Weekly Inspiration

„Am obosit, mi-e lehamite, deja îmi face rău să urmăresc știrile. Sunt lucruri pe care mi le-am spus și pe care le-am tot auzit în jur, mai ales în ultimele luni.
Astăzi, în încercarea de a mă deconecta de la ce pare toxic, obositor sau greu de digerat, am intrat pe Google și am introdus textul ”știri pozitive”. Am intrat apoi pe câteva din primele site-uri apărute ca să descopăr ce oferă. Întorcându-mă la prima pagină a căutării mi-a sărit în ochi numărul rezultatelor: ”10.100.000 rezultate (0,36 secunde)”.


Bineînțeles, acest număr nu reprezintă numărul de știri pozitive, dar la prima vedere mi s-a părut destul de impresionant. Dar, imediat, mintea mea antrenată bine în spațiul nostru cultural, a generat rapid următoarea întrebare: dacă scrii ”știri negative”, ce număr o să iasă? Curioși și voi deja?… Am obținut ”12.600.000 rezultate (0,44 secunde)”. Rezultatul nu m-a surprins. Doar știm cu toții că știrile negative predomină pentru că există o predispoziție universală pentru ceea ce ne produce frică, anxietate iar presa speculează asta, nu?


Apoi, a mai apărut o curiozitate. Dacă aș scrie în alte limbi, ce rezultate aș obține? Am introdus pe rând, nouvelles, Nachrichten, notizie, noticias, și bineînțeles news alături de cuvintele pozitiv și negativ în limbile respective. Surpriză? Sau poate nu… rezultatele aveau proporțiile inversate, erau mai multe la căutarea cu pozitiv. La cea de limba engleză erau duble cele cu ”positive news”. M-a liniștit puțin căutarea în italiană acolo erau, nu cu mult, într-adevăr, mai numeroase cele din căutarea cu ”notizie negative”.


Am zâmbit satisfăcut de confirmarea afinității culturale , ce vrei măi? fratelli nostri… Mica bucurie a dispărut totuși atunci când am văzut că nu suntem nici măcar primii din coadă. La căutarea în limba sârbă, am descoperit că sârbii ne-au luat fața, proporția negativ-pozitiv o depășea pe a noastră.
Acesta nu este, desigur, un experiment concludent din puncte de vedere socio-cultural, rezultatele pot varia de la o zi la alta și nu au, în mod evident, o valoare statistică relevantă. Pot cel mult să coreleze cu niște stereotipuri culturale. Totuși, provocarea către voi este următoarea: când ați căutat ultima oară pe Google știri pozitive? Dacă sunteți și voi obosiți de atâta negativitate, e posibil să ajute puțin, chiar dacă nu schimbă clasamentul pe țări.”


Weekly Inspiration scris de Lucian Mihai.

Posted in Uncategorized