V-ați pregătit avatarul și garderoba pentru metaverse?

„Un titlu de articol mi-a sărit în ochi săptămâna trecută: ”Bill Gates afirmă că în 2-3 ani majoritatea întâlnirilor de business vor avea loc în metaverse”. Am tresărit. Mi-am adus pe moment aminte de o carte SF pe care o citisem în copilărie, Soarele gol, de Isaac Asimov.
Nu mai țineam minte acțiunea propriu zisă dar un detaliu care m-a marcat atunci a revenit imediat în memorie. Pe planeta Solaria oamenii erau învățați de mici să trăiască izolați iar toate interacțiunile și comunicarea se făceau doar prin intermediul hologramelor.


Mi-am adus aminte de stările generate de acea lectură, de fascinație, de teamă dar și de încercările mele de a imagina cum ar fi să trăiești într-o astfel de lume. În încercarea de a rememora acțiunea, un alt detaliu mi-a apărut în minte. Oamenii de pe Solaria dezvoltaseră un sentiment de repulsie și scârbă pentru tot ceea ce însemna contact fizic și chiar la simpla prezență alături de altcineva în același spațiu fizic.
Cu aceste gânduri și trăiri am început imediat să caut pe internet imagini cu aspectul vizual al noii lumi anunțate de Gates. Am găsit imediat câteva prezentări făcute de Mark Zuckerberg iar contrastul între lumea imaginată de mine cu ajutorul lui Asimov și ceea ce am văzut acum pe net, nu putea să fie mai mare. Diferența e ca între imaginea dintre un film noir SF clasic și un desen animat.


Avatarurile și lumea virtuală din Meta arată ca o combinație dintre Fortnite și SimCity. Nimic misterios, nimic realist și clar, nu neapărat pe gustul meu. Și totuși indiferent de considerațiile estetice, este destul de clar că după efortul din acești doi ani de a ne adapta la Zoom și Teams, va urma un altul la care vrând-nevrând, mulți dintre noi vor lucra și într-un astfel de mediu. Am învățat să lucrăm în lumea virtuală 2D, va fi nevoie să facem pasul către 3D. Probabil că nu vom ajunge ca pe Solaria, dar schimbarea pe termen mediu și lung va fi profundă.


Cred că primul pas pe care îl putem face pentru a ne pregăti să lucrăm în acest fel, este să ne uităm la cum arată primele prezentări, ce posibilități oferă noul mediu și să ne imaginăm, cu informațiile pe care le avem acum, cu ce ne vom confrunta.


Apropos, poate prima alegere pe care o să o facem va fi legată de cum arată propriul avatar și ce garderobă ne-ar plăcea să avem când vom ”ieși în public” sau vom ”întra în ședințe”. Gata cu scuzele de Zoom de genul, astăzi nu deschid camera pentru că nu îmi stă bine părul.”


Weekly Inspiration scris de Lucian Mihai.

Posted in Uncategorized