Arta de a scrie la birou – intre nevoie si inspiratie

Eram la inceputul carierei mele cand am participat la primul curs de scriere de afaceri  – curs ce presupunea atat scrierea unor rapoarte, executive summaries cat si organizarea inboxului si diverse tehnici de a redacta un email astfel incat sa convingi, inspiri si indemni la actiune. Pentru mine, atunci, era ceva foarte nou si m-a captivat enorm, era o trecere binevenita de la scrierea de eseuri la o modalitate mult mai directiva, clara si puternica de a spune ceva.

Intre timp am observat ca oamenii au devenit din ce in ce mai preocupati de modul in care scriu la birou si ca vor sa investeasca timp, energie si bani pentru a-si dezvolta aceasta abilitate.

Desi poate parea ceva la indemana oricui, arta de a scrie pe email sau aceea de a planifica orice document din mediul de afaceri necesita o anumita abordare, structura, intelegerea interlocutorului si a nevoilor acestuia. Cred ca avem cu totii modele de “asa nu” in ceea ce priveste maniera de a redacta documente pentru birou – fie ca nu au structura si nu intelegi acel fir rosu, fie ca au mult mai multe detalii decat i-ar trebui cuiva pentru a intelege ideea de ansamblu, fie ca limbajul folosit este unul prea tehnic chiar si atunci cand este adresat unui public non-tehnic si tot asa.

In ceea ce priveste emailul, apar multe alte probleme: cine ar trebui pus in CC? ce scriu in linia de subiect? Ce inseamna pentru cel ce primeste un sir de semne de intrebare sau folosirea literelor mari pentru anumite intrebari?

Personal m-am confruntat cu diverse situatii in care voiam sa scriu email-uri catre clienti si-mi doream sa aiba impact, intr-un mediu unde totul este arid si nu puteam transmite caldura, interes, atentie decat prin cuvinte.

Am avut de-a lungul timpul multe intrebari despre cum este mai bine sa scriu:

  • Cum arat recipientului ca aerul cu care scriu este unul amuzant si deschis fara a face abuz de fete zambarete/ emoticoane?
  • Cum fac ca cel/cea care primeste emailul meu sa actioneze fara ca eu sa mai revin?
  • Cum ma pot folosi de ce scriu pe email pentru ca anumiti clienti sa accepte sa se vada cu mine?
  • Cum redactez un document mai stufos fara sa stau 2 ore sa planific si fara sa uit totusi acele detalii care schimba dinamica?

Toate acestea si multe alte idei si tehnici in programul nostru Writing Dynamics™