Cine esti, domnule Z?

Nu te-am prea vazut la fata, dar iti simt prezenta. Esti peste tot in mediul online. Iti pot citi postarile pe bloguri, iti aflu opinia pe forumuri de discutii, te numar in procentele de respondenti la sondajele ad-hoc, iti cunosc simpatiile dupa grupurile la care te-ai asociat, iti pot ghici personalitatea in profilurile abia schitate sub pseudonime pe facebook, twitter, myspace…

Imi esti aproape familiar si, totusi, necunoscut. Stiu ca esti tanar (ai maximum 20 de ani) si ca interactiunea in spatiul virtual iti este a doua natura.

O sa te intrebi de ce iti port de grija. Pentru ca ma interesezi: in curand, peste foarte putini ani, o sa-ti fiu, poate, angajator. O sa negociem si o sa semnam un contract de munca. Normal ca vreau sa te cunosc! Nu mi-e indiferent cine esti, cum esti. De aceea, vreau sa te inteleg din timp. Statisticile demografice spun despre tine ca vei intra pe piata muncii intr-un fel aparte:

– ca esti capabil sa prelucrezi informatia cu viteza;

– ca esti permanent in interactiune cu numeroase comunitati virtuale;

– ca-ti place sa impartasesti ceea ce afli cu ceilalti internauti;

– ca esti creativ etc.

Generatiei tale i se mai spune “M” (de la multitasking), “C” (de la connected), “I” (de la Internet) sau “next, next, next”… Un semn de graba si de nerabdare care-mi da de gandit.

Ma mai pun pe ganduri si alte trasaturi pe care sociologii ti le atribuie. Se spune, de exemplu, ca, aidoma Generatiei X, iti place independenta. Dar la tine ea se traduce prin preferinta pentru munca solitara, eventual de acasa, si prin evitarea contactului personal, fata in fata, cu clientii, colegii, colaboratorii. Fireste ca exista joburi care pretuiesc aceasta caracteristica, cum ar fi cele in IT, dar majoritatea businessului presupune interactiune directa, confruntare chiar.

Ma mai intreb, de asemenea, cum vom reusi sa impacam aplecarea ta catre informatia scurta si condensata cu cerintele de minutie si spirit analitic pe care unele dintre proiecte le presupun.

Inainte de a ma opri din mirare, mai mentionez doar un singur aspect de natura sa ma ingrijoreze. Afacerea inseamna echipe, grupuri de lucru, departamente functionale. Toate sunt formate din oameni, membri ai Generatiei X, ai Generatiei Y, ai Generatiei Z… Pentru mine, viitorul tau potential angajator, conteaza sa stiu daca vei vrea sa fii parte din intreg sau doar parte. Aparte…

Mi-ar placea sa-mi scrii, sa intram in dialog, chiar si virtual. Sa-mi spui ca ingrijorarile mele sunt false si ca vom face echipa buna impreuna. Ce zici de un “date” online, tanara Generatie Z?!

I Interact with you