De unde ne luăm energie?

”Laptopul meu are personalitate: când se încarcă 100%, când nu vrea deloc, când stă pe la 50%. Nu am observat acest lucru până la pandemie, când 12-14 ore din ziua mea sînt în fața ecranului. Cum folosesc mult video, am nevoie să am bateria buna, cablurile bune pentru încărcătoare.

Aș compara laptopul și nevoia de a fi încărcat, up and running mereu, cu modul în care ar fi de dorit să fie ‘încărcați’ cu energie oamenii din organizații.

Avem toți zile când avem energie, sîntem pe val, zile când sîntem la nivelul marii, iar altele sub apă, când nu ne vine să începem ziua. Cu atât mai mult, în incertitudine, e necesar să avem diverse intervenții care să ne susțină.
Aș îndrăzni să afirm că o responsabilitate mare revine fiecăruia dintre noi dar un sprijin important poate veni de la companiile unde lucrăm.
Responsabilitatea individuală aș zice că este pentru nivelul de energie, de implicare. Aceasta presupune:

– Să identificăm ce ne face să ne dam jos din pat dimineața cu dorința de a face lucruri; ce proiecte avem de care de-abia așteptăm să ne apucăm.

– Să ne înconjurăm și de oameni care să ne susțină în a avea o stare bună.

– Să fim atenți la modul cum ne hrănim mintea, sufletul și corpul (ce citim, învățăm, ascultăm, ce emoții avem, ce mâncăm, dacă facem exerciții și în ce fel). Știu, par lucruri simple dar cât de buni sîntem în privința lor?

– Să găsim formule de a ne practica pasiunile, atât cât e posibil acum. Una din pasiunile mele o reprezintă parfumurile. Am multe, le combin; merg des la un magazin cu parfumuri de nișă, petrec destul de mult timp acolo; citesc despre parfumuri; ascult pe alții care povestesc despre ingrediente, istoria acestui domeniu.

– Să citim literatură sau despre oameni celebri, autobiografii. Cititul unor asemenea cărți ne dă senzația că trăim mai multe vieți noi înșine, ne dă idei.

– Să fim foarte atenți la cum alternăm momentele de relaxare cu cele de lucru, să le combinăm astfel încât să obținem starea cea mai bună pentru a fi cea mai bună versiune a noastră din acea zi.
Poate avem nevoie de cineva cu care să vorbim, atunci când ne este greu – să fim conștienți de asta și să căutăm cea mai bună versiune pentru noi: prieteni, coach, mentor, psihoterapeut, ce funcționează pentru fiecare.

Responsabilitatea companiilor:

Vă amintiți de poza aceea de după 2009, în care un CEO îi spune CFO că trebuie să investească în dezvoltarea oamenilor; CFO zice: dar dacă investim și pleacă? Iar CEO: dar dacă nu investim și stau?

Senzația este că acum e foarte important ca managerii să îi țină aproape pe angajați. Nivelul de incertitudine este mare pentru toată lumea. Acum este un moment în care să vedem ce nevoi au oamenii, cum putem să îi susținem.
Am văzut o prezentare la Back to Business Virtual Summit, în care reprezentanta firmei Kantar arăta rezultatele unui studiu făcut de ei. Era despre ce vor face oamenii după lockdown:

1. Focus mai mare pe igienă;
2. Să mănânce mai sănătos;
3. Să petreacă mai mult timp cu cei dragi;
4. Să investească în dezvoltarea lor.

După cum vedem, este o nevoie de a acoperi atât zonele de jos, cât și cele de sus ale piramidei lui Maslow.
Cred că dacă acum arătăm că ne pasă de oameni, de ce au ei nevoie, avem șanse mai mari ca ei să țină minte, să fie mai motivați, mai productivi.
O companie are acces la alte resurse, studii, poate susține dezvoltarea oamenilor la alt nivel, iar de această investiție beneficiază și ea.

Să nu uităm că, dacă sîntem ca laptopul meu, fără baterie, nu e prea simplu să ne încărcăm singuri. Nu căutăm resursele atunci, e bine să le avem listate deja, să avem pârghiile de sprijin stabilite, să avem un cablu de rezervă, care să ne reîncarce bateriile.

Tu cum îți reîncarci bateriile?”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#enablingchange
#energising

Posted in Uncategorized