Experiența clientului și entuziasmul angajatului

Pe la începutul anilor 2000, circula, în lumea trainingului, un film despre piața de pește din Seattle. Acest film îi arăta pe oamenii care lucrau acolo, despre entuziasmul lor în a-și face treaba, a lucra cu ceilalți și a-și servi clienții. Apăruse și o carte: Fish! Trăiește-ți piața!


Efervescența acelor ani a trecut demult. Acum probabil că unii ne-ar considera naivi cu un astfel de film. Cinismul, implicarea parțială, demotivarea, nemulțumirea ca mod de viață au luat locul acelei filozofii ce ne îndemna să trăim cu plăcere orice clipă.


Și totuși…


Am întâlnit astfel de oameni la un restaurant de la Lafayette Gourmet. Culmea, tocmai la Paris, un oraș nu neapărat celebru pentru modul de tratare a clienților sau motivarea oamenilor la serviciu.


Cei de la acest restaurant cu fructe de mare păreau din filmul anilor 2000. Făceau conversație cu toți clienții, făceau glume între ei, se ajutau, erau foarte energici, zâmbeau, râdeau, întrebau dacă ne-a plăcut mâncarea. Toate acestea într-un fel atât de firesc, spontan, dezinvolt, încât părea că toată lumea de acolo se simțea bine.


Chiar și când strângeau masa, ștergeau, curățau, o făceau rapid, exemplar, zâmbind, iar noi îi admiram, intram în vorba cu ei și parcă ne simțeam de-ai casei.
Până la urmă, felul în care lucram ține de cum se raportează fiecare la ceea ce face. Oamenii aceștia erau de diverse naționalități, făceau activități pe care mulți nu le-ar face, dar au dat un exemplu de cum să îți faci treaba, cum să trăiești și să te poziționezi. Știu că nu se face primăvara cu o floare dar această experiență mi-a dat încredere că mai există entuziasm pentru ce facem în fiecare zi. Sper să devină viral.

employeeengagement

enablingchange