Oameni care ne inspiră. Corina Berekmeri.

Care sunt provocările tale din ultima vreme, din punct de vedere leadership / profesional?

Provocările mele profesionale din ultima vreme derivă din temele majore în business ale acestei perioade.
Acestea, cel puțin în industria chimică, domeniu în care activez, sunt legate de piața forței de muncă, de creșterile de prețuri, dar și de noile reglementări Europene cu privire la restricționarea anumitor materii prime.

Când vorbim de piața forței de muncă, remarc două aspecte notabile:

  • Deficitul de forță de muncă atât calificată, cât și necalificată. Una din cauzele principale o reprezintă lipsa sistematizării învățământului profesional în raport cu dezvoltarea industriilor regionale. Orientarea spre muncă și dezvoltare profesională ar trebui cultivată încă din școală!
    În plus, mobilitatea forței de muncă generează zone de dezechilibru și acutizează acest deficit;
  • Decalajul între generații. Chiar dacă pare stereotip, subiectul este de actualitate. Consider decalajul contemporan considerabil mai adânc comparativ cu cel dintre generațiile anterioare.

Avem acum două ingrediente principale care accentuează această diferență: digitalizarea rapidă în toate domeniile (aici incluzând și inteligența artificială), dar și efectul post-pandemic care a schimbat major optică asupra relaționării și comunicării.

Creșterile de prețuri, dar și reglementările Europene din domeniu, impun abordări centrate pe eficientizarea proceselor și a utilizării resurselor. Totodată, partea de cercetare dezvoltare devine un element extrem de important al activității și care, pentru a putea funcționa optim, necesită forță de muncă calificată.
Cum toate aspectele menționate mai sus coexistă, efectele generate sunt complexe, provocatoare și pot produce efecte perturbatoare.

Ce faci când ai senzația că ai obosit / că jonglezi cu prea multe?

Când jonglez cu prea multe, de regulă îmi revizuiesc lista de priorități și o reconsider. Totodată, am învățat să mai spun și NU.
Pe mine natura mă reîncarcă. Fie ca aleg să mă plimb în pădure, să fac jogging în parc sau să fac „agricultură de balcon”, întotdeauna reușesc să mă echilibrez după aceste activități.
Îi inspir pe alții? Îmi place să cred asta 😊

Cine te inspiră pe tine?

În general, mă inspiră oamenii care își aleg ca menire să servească semenii aflați în nevoie; cei care, chiar cu puține resurse, se luptă pentru a ajuta copiii și femeile aflați în situații disperate sau bătrâni neajutorați. Pot fi personalități sau oameni simpli pe care îi descopăr întâmplător.
În aceeași măsură mă inspiră copiii și tinerii; de nenumărate ori, chiar copiii mei mi-au fost inspirație!
Și nu în ultimul rând, CE mă inspira: copacii, munții și valurile.

Ce obiceiuri ai care te mențin fit mental și fizic?

Cum fac naveta și petrec zilnic cel puțin 3 ore în mașină, îmi descarc și ascult cărți audio de interes personal: permacultură, alimentație și spiritualitate. În măsura în care găsesc cursuri sau activități practice legate de aceste domenii, mă înscriu și particip. Am reînceput să practic meditația și să testez diferite metode de respirație. Toate acestea mă ajută să mă mențin în echilibru fizic și mental.

Ce cărți / podcasts ai recomanda?

De curând am terminat „Respirația – Noua știință a unei arte pierdute”, de James Nestor. În tumultul vieții contemporane, omul modern nu mai respiră nici suficient și nici eficient. Centrarea atenției pe respirație are nenumărate beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală, iar cartea oferă câteva tehnici de respirație la îndemăna oricui. Totodată, recomand și cărțile lui Khaled Hosseini. Mă fascinează stilul său descriptiv care reușește să mă transpună într-o lume prea puțin cunoscută mie- Afghanistan.

Ai / ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el / ea și cu ce te-a ajutat.

Da, am avut un mentor alături de care am lucrat în jur de 15 ani. Ceea ce am devenit acum profesional, îi datorez în bună măsură. Am început să lucrez cu el pe când nu aveam nimic mai mult în bagaj decât educația familiei și a sistemului de învățământ. Cu o experiență în afaceri dobândită în Germania, ne-a transmis tuturor celor cu care lucra un pachet solid de principii de la care el însuși nu se abătea. Mi-a fost model de corectitudine, empatie și tărie de caracter!

Când am atins maturitatea profesională, într-un anumit moment de incertitudine, am avut șansa unui coach care m-a ajutat să văd și să analizez cu claritate circumstanțele. Am învățat care este valoarea unei întrebări bine puse și ce resurse valoroase poate descătușă! În plus, așa, ca ingredient, mi-a fost model de eleganță.

Ce sfat i-ai da eului tău de acum 20 de ani?

Aș sfătui eul meu de acum 20 de ani să nu ia viață prea în serios și să se bucure mai mult de ea! Un simț exacerbat al datoriei vine la pachet cu multe renunțări personale. Echilibrul este cheia!

Ce nu te-am întrebat și ți-ar plăcea să împărtășești cu noi?
Interviul m-a oprit pentru moment din efervescența cotidiană și, împărtășind cu voi câte ceva din gânduri și amintiri, mi-a dat o stare de bine și de gratitudine. Vă mulțumesc pentru asta!

Posted in Uncategorized