Puterea gesturilor mici

Zilele acestea e greu de abordat un alt subiect decât cel legat de războiul din Ucraina. Multe teme, preocupări pălesc prin comparație. A ne declara diverse nemulțumiri cotidiene, a semnala diverse întâmplări banale, poate părea inadecvat, chiar nedelicat față de suferința foarte concretă și reală cu care se confruntă câteva milioane de oameni.


În același timp, viața continuă să curgă, în felul ei. Ceea ce ne-am obișnuit să numim normalitate, din lipsă de termen mai precis și/sau cuprinzător, continuă să se întâmple. Îndrăznesc să notez două gânduri ca un mic și foarte parțial răspuns la întrebarea cea mare și deloc ușoară “ce e de făcut?”
Atenție, mai ales acum atenție, la poveștile pe care ni le spunem. Poate e de ajutor, pentru un plus de rigoare, să aplicăm testul celor trei filtre, deseori atribuit lui Socrate, însă cel mai probabil de sorginte modernă. În ce constă el? Înainte de a da mai departe o informație, o idee din noianul ce vine spre noi zilnic, să ne întrebăm: este adevărat? Este bine? Este util? Poate fi o bună metodă de selecție și chiar de autoprotecție.


M-a sunat recent un cursant să îmi spună că a aplicat ceva din ce făcuserăm împreună la curs și asta l-a ajutat să rezolve o situație. Generozitatea lui de a-și lua câteva minute ca să împărtășească acest lucru cu mine, m-a impresionat. Cele două minute de conversație mi-au dat aripi, mi-au confirmat că activiatea mea are un rost și servește unui scop bun. Cu toții avem nevoie de astfel de momente de validare, care poate pentru celălalt nici nu presupun un mare efort.
Așadar, m-am gândit: nu subestimați puterea gesturilor mici, mai ales acum. Ceea ce nouă poate să ni se pară “nu mare lucru”, pentru celălalt poate să fie un ajutor enorm. Nu ezitați în a continua să faceți acești “bine mici”, cum ziceam când eram mică – asta poate fi și ea o formă subtilă de solidaritate.


Weekly Inspiration scris de Alina Doica.

Posted in Uncategorized