Ai dreptul să fii asertiv, Cariere – noiembrie 2012

Vă rog să vă imaginaţi următoarea scenă sau poate că nici nu este nevoie să vă imaginaţi. Poate aţi fost martor la ea sau aţi făcut parte din distribuţie: colegul A.M. şi colegul P.A. lucrează împreună la un proiect. Acum o săptămână şi ceva au avut ultima întâlnire de status, în care au stabilit sarcinile fiecăruia pentru următoarea perioadă. Mai sunt vreo două zile până la deadline-ul intermediar.

A îl abordează pe P.

A: „Ai puţin timp?”

P: „Sigur, spune.”

A: „Te rog să te ocupi tu de baza de date cu clienţii repeat business pe ultimii trei ani. Ştiu că era la mine, dar m-am luat cu altele, n-am mai avut timp… Te rog mult.”

P: „Dar ai promis!”

A: „Da, ştiu. Ce, tu n-ai promis niciodată nimic şi apoi nu te-ai ţinut de cuvânt?”

P: „Da, dar…”

A: (întrerupându-l) „Hai zău, când te-am rugat eu ultima dată ceva?”

P: (bătând în retragere) „Dar o să-mi ia cel puţin două zile, ce fac cu restul?”

A: „Ei, lasă că te descurci tu! Te mai ajut şi eu…”

P: „Bine, o fac eu. Dar să nu se mai repete!”

A: „Îţi promit!”

P se apucă de baza de date, constată că termenul este complet nerealist, vorbește cu managerul și i se plânge de situaţia în care a ajuns și de faptul că el este singurul care își respectă promisiunile și sfârșește prin a face toată treaba. A află de întrevederea lui P cu managerul și își pierde cumpătul. Îl provoacă pe P la o discuţie, care se termină cu cuvinte grele și acuze de ambele părţi. Proiectul este în impas. Sună cunoscut? Ce ar fi putut face diferit cei doi protagoniști pentru a nu ajunge într-o astfel de situaţie? Și, dacă totuși ajung acolo, ce ar putea face managerul lor pentru a gestiona situaţia? Răspunsuri posibile la cea de-a doua întrebare sunt multe și încep cu managementul timpului și al proiectelor. Dar evitarea confruntărilor este imposibilă și, mai mult decât atât, indezirabilă. Partea bună este că într-o eventuală confruntare, dar și ca atitudine generală, ne poate fi de folos adoptarea unui comportament asertiv.

Citeste intregul articol pe www.cariereonline.ro .

Un articol de Alina Chirvase, Senior Trainer, Interact

Posted in Uncategorized