Să ne mai scoatem în lume eul ascultător

„N-am vrut sa zic asta, îmi pare rău. A ieșit altfel decât am vrut să zic.” Cred că am fost cu toții într-o situație de acest gen, în care, în doar câteva secunde, ne lovește decalajul dintre intenție și rezultat în comunicare. Și asta vine, nu rareori, cu consecințe nedorite sau cel puțin cu un efort considerabil de a repara cel puțin o conversație, dacă nu chiar o relație.


Și totuși capacitatea noastră de a ne auto-edita în timp ce vorbim e integrată timpuriu în comportamentul nostru verbal generic. De mici ni se spune „Gândește înainte să vorbești!” sau „Iar te-a luat gura pe dinainte.” Din păcate, de multe ori îndemnurile acestea nu sunt însoțite de mecanisme care să ne ajute, ni se spune ce e bine, frumos și de dorit să facem, dar nu la fel de des de ce și cum să facem asta. Cred că clișeele astea cu nu e bine și nu e frumos ne-au făcut să asociem auto-editarea în vorbire mai degrabă cu politețea.


Nu ar fi nimic rău în asta dacă nu ar însemna mult mai mult decât atât. Să fim atenți la ce și cum zicem e mai mult decât despre a fi politicoși, e despre igiena și calitatea relațiilor noastre, iar multe studii arată că de calitate relațiilor noastre se leagă chiar sentimentele de împlinire personală și chiar fericirea.
Problema cu politețea, așa cum o văd eu, este că cel puțin în spațiul nostru cultural, politețea e de multe ori ca hainele bune, costumul cel bun sau camera din față, se poartă sau folosesc la ocazii, ne strâng ca pantofii de nuntă și, nu-i așa, e mai relaxant cu trening și flaușați. Și uite așa riscăm să ne lăsăm frâu liber și la ținută și la gură lăsându-ne surprinși că relațiile nu mai merg ca înainte. Păi poate înainte eram mai atenți la ce și cum zicem și la cum ne îmbrăcam.


Citeam într-un articol cum specialiștii în psiholingvistică comportamentală definesc doi ascultători care există atunci când vorbim: interlocutorul propriu zis și eul ascultător. Eul ascultător există fie că îl conștientizăm sau nu, dar cred că avem nevoie mai des să conștientizăm prezența acestuia și să îl scoatem mai des în lume, și nu doar pentru că așa e bine și frumos, dar mai ales pentru a avea relații mai bune, acasă, pe stradă sau la serviciu.


Weekly Inspiration scris de Lucian Mihai.

Posted in Uncategorized