Weekly Inspiration

”Am clienti la executive coaching care vin cu dorinta de a gasi solutii la problemele lor, de a le fi mai bine, de a deveni mai in echilibru cu ei si cu cei din jur.
De unde vine dezechilibrul?

”Am clienți la executive coaching care vin cu dorința de a găsi soluții la problemele lor, de a le fi mai bine, de a deveni mai în echilibru cu ei și cu cei din jur.
De unde vine dezechilibrul?

Din ce am observat, acești oameni au presiuni foarte mari. Au de atins obiective mai mari de la un trimestru la altul, de la un an la altul; resursele cu care trebuie să atingă acele obiective sînt din ce în ce mai puține (trebuie să țină costurile sub control, au indicatori de performanță de tipul ‘venituri per FTE’). În același timp, li se cere să se dezvolte, să fie inovativi, agili, să adopte alte stiluri de gândire, să învețe să gestioneze generația millennials, să se gândească la generația Z, să gestioneze echipe virtuale, să facă parte din echipe internaționale, să adopte tendințele în materie de leadership, să implementeze noi sisteme, să gestioneze 50 de proiecte majore în același timp, să reprezinte firma în exterior, să fie mereu cu zâmbetul pe buze, nestresați, să aibă un echilibru între job și familie, să fie fericiți.

Coachingul poate să ajute, poate să îi susțină pe acești executivi să se repoziționeze. Ei sînt containere pentru toate neliniștile organizației, au nevoie, la rândul lor, să fie conținuți. Nu toate presiunile de mai sus le sînt cunoscute celorlalți din echipa lor. Uneori oamenii spun: ‘managerul meu se poartă ciudat de la o vreme, parcă nimic nu îi convine, parcă nu mai facem lucrurile bine, vrea mereu mai mult’. În general, este felul său de a răspunde presiunilor pe care le primește.

Însă ceea ce trebuie avut în vedere este că nici un fel de intervenție de genul executive coaching, psihoterapie, consultanță, mentoring, nu va avea efectele dorite atâta timp cât individul nu are un job care să ii dea satisfacție, un sens, cât nu se simte informat, respectat, cât nu are, la rândul său, un manager care să îl trateze corect, cât nu este recunoscut, cât nu este evaluat corect, susținut. În plus, este esențial să nu îi cerem marea cu sarea, să limităm cererea de a face cât mai mult cu cât mai puține resurse, cât mai puțini oameni. Este o utopie să cerem rezultate mai bune, venituri mai mari, fără a investi în oameni, procese mai eficiente, sisteme mai performante.
Citesc des comentarii ale oamenilor care se plâng de manageri. Oamenii așteaptă ca managerul să fie mereu bine dispus, să aibă timp, să le dea idei, să îi inspire, să îi vadă și recunoască pe fiecare dintre ei ca și cum ar fi centrul universului lor, să știe de toate.
‘Supraomul’ din imaginarul angajaților și al unor CEOs de la global este, de fapt, și el, un om cu puteri limitate, cu vulnerabilitățile sale. A ne aștepta la tot ce am scris mai sus înseamnă a fi veșnic nemulțumiti, a arunca o umbră peste orice manager.

Aveam la birou o plantă foarte frumoasă, făcea niște flori fucsia superbe, cum vezi vara prin Grecia. Am ținut-o pe balcon și îi mergea foarte bine. La un moment dat, cineva s-a gândit să o aducă în biroul meu, să îl facă mai frumos, deci intenția ei a fost una bună. A pus-o într-un colț unde nu avea suficient soare. După puțin timp i-au căzut toate florile. Am scos-o înapoi, pe balcon, însă a fost nevoie de mult timp să înflorească iar.
Executivul este asemenea acestei flori. Se duce la sesiunile de coaching, face un exercițiu de repoziționare, de echilibrare, parcă îi e mai bine.
Se duce apoi într-o zonă unde nu are decât momente de umbră, de presiune; se va lupta cu sine ca să se țină la suprafață, să pară că îi e bine. Apoi se duce iar la o sesiune de coaching; iar îi e bine puțin; se întoarce la umbră din nou.
Dacă vrem ca un om să înflorească și să ne arate tot ce are mai bun, e bine să avem grijă să nu îi punem atâtea presiuni încât să nu le mai poată duce, să îl susținem, să îi dăm spațiu și timp să respire, să își recapete energie. Nici un organism viu nu funcționează bine pe termen lung dacă este strivit.”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#interacters
#enablingchange

Posted in Uncategorized