Interact – Emergenetics Associate

Inca de la prima mea intalnire cu Emergenetics in urma cu cinci ani, pot sa spun ca am “imbratisat” cu maxima deschidere si interes acest profil. M-a atras prin faptul ca este foarte usor de utilizat si de inteles, chiar si de catre un nespecialist. Are elemente vizuale usor de retinut, iar spre deosebire de alte instrumente pe care le-am mai folosit, aduce cu sine si un workshop extrem de impactant cu rolul de a experimenta si intelege mai bine profilul.

Dupa certificarea mea ca asociat Emergenetics, mi-am dorit foarte mult sa aduc instrumentul in cadrul Carrefour si mi-a reusit pana la urma! De ce neaparat? Pentru ca mi se pare un instrument de dezvoltare foarte benefic atat pe plan personal – servind la autocunoastere, dar si la nivel de echipa sau in relatiile cu ceilalti – poti identifica mai usor niste tipare, poti intelege de ce unii se comporta intr-un anumit fel (pentru ca asa sunt ei si nu o fac neaparat intentionat) si poti face niste pasi concreti pentru a-ti imbunatati interactiunea cu ceilalti tinand cont de profilul celuilalt. Indiferent de contextul de business, instrumentul iti poate oferi o anumita claritate si impartialitate in analizarea unor comportamente umane. E oricand bine sa stii cu cine vorbesti, ce preferinte de gandire sau de comportament are, ce poti face tu pentru a veni in intampinarea unor asteptari pe care le are, cunoscandu-i profilul.

Workshopurile derulate pana in prezent in cadrul Carrefour au fost in sine niste experiente de invatare deosebite atat pentru participanti, cat si pentru mine. Pe langa “aha”-urile pe care le-au avut colegii despre ei insisi sau despre cei cu care interactioneaza in mod curent (colegi de echipa sau din alte departamente…si mai ales sefi☺), a fost interesant si pentru mine sa vad niste schimbari ulterioare. Am observat oameni mai intelegatori si mai preocupati de nevoile celor din fata lor. Am asistat la discutii de genul « Aha, acum inteleg de ce reactionezi asa in acea situatie! » sau « Vreau sa fiu mai atent la cum imi formulez e-mailul cand ii scriu lui cutare ». Cel mai interesant, insa, este sa vezi la nivel de echipa cum se schimba lucrurile – si am avut mai multe situatii in care managerii au dorit sa-si faca si ei profilul, dar sa-si trimita si toata echipa. In acest caz, discutiile de dupa, de aliniere, de sondare si stabilire asteptari unii de la altii sunt foarte valoroase.

Cred ca utilitatea profilului si a experientei din cadrul workshopului este confirmata de notorietatea pe care o castiga profilul in intern, intr-un timp relativ scurt de la lansare. Cei care au participat la atelier si si-au primit profilul au povestit cu colegii lor, i-au incurajat sa participe si astfel usor – usor se creeaza o comunitate interna Emergenetics. Imi doresc ca aceasta comunitate sa fie cat mai larga si cat mai diversa, astfel incat sa ajungem sa avem cu totii un limbaj comun Emergenetic! Asadar, astept cu nerabdare sa vina noul an cu noi workshopuri si cu oameni cat mai interesanti pentru a ne descoperi impreuna!

Posted in Uncategorized