Câtă responsabilitate vrei să vezi în jur?

Cu siguranță, când citiți acest titlu, spuneți: ‘Mai lasă-ne cu responsabilitatea, iar?’ Cu siguranță nu mai vreți să auziți că iar trebuie să facem ceva.

Gândiți-vă însă la aceste situații:

Ați vrea ca instalatorul pe care îl chemați când vi se strică ceva să facă lucrurile ‘cum trebuie’, astfel încât să nu se strice după câteva zile / luni?
Ați vrea ca asistenta / asistentul să facă un document fără greșeli, astfel încât să nu fie nevoie să îl corectați?
V-ați dori ca oamenii să vă răspundă la emails, să vă întoarcă telefoanele, fără să uite de fiecare dată și fără să le reamintiți mereu?
V-ar plăcea ca profesorii copiilor să se poarte cu copiii voștri la fel de bine cum ar vrea să se poarte alți profesori cu copiii lor?
Ați vrea ca, atunci când vă cumpărați o rochie, un costum, să nu se rupă nasturii după două purtari, să nu se descoasă tivul sau alte incheituri, în primele săptămâni?
V-ar plăcea ca, atunci când un prieten promite ceva, să se țină de cuvânt?
Ar fi bine ca, atunci când ai întâlnire cu cineva, această persoană să nu întârzie de fiecare dată câte o jumătate de oră?
Ar fi bine ca, într-un proiect, oamenii cu care lucrați la un proiect, să nu vă lase, cum se spune, ‘cu fundul în baltă’ pentru că nu mai au chef?
V-ar surâde ca, atunci când stabilți că faceți niște lucruri într-o echipă, fiecare să facă ce a zis că face, până la capăt, fără să fie nevoie să îi reamintiți de o sută de ori și fără să dea ochii peste cap de fiecare dată?
Vă puteți imagina o lume în care nimeni nu aruncă gunoiul pe geam pentru că știe că trebuie să aibă grijă de acel mediu?

Toate acestea, și multe altele, înseamnă responsabilitate. Înseamnă să ne asuman că nu sîntem pe aici, pe pământ, doar că să îi facem umbră și să ne gândim la noi înșine, ci ca să avem grijă ca pe unde trecem, să lăsăm ceva bun în urmă.

Prin urmare, aș propune ca, dacă vrem să vedem în jur responsabilitate, să începem prin a o demonstra noi înșine, în fiecare zi, puțin mai mult decât o facem deja.

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

Posted in Uncategorized