Interviu cu Oana Radu, Organizational Development Manager Heineken

Spune-mi despre tine, cine esti

Sunt o persoana care iubeste viata. In plus, imi plac foarte mult oamenii pentru ca intotdeauna am avut de invatat ceva de la fiecare indiferent ca era gradinar in satul in care am crescut, barman intr-o insula in Filipine sau Global Head of HR la Milano. Consider ca experientele diverse ma imbogatesc cu adevarat si de aceea calatoresc mult (inclusiv singura prin CouchSurfing) sau ma implic in tot felul de activitati noi, care sa ma scoata din zona de confort.

De cativa ani am inceput frumosul drum al dezvoltarii personale si de atunci particip la multe cursuri de self-discovery, la trainguri experientiale, la cursuri de yoga, constelatii familiale, etc.  Am ajuns astfel la punctul in care stiu cine sunt, stiu care este misiunea mea in aceasta viata si stiu cum sa scot ce este mai bun din mine.

Povesteste-ne despre experienta ta la banca din Italia – cat timp, cum a fost

 Va spuneam ca imi place sa experimentez. Si fac asta fiind “YES woman” de fiecare data cand apare o oportunitate. Asa a fost si in cazul experientei mele profesionale avute in Italia, la Milano, unde in aproape 4 ani am avut 3 roluri globale intr-o banca. Eu cred ca nimic nu este intamplator in viata si intotdeauna lucrurile se intampla asa cum este mai bine pentru noi in acel moment. Plecarea mea la Milano este un exemplu foarte bun in acest sens. Am ajuns acolo pentru ca cineva de la Grup m-a vazut lucrand la un proiect, a stat de vorba cu mine intr-o seara la “Carul cu bere” si a fost suficient sa creada in mine si sa ma vrea in echipa. Sunt foarte multe de spus despre aceasta experienta care pentru mine a avut valoare foarte mare atat din punct de vedere personal cat si profesional. Primul rol avut m-a impactat foarte tare, pentru ca era unul de executie in care nu aveam mult loc de creativitate, iar spatiu de decizie deloc. Ma sufoca… si mi-am dat seama astfel ca eu nu pot lucra intr-un rol “ingust”. Am cerut un rol in care sa-mi pot valorifica punctele forte si mi s-a oferit un rol la centrul de learning, unde am coordonat proiecte foarte frumoase, am invatat mult si am cunoscut oameni minunati. Al treilea rol a fost in consultanta. Acolo am avut ocazia sa fac efectiv parte dinr-o lume care pana atunci imi era complet straina: oameni foarte destepti (si cand spun asta, ma refer la oameni cu “beautiful mind”, oameni cu IQ mult peste medie), oameni foarte informati, oameni care lucrasera la New York sau la Londra, oameni cu MBA-uri, oameni care lucrau pana tarziu in noapte si a doua zi o luau fresh de la capat, oameni cu o ambitie pana la cer si inapoi.

Personal… in Italia am descoperit foarte multe despre mine, am invatat ce inseamna “traieste clipa” si ca “la vita e bella”!

Trendul este sa pleci in Occident. Tu ai lucrat acolo si ai decis sa te intorci. Ce te-a determinat sa faci asta?

In Italia am descoperit despre mine si ca sunt 100% romanca. Imi place muzica populara romaneasca, imi place ciorba cu bors, imi place modul in care noi romanii intelegem distractia. Aceste lucruri, si nu numai, incepeau sa-mi lipseasca din ce in ce mai mult. In plus, in anii in care am stat in Italia, am lucrat mult cu mine si am gasit raspunsuri la multe DE CE-uri legate de viata si de relatiile mele. Am inteles astfel ca relatiile pe care le avem cu parintii nostri sunt definitorii. De aceea am decis ca in acest moment din viata mea este foarte important sa ma intorc acasa pentru a-mi construi relatii sanatoase cu ei.

Ce ai gasit diferit in Romania la intoarcere fata de cand ai plecat?

Nu m-as “aventura” sa zic ceva despre Romania in general. As spune doar ca am stat la coada la vot in Milano si mi-am zis ca daca vom avea un alt presedinte eu ma intorc acasa! Cu sperante mari privind viitorul mult iubitei mele tari. Si asa a fost!

Vreau insa sa spun cu mandrie ce am gasit diferit in Bucuresti: oameni care fac mult sport (pista de biciclete de pe Calea Victoriei este minunata!!!), oameni interesati din ce in ce mai mult de arta si cultura, diverse evenimente in fiecare weekend, o energie incredibila pe care o are acest oras. Am avut pana acum musafiri din Italia, din Polonia, din Olanda si din Ukraina. I-am dus la Muzeul Satului, in Cismigiu (pe care il iubesc, pentru ca eu am facut liceul Gheorghe Lazar, si am foarte multe amintiri in acest parc), in centrul vechi… I-am plimbat pe Calea Victoriei noaptea, le-am aratat fantanile si Palatul Parlamentului la apus… Am fost foarte fericita ca am reusit sa le transmit entuziasmul meu, ca s-au simtit atat de bine si au vazut o capitala cu adevarat europeana, cu personalitate.

Stiu ca in ultima vreme ai facut tot felul de lucruri incitante: ai sarit cu parasuta, ai fost cu balonul in Capdoccia. What drives you?

Da… de cand m-am intors in tara am avut cateva experiente WOW. Si asta pentru ca pur si simplu ma las ghidata de principul meu “TODAY you can do anything! Enjoy the NOW moment”.

Ce proiecte ti s-au parut cele mai sexy in activitatea ta?

Ce-mi place cuvantul asta… sexy; este foarte greu sa numesc doar cateva proiecte pentru ca prin natura job-ului meu am norocul sa implementez foarte multe proiecte frumoase. Voi numi cateva doar… si daca cineva doreste sa intru in detalii, eu ies la o cafea. Imi amintesc asadar cu placere de urmatoarele proiecte: “Project YOU”, “Learning Week event”, “Shape your future today”, “Leadership Talks”, “Brand YOU”, “Learning Council”….

Ce nu te lasa sa dormi noaptea?

Eu noaptea si vara dorm. Lasand gluma la o parte… ma bucur ca reusesc sa ma odihnesc bine pentru ca se pare ca eu sunt una din acele persoane care doar prin somn isi incarca bateriile.

Un interviu realizat de Georgeta Dendrino, Managing Director, Interact

Posted in Uncategorized