INTERVIU Diana BREABAN



  • Spune-mi cateva lucruri despre tine, despre omul Diana Breaban

Putem sa incepem cu alta intrebare? :) Mi-e greu sa raspund la asta, nu sunt foarte obisnuita sa vorbesc despre mine. Serios vorbind acum, sunt o persoana foarte curioasa din fire, foarte optimista si vesela, foarte empatica si foarte orientata spre solutii. Imi pun foarte multe intrebari despre mine si despre altii, imi place sa inteleg lucrurile si comportamentul uman in profunzime si ce mi-au spus altii despre mine a fost ca le e usor sa interactioneze cu mine pentru ca stiu ca pot avea incredere in mine si pentru ca stiu ca nu-i judec niciodata. Imi plac lucrurile bine facute si cred ca unul din motivele pentru care oamenii au incredere in mine este ca sunt foarte responsabila, daca stiu ca am ceva de facut, nu este nevoie sa ma verifice nimeni. Cred ca fericirea este o alegere si in fiecare zi aleg sa fiu fericita si sa am o zi buna.

Chiar recent a trebuit sa ma prezint si am descoperit ca mi-e mai usor sa ma exprim in imagini, asa ca pozele de mai jos ma descriu mai bine decat cuvintele:

  • Cat timp ai lucrat in HR?

Am lucrat in HR timp de 8 ani, perioada in care am trecut prin rolurile de HR Trainee, Specialist Compensatii si Beneficii, HR Business Partner Commerce & General Administration si de 2 ani HR Manager Commerce & General Administration. E un domeniu care imi place in continuare, pentru ca am norocul sa lucrez intr-o companie in care HR-ul este vazut ca un partener strategic si este implicat activ in business. Asa ca nu stiu daca HR-ul este un subiect inchis pentru mine sau daca in viitor nu voi decide ca tot aici este inima mea si sa revin.

  • Cum ai ales sa schimbi atat de mult si sa mergi in sales? E o miscare foarte indrazneata.

Adevarul este ca nu ma gandisem niciodata sa merg in sales. Planul meu de cariera era clar pana sa iau decizia asta: urma sa fac o mutare laterala ca HR Manager Supply Chain, sa cunosc si cealalta jumatate de organizatie, dupa care vizam o pozitie de HR Director. Planurile s-au schimbat in momentul in care am avut o discutie cu un coach, care pe de-o parte mi-a zis ca i se pare ca sunt prea mult in zona de comfort si ca ar trebui sa fac o schimbare radicala, iar pe de alta parte, cand m-a vazut cu cata pasiune vorbeam despre oamenii din vanzari, m-a intrebat daca m-am gandit vreodata sa lucrez in vanzari. Si atunci am facut declicul. Chiar m-am amuzat gandindu-ma ca in ultima perioada am incurajat multi colegi sa se gandeasca la mutari in alte departamente, dar nu ma gandisem nici o clipa ca puteam si eu sa fac asta. Ce m-a determinat sa iau si mai in serios mutarea a fost o discutie avuta cu un coleg, caruia i-am spus mai mult in gluma ca ma gandesc la schimbarea asta. Ma asteptam sa glumeasca legat de subiect, dar a avut o reactie total neasteptata si mi-a spus ca ma vede acolo si ca as face treaba buna. Asta mi-a dat incredere sa iau in serios ideea si sa imi manifest intentia de a face schimbarea. Am avut si noroc ca lucrez intr-o companie in care mutari de genul asta sunt incurajate si ca am avut sustinerea Directoarei de HR, a Directorului de Vanzari, a Managerului National de Vanzari si a Directorului General, care m-au vazut capabila sa fac o astfel de schimbare care la prima vedere, in alte companii, poate nu ar fi imbratisata pentru ca ar parea nebuneasca.

  • Ce te pasioneaza?

Sunt foarte pasionata de vulcani, visul meu este sa merg intr-o tara cu vulcani activi si sa vad “live” cum erupe unul dintre ei. Am fost deja pe Etna si pe Vezuviu, iar in viitor ma tenteaza Piton de le Fournaise din Insulele Reunion si Kilauea din Hawaii (am inteles ca sunt dintre cei mai activi vulcani, deci sansele sa-i vad erupand sunt foarte mari). Acum cativa ani am fost la un pas sa-mi indeplinesc visul, insa Etna a decis sa erupa la fix 2 saptamani dupa vacanta mea in Sicilia.

Mai sunt pasionata de Everest, ma fascineaza ca fenomen. Nu cred ca il voi urca vreodata (desi never say never), insa imi place sa ma uit la documentare despre expeditii si sa imi pun intrebari legate de natura umana si de corpul uman in conditiile acelea extreme. Pe de-o parte mi se pare incredibil ce poate face corpul uman si mai ales mintea umana, iar pe de alta parte ma gandesc la dilemele morale pe care le are cineva care urca pe Everest in momentele nefericite in care a ajuta pe cineva poate sa insemne a-si pune propria viata in pericol.

Si mai sunt pasionata de al doilea razboi mondial, atat din punct de vedere strategie, cat si din punct de vedere psihologic. Pentru mine a ramas o enigma cum au putut oamenii sa ajunga la asa un conflict si sa traiasca timp de 6 ani in razboi.

  • Am vazut ca esti pasionata de dezvoltarea ta, ca citesti foarte mult – cum iti gasesti timp? Ce citesti acum?

Intr-adevar sunt pasionata de dezvoltare personala. Am avut o perioada in care citeam foarte multe carti de dezvoltare personala, de leadership. M-a marcat foarte tare “Inteligenta emotionala” a lui Daniel Goleman, inca mai revin la ea din cand in cand si o mai rasfoiesc. Am avut apoi o perioada in care am simtit nevoia de o pauza de la cartile de business si am citit beletristica (ma fascineaza cartile in care actiunea se petrece in Asia sau in lumea araba). In ultima vreme citesc in special articolele din Harvard Business Review si urmaresc aproape zilnic filmuletele de pe Ted.com. Practic asa rezolv problema timpului, atat articolele cat si filmuletele sunt rezumatul unor teme mult mai ample, pe care le explorez intr-o “pilula” de 15 minute.

Acum am inceput cartea “Trauma, atasament, constelatii familiale – Psihoterapia traumei” de Frank Ruppert.

  • Ai un motto dupa care te ghidezi? 

Da, am un motto pe care l-am vazut in timpul facultatii pe un poster si care mi-a ramas in minte de atunci. Suna cam asa: Never give up! Go over, go under or go around, but never give up. Am rezonat foarte tare cu acest motto pentru ca mi s-a parut ca ma reprezinta, asa ca a ramas cu mine de atunci. Intre noi fie vorba, wallpaper-ul de pe calculatorul meu are fix aceasta tema.

  • Ce personalitati / persoane admiri si de ce?

Sincer cred ca tind sa admir mai degraba oamenii obisnuiti decat personalitatile. Si cred ca motivul este ca pe oamenii din jur am ocazia sa-i cunosc in profunzime, pe cand atunci cand vine vorba de personalitati, nu am o experienta personala cu ele, incat sa-mi fac propria parere.

N-as putea sa spun ca admir pe cineva anume, ci sunt parti pe care le admir la aproape fiecare om pe care il cunosc. Imi place sa inteleg oamenii, sa vad ce sta in spatele comportamentului lor si sa vad partea frumoasa din fiecare. Daca ar fi totusi sa aleg o persoana, cine imi vine in minte este Directoarea Unicef Rimini, cu care am lucrat timp de cateva luni, cand am facut practica in Italia in timpul anului petrecut ca student Erasmus. M-a impresionat pasiunea cu care lucra si faptul ca ii pasa sincer de soarta copiilor. Tin minte ca odata aveam nevoie de niste rechizite si nu o lasa inima sa le cumpere pentru ca se gandea ca banii respectivi ar fi putut ajunge la copii din Congo.

  • Ce provocari crezi ca vei avea in noul rol?

De unde sa incep? Prima provocare este faptul ca e un domeniu complet nou pentru mine. Da, lucrez indeaproape cu colegii de vanzari de mai bine de 6 ani si inteleg activitatea lor, insa acum va trebui sa intru mult mai in profunzime si sa invat de la zero ce inseamna vanzarile, partea tehnica practic. De aici deriva si urmatoarea provocare: cea de credibilitate in fata clientilor si a colegilor, care este posibil sa aiba o rezerva initial, tinand cont de lipsa mea de experienta.

O alta provocare este faptul ca toti ochii vor fi pe mine – va fi o perioada in care va trebui sa demonstrez ca pot sa fac fata in noul rol. Si nu ma astept sa fie usor, insa cred ca am suficienta ambitie si abilitatea de a invata rapid incat sa reusesc sa nu dezamagesc pe cei care au avut incredere in mine in aceasta mutare.

Posted in Uncategorized