Weekly Inspiration

Inițial, în limba română, îl numeam montagne rousse. Astăzi termenul folosit și aparent acceptat e roller coaster, dar indiferent cum l-am numi, senzația ultimilor ani este că ne dăm în așa ceva, și asta nu neapărat pentru că am plătit bilet și am vrut să ne urcăm în el. În plus, nici nu pare că zărim capătul sau măcar următoarea turnantă. Criza din 2008 pare deja, în retrospectivă, un trenuleț de copii mici. Poate unii am resimțit ceva zgâlțâituri mai mari prin 2014 cu anexarea Crimeei, pe mulți ne-a afectat Colectiv și seria de evenimente care au urmat și ne-au dat senzația că democrația noastră o ia în jos, repede, foarte repede.


Apoi, Brexit-ul poate a surprins pe unii, iar alții au fost afectați de inundații, de mini-tornade în Bărăgan sau de temperaturile extreme și incendiile din Grecia. Până și turbulențele din avioane au început să zgâlțâie mai mult. Și a venit și pandemia. Ce turnante și bucle spectaculoase ne-a oferit! Gol în stomac, sufletul la gură, senzația că ai vrea să te dai jos și nu ai cum. Și, când părea că vine o etapă mai liniștită în montagne rousse-ul nostru colectiv, iată că, de ceva vreme, pare că s-ar putea să ne zguduie serios și perspectiva unui război. Știu că a folosi zilele acestea ”Montagne rousse” și război în aceeași frază e chiar ironic.
În toată această perioadă, fie că vorbim de aerul pe care îl respirăm, de factura la gaze, de gen, de alegeri, de vaccin, de școală sau de alimente, lucrurile par a fi într-o mișcare permanentă de percepții, de înțelegeri și reconfigurări, iar reperele se schimbă și ele, adăugând un plus de vertij la senzațiile noastre.


E destul de clar că trăim vremuri în care incertitudinea, ambiguitatea, volatilitatea sunt tot mai prezente iar complexitatea lucrurilor ne pune deseori probleme. Până să apară în zona de business, acronimul VUCA (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) a fost folosit prima dată în context militar, legat de noul tip de război pentru că nici războaiele nu mai sunt ce au fost, iar militarii aveau nevoie să se adapteze la un mediu cu astfel de caracteristici. Știu că e mult mai tentant și relevant să vorbim de cum putem gestiona mai bine o lume VUCA, dar ce ar fi să ne uităm mai atent la ce nu ajută.


Un fenomen destul de ușor de remarcat, mai ales datorită rețelelor sociale pe care le folosim, este cât de mult a crescut numărul oamenilor care sunt foarte siguri de ceva, care au opinii clare, ferme și la obiect despre ce se întâmplă. Oameni care știu, care sunt capabili să își explice și să ne explice în două rânduri, trei propoziții și patru emoticoane cum stau lucrurile, care sunt cauzele și cum vor evolua de acum încolo.


Fie că vorbim de genetică, virusuri, geopolitică sau macro-economie, sunt tot mai mulți cei care știu și pot să facă lucrurile complexe să fie simple, mai ușor de anticipat, care au darul, cunoștințele și înțelepciunea de a înțelege sistemic lucrurile, de a le conecta și de a le pune într-o tehnică narativă clasică. Indiferent de experiența anterioară, de pregătire sau studii, găsim tot mai mulți experți polivalenți demni de o nouă Renaștere.


Și poate ați remarcat și care este reacția atunci când poveștile lor sunt chestionate, puse la îndoială sau chiar nuanțate. Este una emoțională, cel mai des. Iar asta pentru că de fapt, deși poate intenția este să chestionăm idei sau fapte, rezultatul este că atacăm, fără să vrem, mecanismele lor de adaptare la o lume VUCA. Și deși m-am exclus și v-am exclus elegant din aceste observații, vorbind despre ”ei”, ceilalți, cred că suntem cu toții predispuși să ajungem în situații similare.


Când realitatea percepută e ambiguă, când lucruri ce păreau certe devin impredictibile, când multe lucruri sunt mai complicate și mai greu de înțeles, nevoile noastre psihologice de claritate, de simplificare, de anticipare devin atât de mari încât ne pot afecta capacitatea de analiză, reflecție, logica și în loc să ne explicăm lucruri, dezvoltăm convingeri și credințe. Iar asta ne salvează poate doar pe moment. Ce cred că ne poate ajuta? Poate mai multă informare și mai diversă, mai multă gândire critică, mai mult dialog și sigur, un pic de smerenie intelectuală. Pe voi ce vă ajută să faceți față la roller coaster?


Weekly Inspiration scris de Lucian M Mihai.

Posted in Uncategorized