Pana unde merge prietenia in afaceri? Prieten sau partener?

Imi povestea saptamana trecuta o cunostinta despre o intamplare mai putin placuta prin care trecuse cu o buna prietena. Acea prietena voia sa-si lanseze o afacere, un fel de after school pentru copii intre 8 – 15 ani si cauta parteneri. Cunostinta mea i-a propus sa se implice ea, pentru ca se pricepe la partea de marketing si vanzari si stie si limba franceza si engleza si ar putea-o ajuta. Insa, mare i-a fost surpriza cand aceasta a refuzat-o politicos spunandu-i ca: “mai bine ramanem prietene decat partenere”.  Si m-a facut sa ma gandesc – de ce sa nu implici pe cineva care iti este mai aproape decat un strain? De ce sa nu te bazezi pe cei pe care ii stii?

Am observat insa recent ca este o adevarata arta sa balansezi prietenia cu afacerile. Si o spun din experienta proprie.

Exista multe teorii despre cum sa vinzi mai bine si cum poti sa dezvolti relatia cu clientii astfel incat sa ii intelegi mai bine, sa le intelegi contextul si astfel sa poti sa le oferi ajutorul necesar la momentul potrivit.

Am auzit de multe ori afirmatii de genul: “Prietenia si afacerile nu se amesteca”; “Suntem prieteni, sa nu vorbim de lucruri de astea” – si mi se pare foarte curios. Eu ma gandesc ca mi-e mult mai usor atunci cand am prieteni cu care si colaborez pentru ca deja am incredere in ei. Deja stiu ce pot si ce stiu si imi e foarte natural sa ma duc la ei si sa le spun ce ma doare si sa ma las pe mana lor. Mai am si avantajul ca si ei ma stiu si nu trebuie sa mai trec prin a explica context, a raspunde la intrebari, etc.

Si m-am surprins intrebandu-ma de ce altora le este atat de teama, sau jena de a lucra cu prieteni. Si am ajuns la mai multe raspunsuri:

– Le este teama ca ceilalti profita de ei – si atunci as pune sub semnul intrebarii acea prietenie

– Se tem ca daca vor fi dezamagiti se va deteriora si relatia de prietenie – si aici as zice ca dezamagirea este posibila oricum si atunci cand se intampla cu oameni pe care ii stii poate poti intelege si preveni pe viitor. De asemenea, cred, tot din experienta mea, ca atunci cand iti sunt si prieteni te implici mai mult si cu atat nu vrei sa-i dezamagesti.

– Le e greu sa aiba incredere in ceilalti

– Nu sunt cu adevarat prieteni

Cred ca mai tine si de cultura noastra; suntem reticenti la a implica prietenii, multi dintre noi, si in partea profesionala pentru ca poate fi prost interpretata de altii ca favoritism. Si ma mira acest lucru pentru ca, de fapt, relatia de incredere e creata si e risipa de timp si energie sa mai treci prin acelasi proces cu cineva strain. Cred ca pana la urma este vorba de propriile noastre valori si de modul in care noi percepem prietenia, relatiile profesionale si increderea. Cred ca mai tine si de temerile noastre de a nu fi perceputi intr-un anumit fel si de a periclita niste relatii care poate sunt mai mult sociale decat altfel.

 

I Interact with you

Posted in Uncategorized