Feedback Journey to Your Inner Self©

 

Cristina Paveliu – HR Manager, Michelin

”La început de an, eram în căutarea unei opțiuni de dezvoltare mai ‘altfel’, pentru top managementul din organizația noastră, populație care mai beneficiase și în trecut de diverse opțiuni de dezvoltare, și de aceea, aveam nevoie de un suflu nou, de o intervenție de dezvoltare complet diferită de cele la care fuseseră expuși în trecut.

În acest context, m-am întâlnit cu Georgeta Dendrino – Managing Director Interact, și în același timp Coach acreditat INSEAD, iar întâmplarea a făcut ca ea să fi lucrat la conceperea tocmai a unui astfel de program, mai altfel, care mi s-a parut că se potrivește foarte bine cu ceea ce căutam noi.

Era o propunere extrem de îndrăzneață pentru acel moment (vorbim de începutul anului 2017) – cu focus pe sine, pe introspecție, pe dezvoltarea a ceea ce numim ‘reflective leader’. Să fim serioși – intervenție de dezvoltare cu focus pe sine?? Să nu mai investim într-un alt program de dezvoltare cu focus principal pe nevoile companiei? Ei bine da, de această dată, propunerea era să investim într-un program cu focus ‘pe sine’!

Bine, bine, veți spune, și cum să vinzi un astfel de program către general management? Cum să determini organizația să investească într-un program care nu mai ține cont, în principal, de nevoile de business, ci mai degrabă de nevoile de dezvoltare personală? Cu puțină imaginație și mult efort, se poate demonstra în mod clar că un leader care se cunoaște mai întâi pe sine, poate ulterior să se concentreze pe mai buna coeziune a echipei pe care o conduce, devine mai empatic la nevoile celor din jur, și de ce nu, mai creativ în modul de gestionare a diverselor intervenții strategice în organizația pe care o conduce. În fapt, poate duce la creșterea rezultatelor de business.

Totul la acest program era foarte bine gândit și pus la punct – de la locul propus pentru ‘pelerinaj’ – un loc cu o simbolistică aparte – Delphi – templul lui Apollo, la diversele situații la care să fie expusă echipa participantă, și, de ce nu, la crearea unui context de business, pentru că nu uităm nici un moment că suntem într-o călătorie de introspecție, însă o călătorie care are un pretext, iar acela trebuie totuși legat de business.

Să ne înțelegem, un astfel de program poate funcționa în cadrul unei echipe unde există încredere între membrii acesteia, și unde nu există teamă de expunere; este excelent pentru cei care doresc să pornească în această călătorie interioară, și în același timp, să se bucure și de o activitate care poate ajuta la sudarea echipei.

Efortul coach-ilor pe parcursul acestui program este enorm, deși poate părea ca o plimbare în parc (în acest caz, la Delphi), ei nu au nici o clipă liberă, fiecare moment trebuie exploatat ca o posibilă acțiune de învățare. Este ca atunci când îi pui o oglindă în față leaderului și  îl lași să aleagă ce dorește să vadă. Însă pe parcursul celor două zile și jumătate, cât durează programul, oglinda este acolo, pentru fiecare dintre participanți. Unii pot alege să o ignore, alții să ia în considerare doar ce le place să vadă, iar alții vor cu adevărat să devină mai buni, și atunci sunt interesați de fiecare aspect care contează!

Privind retrospectiv, cred că unul din cele mai memorabile evenimente a fost însăși călătoria la Delphi, modul în care a fost ea gestionată de coach, cu opririle planificate pe drum și momentele de reflecție/introspecție. Locurile alese pentru toate momentele speciale ale programului sunt absolut minunate, rămân pe veci în memorie! Iar de aici, până la a alege ce vrei să devii, nu este decât un pas – pe care poți decide să îl faci. Sau nu.

Îți mulțumesc Georgeta Dendrino pentru minunata experiență ce ne-ai oferit-o! Sper ca și alte echipe de management să poată beneficia de un astfel de program.”

Posted in Uncategorized