O pildă a bradului

„Recent, un coleg ne-a arătat o fotografie cu un copac ciudat – un brad bătrân, dar deloc înalt, cu vârful ajungând abia la înălțimea unui om, dar cu crengile crescute mult în lateral. Aparția asta ne-a intrigat pe toți, iar povestea lui a fost pentru mine, acum înainte de Crăciun – când imaginea bradului aduce cu ea amintiri și simboluri –, ca o pildă. Era un brad care crescuse într-o curte, sub o boltă de viță-de-vie. Nu doar clima, poate improprie pentru el, îl modificase, dar și această cupolă apăsătoare pe care el, în lipsa luminii, nu a putut să o străbată. Dar și-a găsit o altă cale, o altă direcție de creștere.


Forța deja atât de cunoscută a naturii de a se adapta ne uimește de fiecare dată. Dar nu aspectul acesta, al naturalului, vreau eu să-l subliniez aici. Ci rațiunea practică pe care o putem vedea și aplica. Nu de puține ori nu suntem ”în clima potrivită”. Sau se întâmplă să avem deasupra capului lucruri care nu ne permit să creștem în sus. E bine în aceste momente să ne îndreptăm privirile în altă parte. A crește nu înseamnă numai verticalul, așa cum a trăi nu implică numai faima, banii, nici măcar numai timpul liber și a face tot ce vrei. A crește înseamnă și rădăcini puternice și a fi capabil de a-ți aduna resurse de acolo de unde ele se află, chiar dacă asta obligă la căi diferite. La fel cum a trăi înseamnă adaptare continuă, căutare, încercarea unor drumuri noi.


Vă doresc, acum în prag de Crăciun, să fiți îndrăzneți, să priviți în direcții inedite, să căutați și să găsiți resurse acolo unde nici nu bănuiți că există și să nu lăsați nimic să vă oprească din drumul vostru!”


Weekly Inspiration scris de Simona Noapteș.

Posted in Uncategorized