Orice potențială criză se poate aplana, dacă se verbalizează așteptările

La finalul anului trecut, am primit un rol de management într-un proiect național, parte a unui plan de lansare pe piața globală a unui produs nou, inovativ.

Rolul meu a fost acela de a selecta și coordona o echipă de peste 40 de persoane, un procent semnificativ dintre aceștia urmând a avea sarcina să promoveze produsul respectiv, fiind orientați pe canale diferite de vânzare.

Cele trei provocări principale au fost: recrutarea echipei, trainingul acesteia și crearea unui mediu propice colaborării, atât între diviziile de vânzare, cât și în interiorul acestora.

Procesul de recrutare

Strategia din spatele procesului de recrutare a fost aceea de a aduce în echipă persoane cu profiluri diferite atât ca educație și mediu social de proveniență, cât și ca personalitate.

Ca să simplific lucrurile și ca să pot avea o imagine clară a potențialului echipei, am ales să folosesc un instrument de evaluare psihometrică. Pe baza preferințelor de gândire și comportament ale fiecărui membru al echipei, am creionat și preferințele la nivel de grup.

Cu cât tiparul de gândire este mai diferit în cadrul echipei, cu atât diversitatea direcțiilor de acțiune este mai mare și se pot genera rezultate foarte bune la nivel individual. Modul de gândire diferit al membrilor echipei poate face ca fiecare dintre aceștia să privească potențialul din piață din altă perspectivă și să abordeze arii de business diferite.

În altă ordine de idei, cu cât tiparul comportamental este mai diferit, cu atât mai mult se poate ajusta stilul de comunicare în discuțiile cu clienții. Preferințele comportamentale sunt parte din personalitate și pot face ca două persoane cu același profil să se exprime sau să reacționeze diferit, în același tip de situație.

Privind proiectul din perspectiva aceasta încă de la început, am construit gradual echipa. Candidații selectați pentru ultima etapă a interviului au completat chestionarul pentru profilul psihometric, iar pe măsură ce structura de care aveam nevoie se contura, știam care sunt tiparele de personalitate de care mai era nevoie.

Puteți citi restul articolului aici.

Articol scris de: George Alexe, Business Development Manager Interact

Posted in Uncategorized