Vesela pentru musafiri și gânduri pentru 2022

„Dacă sunteți măcar un pic ca mine, probabil ați avut ocazia în această perioadă să folosiți cel puțin o dată vesela pentru musafiri – desigur, în eventualitatea că posedați un asemenea set, fie prin voință proprie, fie prin alte mijloace incluzând dar nerezumându-se la rugăminți, intimidări, șantaj etc. din partea familiei (id est, a mamei).


Poate ați pregătit cu grijă meniul, ați aranjat frumos tacâmuri, farfurii, șervețele și așa mai departe, v-ați stresat la prima pată de vin pe fața albă de masă, apoi v-ați amintit că trăim în secolul mașinii de spălat A+++ cu 32 de programe silențioase și v-ați bucurat mai departe de seară și de compania oaspeților voștri.
Eu una am realizat brusc într-o zi că viața e prea scurtă ca să folosim vesela pentru musafiri doar pentru musafiri. Îmi amintesc de o memă care circula într-o vreme: ”viața e prea scurtă ca să îndepărtezi stick-ul USB în modul ‘safe’” – fiecare cu micile sale revelații. Așadar am introdus lingurițele, furculițele, cuțitele și paharele ”bune” în uzul curent al familiei, cu gândul că ei, ca primi beneficiari ai toanelor mele cotidiene, merită să se bucure și de lucruri frumoase.


Perioada sărbătorilor este și un moment în care, cel puțin la un anumit nivel, curg râuri de bunăvoință și gânduri frumoase. Parcă mersul obișnuit al lucrurilor se oprește și oamenii își amintesc, ca la un semnal, să fie buni, generoși, calzi, zâmbitori, ospitalieri. Câteodată îmi imaginez că toate aceste râuri de urări se adună într-un fel de lacuri de acumulare, pentru că sunt atât de multe într-un răstimp atât de scurt.


Și mi-aș dori, ceea ce îmi doresc la fiecare început de ianuarie, ca ele să nu se risipească așa cum dispar bălțile după o ploaie de vară, ci să fie un rezervor care să ne țină tot anul. Să ne întoarcem din când în când la ele, să ne potolim setea, a noastră și a altora. Iar dacă ne-au adus bucurie, liniște, inspirație – din păcate nu se întâmplă așa pentru toată lumea – să ne amintim acest lucru în momente grele.


Și poate că, a folosi vesela pentru musafiri și în zilele obișnuite, sau măcar mai des decât o dată sau de două ori pe an, e suficient pentru a păstra ceva din spiritul bun al sărbătorilor și dincolo de ele.”


Weekly Inspiration scris de Alina Doica.

Posted in Uncategorized