Oameni care ne inspiră. Andrea Petre.

Despre tine – cine eșți, ce îți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum?
Sunt o persoană curioasă și căreia îi place mult să învețe lucruri noi – așa că, sunt printre norocoșii care au ajuns să facă și la job ceea ce le place cel mai mult! Dincolo de asta, sunt mamă, soție, prietenă, fiică…și încerc să le combin cât mai bine. Mi-am început cariera ca graduate trainee în zona operațională a unui mare retailer și după câțiva ani petrecuți în business, am trecut ușor-ușor înspre trainingul funcțional – unde, de fapt, mi-a fost deschisă portița către HR.

Un proiect de care ești mândră, o realizare a ta – spune-ne despre ea
Sunt mai multe memorabile pe parcursul tuturor acestori ani, însă unul de suflet este “rEvoluția Învățării” – un proiect în care am integrat Design Thinking-ul (într-un mare hackathon al învățării cu peste 200 de participanți) și am co-creat implicându-i pe colegii din business în diverse soluții de învățare adaptate noilor trenduri. A fost mult despre folosirea inteligenței colective, despre inovație, despre a implica în procesul de învățare întreaga organizație.

Care sunt temele majore ale acestei perioade, în lumea de business, din punctul tău de vedere?
Din fericire, cred că trecem peste povestea “hybrid working” – este deja un fapt, și o revenire la ce a fost înainte este nerealistă. Ce simt însă ca presantă (în ultimii ani, de fapt) este “lupta pentru talente” – atragerea și nu în ultimul rând retenția lor. Este o piață a muncii cel puțin provocatoare și să găseșți oamenii cu abilitățile și atitudinea potrivite organizației tale nu e deloc ușor.

Care sunt provocările tale din ultima vreme, din punct de vedere leadership/profesional?
Cele mai multe derivă din schimbările care au loc în jurul nostru (la nivel de organizație, de echipă etc.) și ritmul accelerat în care acestea se întâmplă. Cum jonglezi cu toate acestea, cum faci față dinamicii, cum te adaptezi, cum revii la imaginea de ansamblu pentru a avea claritate și a putea să-i ghidezi și pe cei din jurul tău care se bazează pe sprijinul tău.
De asemenea, cum rămâi relevant, cum ții pasul din punct de vedere învățare la toață această evoluție tehnologică? Cum faci asta pentru tine, dar cum îi îndrumi și pe cei din organizație?

Ce faci când ai senzația că ai obosit/că jonglezi cu prea multe?
Mă ajută întodeauna un weekend cu familia în afara agitației din Bucureșți. Fie că e în natură, la munte, fie că e destinat jocului împreună cu copiii.
Mă ajută și o scurtă meditație sau pur și simplu să mă deconectez citind o carte bună (de fantasy, de preferință) sau un film bun.

Cum îți menții nivelul de energie/entuziasm suficient de sus încât să îi inspiri și pe alții?
Îmi place mult ceea ce fac și cred (sper) că asta se transmite în jur. Poate și de aceea, îmi pierd rareori entuziasmul și cred cu tărie că orice problemă are cel puțin o soluție. Trebuie doar să comunicăm unii cu alții, să fim deschiși la perspective noi și să fim dispuși să mergem și pe cărări mai puțin bătătorite – să testăm și să învățăm din asta.

Cine te inspiră pe tine?
Sunt mai mulți pe care am avut șansa să îi am aproape pe parcursul evoluției mele, dar nu aș vrea neapărat să nominalizez. Însă, ce au în comun este dorința permanentă de a învăța (ei înșiși, susținându-i și pe cei din jur), naturalețea și autenticitatea lor și nu în ultimul rând – modestia (englezescul “humble”). Aș mai adăuga și o abordare matură a vieții și a relațiilor, fără prejudecăți, critică sau “supra-poziționare”.

Ce obiceiuri ai care te mențin fit mental și fizic?
Încerc să îmi dedic în fiecare zi măcar 30 de minute pentru mine, pentru ceea ce îmi place să fac. Câteodată îmi iese, câteodată mai puțin, însă de fiecare dată apare în ecuație timpul petrecut cu copiii – care îmi oferă echilibrul mental (apropos de priorități) și nu în ultimul rând fizic (joaca intensă este cu adevărat energizantă).

Ce cărți/podcasts ai recomanda?
Că să-mi petrec mai cu folos timpul în trafic, am devenit utilizator Audible de ceva timp. Din cele ascultate recent îi recomand pe Adam Grant (cu Originals sau Think Again) sau pe Amy Edmondson cu Fearless Organization – despre siguranța psihologică.

Ai/ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el/ea și cu ce te-a ajutat?
Au fost câteva persoane cu care pe parcursul anilor am dezvoltat o relație similară cu cea de mentorat – fără să fie întru totul formală. Elementul central și care m-a ajutat cel mai mult a fost încrederea în capacitățile mele, încurajările exprimate și nu de puține ori, un sfat bun, o recomadare sau pur și simplu, prezența și spațiul pentru ascultare.

Ce sfat i-ai da eului tău de acum 10/20 de ani?
I-aș spune Andreei de acum 20 de ani să ia lucrurile mai ușor, să își acorde mai mult timp pentru ea însăși și să își extindă perspectivele cât mai mult (prin călătorii, prin a explora și experimenta în arii cât mai diverse).

Ce nu te-am întrebat și ți-ar plăcea să împărtășeșți cu noi?
Aș încheia mai degrabă cu o întrebare, decât cu o împărtășire – e ceva ce mă preocupa și încerc să-mi găsesc și eu propriile răspunsuri: cum rămânem relevanți în tot acest context dinamic și cum ne aducem contribuția la tot ce se întâmplă în jurul nostru?

Posted in Uncategorized