Algoritmi și cum îi fentăm

Dacă citiți acest text este foarte probabil că în trecut ați dat ”like-uri” sau cel puțin v-ați oprit din ”scroll” și ați deschis o postare sau mai multe, fie că era mea, a colegilor mei sau a paginii Interact. Iar asta e valabil pentru tot conținutul care vă apare fluxul de știri și postări.
Știți deja că toate rețelele sociale folosesc algoritmi pentru a vă oferi „o experiență cât mai bună în calitate de utilizator și un conținut cât mai relevant”. Sunt destul de multe lucruri pozitive pentru noi pe care acești algoritmi le aduc. La câtă cantitate de informație se produce zilnic pe internet ar trebui să facem scurtă la degete dând scroll până să găsim ceva relevant. În plus rămânem conectați cu oameni, idei și cauze importante pentru noi.


Pe de altă parte, dacă algoritmii selectează doar ce ne place sau ce preferăm să ”consumăm” e clar că există riscul ca propriile preferințe să ne limiteze accesul la multe alte lucruri, idei sau oameni care ar putea fi relevante din alte puncte de vedere decât cele care se bazează pe plăcerile, preferințele, înclinațiile sau valorile noastre. Riscăm să ne micșorăm singuri proverbiala bulă dar nu doar cea socială, cât și cea intelectuală.


De câte ori nu ați citit mesajul „e timpul să fac curățenie în Facebook-ul meu”. Poate chiar ați făcut-o și voi. Eu recunosc că, da, cel puțin o dată. M-am dat seama, mai târziu, că nu e neapărat cel mai înțelept lucru pe care pot să îl fac, în ciuda satisfacției emoționale de moment. Dezacordul, deși de multe ori neplăcut, inconfortabil sau obositor, e vital pentru igiena raționamentelor noastre. În plus, capacitatea noastră de înțelegere sporește cu diversitatea perspectivelor și informațiilor pe care le avem. Iar după ce am văzut câteva documentare și am citit câteva articole despre principiile și algoritmii rețelelor sociale, am hotărât mai în glumă, mai în serios, să le fentez pe cât pot.


Asta nu însemnă că dau ”like” la ceva ce nu îmi place, dar în afară de a păstra și urmări în continuare mulți prieteni sau amici cu ale căror idei sau valori nu sunt deloc de acord, m-am abonat la surse de știri cât mai diferite ca ideologie, țară de origine, limbă sau proprietar. Am dat ”follow” unor lideri de opinie fie că erau conservatori, neomarxiști sau de centru și am căutat să urmăresc subiecte care nu mă atrag neapărat sau nu sunt preferințe principale.
Deși uneori greu de digerat, news feed-ul meu a devenit mai colorat, mai divers și mai revelator decât mă așteptam. Voi ați încercat vreodată să fentați algoritmii?


Weekly Inspiration scris de Lucian Mihai.

Posted in Uncategorized