam eu, mi-au dat direcție, mi-au arătat oportunitățile, au investit timp și energie în dezvoltarea mea, mi-au fost model. Oameni care făceau business și cu mintea, dar și cu inima. Am fost norocoasă să-i am pe acești oameni în jurul meu. Sunt perfect conștientă că nu aș fi fost niciodată aici unde sunt fără ajutorul lor.

Ce sfat i-ai da eului tău de acum 10/20 de ani? Dar celui de peste 20 de ani?

E de fapt un sfat pe care l-am și primit acum vreo 10 ani de la cineva și care m-a ajutat mult, dar ar fi mers și mai devreme și rămâne la fel de valabil și în continuare: “BE more, DO less”. La un moment dat e bine să te apleci mai mult asupra ta, să-ți iei mai puțin recunoaștere și satisfacții din bifarea unor activități care îți aduc poate o recompensă imediată, dar nu durabilă, și să investești mai mult în lucruri mai profunde, indiferent ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi.