Weekly Inspiration

„De doi ani încoace lucrăm de acasă, din aceeași țară sau din alte țări, de unde vrem și putem. Cumva, regula este că nu prea mai sunt reguli. Încercările companiilor de a stabili un cadru în care oamenii vin la birou una, două, trei zile in fiecare săptămână, sunt mai mult sau mai puțin reușite.
Desigur, este vorba de industrii unde a lucra de oriunde este posibil.


În 2020, când am lucrat de acasă, eu am avut una dintre cele mai productive perioade. Nu mi-a fost dor de trafic, de acele “întâlniri” la client la care mergeam doar ca să am de unde să mă întorc, pentru că respectiva persoană uitase, plecase din București, din țară, fără să amâne întâlnirea.
De anul trecut însă, vin la birou. E destul de liniște, majoritatea colegilor preferă să lucreze de acasă.
Îmi dau seama că un lucru îmi lipsește însă: emulația de idei din vremea când eram mai mulți la birou.
Îmi plăcea să vorbesc cu colegii, să le spun de diverse idei, să facem brainstorming, să povestim despre locurile vizitate pentru evenimentul sau cursul următor, să îi ascult și observ când vin cu alte perspective, să gândim împreună.


Mi se pare mai greu pe zoom sau telefon. Atenția fiecăruia pare divizată. Tentația de a fi prezent în call dar a face altceva pe laptop / telefon este mare. Calitatea rezultatului întâlnirilor mi se pare scăzută, de multe ori.
Chiar și într-o întâlnire de 30 de minute, pare că e greu să ne concentrăm și să dăm atenția noastră numai către acel subiect.


În întâlnirile față in față, senzația mea era că ne concentram diferit. Probabilitatea de a citi, scrie în timp ce vorbeam cu cineva, era mai redusă.
Am avut o colegă, Laura, căreia ii spuneam: “hai să gândim împreună”. Cream împreună concepte de evenimente apreciate de clienți. Avea idei, știa cum să îmi dea feedback, să mă ajute să văd din alte perspective. Iar asta nu e deloc puțin lucru. Era acea creativitate colectivă care dădea rezultate inedite repede, ceea ce era răsplătitor pentru toți.


Astfel de interacțiuni pot avea loc în online dacă părțile implicate au deja un mod de lucru, un grad mare de înțelegere, apreciere, empatie, încredere, răbdare, dacă se ascultă reciproc, se respectă. Când interacțiunile în mediul online au aceste caracteristici, mă bucur și apreciez.


Voi cum faceți pentru a beneficia de acea energie creativă a grupului reunit față în față?”


Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

Posted in Uncategorized