Oameni care ne inspiră. Simona Mitrea.

Despre tine – cine ești, ce iți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum?

Sunt Simona Mitrea – mamă, soție, fiică, soră, economist, trainer, antreprenor în educație și doctorand în domeniul Științelor Educației, la Universitatea București.

Proiecția unei vieți de pedagog s-a conturat pe când aveam 12 ani, vârsta la care am visat pentru prima oară să am o casă plină de copii. Am devenit mama pentru trei care sunt deja la vârstele adolescenței și tinereții, iar călătoria în acest rol m-a ajutat să mă maturizez într-un ritm mai alert și să știu de foarte devreme că misiunea mea este să urmez acest drum al antreprenoriatului și al inovației în educație.
Am absolvit un liceu cu profil de matematică-informatică, urmat de studii universitare în cadrul ASE București. Am urmat un drum corporatist până în 2011, când, în sfârșit, m-am hotărât să-mi urmez visul de a mă implica activ în educație, cu un accent pe identificarea și dezvoltarea copiilor cu abilități înalte.
Am trecut prin foarte mult etape de învățare în toți acești 12 ani și încă învăț în fiecare zi. Am pornit de la familiarizarea cu conceptul de fundraising, am trecut, apoi, la a scrie și câștiga proiecte pentru fonduri europene. Am construit echipe, cu ajutorul cărora am organizat evenimente de amploare (conferințe, festivaluri etc.). Am învățat la fel de multe și din greșelile făcute de-a lungul timpului: am pierdut oameni, bani sau capital de imagine; am pus timpul cu familia pe plan secund. Le-a fost, cu siguranță, dificil, dar sunt profund recunoscătoare și le mulțumesc că mi-au fost alături și m-au susținut constant în această călătorie. Să mergi pe drumul antreprenoriatului înseamnă multă disciplină, renunțări, schimbare și adaptare constantă, multe alegeri și decizii apăsătoare.

Un proiect de care esti mândra, o realizare a ta – spune-ne despre ea

Cu certitudine, proiectul meu de suflet și cel care a încununat toate eforturile de până atunci a luat ființă în 2020 când, în plină pandemie, am deschis în București școala Romanian Gifted School, prima școală din România dedicată copiilor cu abilități înalte și care cuprinde toate ciclurile: grădiniță, scoală primară, gimnaziu și liceu.
Copiii care învață la Romanian Gifted School înfloresc, capătă încredere în potențialul lor, se autodepășesc. Toate acestea se obțin deja după primul an. La început, multora nu le este ușor, mai ales dacă ajung la noi pe perioada liceului. Dar, ulterior, majoritatea decid că, în sfârșit, și-au găsit locul.

Copiii și adolescenții sunt implicați în proiecte transdisciplinare, în comunitate, în internshipuri. Își fac ușor prieteni, toți colegii lor fiind la un nivel cognitiv și emoțional foarte apropiat. La Romanian Gifted School reușim, cu sprijinul întregii echipe, să echilibrăm balanța asincroniei (dezechilibrului) între dezvoltarea cognitivă și cea emoțională. Elevii noștri lucrează cu specialiști în IT, design, arte, scriere, film, teatru, dezvoltare personală, pe lângă profesorii de matematică, engleză și română. Elevii au engleza drept limbă primară, limba română fiind limba secundară. Pe lângă acestea, învață germană și japoneză. Aceștia susțin examene internaționale, recunoscute de universități de prestigiu. Menținem o legătură strânsă împreună cu părinții, profesorii și psihologii școlii cu scopul de a le asigura tot sprijinul de care au nevoie pentru a accesa parcursul academic dorit de ei și care să li se potrivească cel mai bine.

Ce disciplină ai, cum arată o zi de-a ta?

Ziua mea începe, în general, la ora 8:00. Primul lucru pe care îl fac zilnic este să beau cafeaua cu soțul meu și să ne antrenăm reciproc prin discuții privind diverse subiecte de actualitate. Continui ziua prin a citi presa de business și cea educațională. Începând cu 9.30 îmi încep ziua de lucru propriu-zisă: particip la discuții cu parteneri sau furnizori, înregistrez emisiuni sau interviuri, petrec mult timp în discuții cu echipa pe teme și dezbateri educaționale, facem brainstorming constant despre cum putem îmbunătăți procesul educațional și ne aliniem în materie de viziune și planuri de viitor. Am trei zile pe care le dedic școlii și două zile pe care le dedic studiului aprofundării domeniului educației, alături de cercetarea și redactarea tezei de doctorat. După ora 18:00 mă concentrez pe viața de familie, dar se mai întâmplă din când în când să mai particip și la evenimente în acest interval.

Ce faci când ai senzația că ai obosit/ că jonglezi cu prea multe?

În ultimii trei ani am simțit des o undă de oboseală psihică. Mi-am luat uneori de la 3 la 5 zile pauză. Am preferat să dorm, să mă plimb în natură, să citesc, să beau mult ceai (mă calmează), să discut mai puțin și să mă detașez un pic de școală. Anul acesta școlar mi-am permis chiar două luni de pauză – o lună în octombrie și alta în aprilie. Chiar și așa, visez intens la un an sabatic.

Cum îți mentii nivelul de energie / entuziasm suficient de sus încât să îi inspiri și pe alții?
Nu cred că am rețete în acest sens. Dorm, fac mișcare, stau să mă încarc în mediu natural, lucrez în aer liber, când vremea îmi permite, mănânc dulciuri – îmi plac foarte mult. Dar un nivel ridicat al energiei vine, mai ales, cu fiecare elev de-al nostru afirmă că, în sfârșit și-a găsit locul și că vine la școală cu plăcere, cu fiecare părinte mulțumit care își privește copilul cum evoluează și își atinge potențialul, cu fiecare profesor care se dedică acestor copii și care își dorește să învețe și să se perfecționeze constant pentru a le putea oferi copiilor parcursul academic de care au nevoie.

Cine te inspira pe tine?
Mă inspiră persoanele ambițioase, cu eleganță în atitudine și cu valori similare cu ale mele.

Ce obiceiuri ai care te mențin “fit” mental și fizic?
Încerc să fac sport sau să petrec timp în aer liber de câte ori am ocazia. Dar, principala sursa de echilibru vine de la familia mea. De fiecare dată când vorbesc cu mama, cu soțul sau cu copiii mei, dezbatem teme variate, facem schimb de idei extraordinare, lucruri care mă fac să mă încarc cu energie pozitivă și îmi dau un tonus mental crescut.

Ce cărti / podcasts ai recomanda?
Ascult multe podcasturi care privesc, în special, dezvoltarea personală, educația copiilor cu abilități înalte, sănătatea mentală sau antreprenoriat. Citesc multe titluri care mă ajută să înțeleg fenomenul copilului cu abilități înalte. În acest sens, aș recomanda lucrările lui Renzulli Joseph, Sally Reis sau Linda Silverman.

Ai / ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el / ea / ei și cu ce te-a(u) ajutat?
Am avut mulți mentori de-a lungul timpului. Încă de la începuturi, am considerat crucial că un proaspăt antreprenor are nevoie de oameni care să-l ghideze, să îi sfaturi din experiențele proprii și să îl ajute să își găsească propria cale în mediul de afaceri. De exemplu, o parte din membrii Advisory Board-ului școlii mi-au fost, în anii din spate, mentori de business sau de dezvoltare a unor abilități necesare în business (Ex. public speaking).

Ce sfat i-ai da eului tău de acum 10 / 20 de ani?
Cu siguranță, cel mai important sfat, pe care îl ofer deseori și copiilor mei, ar fi să am încredere mai multă în mine, în potențialul și abilitățile mele, să lucrez în a le descoperi, activa și dezvolta.

Ce nu te-am întrebat și ți-ar plăcea să împărtășești cu noi?
Îmi place mult să călătoresc, iubesc să cânt la pian, dar, mai presus de toate, ador să cunosc oameni și să le descopăr poveștile și visurile.

Posted in Uncategorized