VUCA si mica rochie neagra

Daca lucrati in mediul de afaceri si cititi presa de specialitate, poate ati observat, la fel ca mine, ca s-a scris destul de mult in ultima vreme despre VUCA – termenul creat de armata americana pentru a descrie un mediu volatil, nesigur, complex si ambiguu.

Am remarcat ca este deseori asociat cu « noua realitate » si prezentat ca o descoperire de ultima ora, iar oamenii sunt chemati sa se adapteze la lumea VUCA pentru ca a devenit o stare permanenta si, nu-i asa, cine nu se adapteaza, dispare. Cred ca avem nenumarate exemple care sa sustina descrierea de mai sus – totul in jurul nostru este schimbare rapida, dar imprevizibila ; a construi o strategie pe 20 de ani a inceput sa devina o idee din ce in ce mai curioasa ; in fiecare zi, tot mai multi factori se interconecteaza si determina reciproc, astfel incat profitul (sau lipsa lui) vine din cele mai neasteptate parti ; « poate » a devenit cel mai realist raspuns.

Intrebarea mea este insa : a fost vreodata altfel ? Noi, oamenii, avem surprinzatoarea capacitate, legata probabil de supravietuire, de a edita realitatea ca sa corespunda imaginii noastre despre lume. Cu alte cuvinte, avem nevoie sa ne confirmam opiniile despre cum stau lucrurile si atunci cautam automat in jurul nostru argumente care sa le sustina, eliminand elementele care ar putea sa le contrazica. Nu spun ca este un lucru rau, este doar un fapt – creierul functioneaza asa pentru ca in rezolvarea problemelor el trebuie sa umple golurile, sa corecteze inadvertentele. Un exemplu simplu : incercati sa va amintiti o camera in care ati fost de mai multe ori. Daca o vizualizati si apoi mergeti sa o vedeti, veti constata cu surprindere ca ochiul vostru interior fie a adaugat, fie a sters unele detalii pentru a crea o imagine coerenta.

La fel se intampla si cu imaginea noastra despre trecut – da, acum cativa ani profiturile se faceau altfel, responsabilitatile erau mai clare, previziunile se adevereau, lucrurile erau mai simple. Nu va suna cunoscut acest tip de discurs ? Nu am cazut, fiecare dintre noi, prada tentatiei de a idealiza uneori trecutul sau o parte a lui ca o forma de aparare fata de un prezent mai greu de acceptat ? Ma intreb daca a crescut chiar asa de mult nivelul de volatilitate, incertitudine, etc., sau din contra, el a existat dintotdeauna, doar ca noi, preocupati de cresterea zonei de confort si ajutati de un context socio-economic favorabil (pentru o perioada), am ales sa il ignoram. Iar acum descoperim VUCA drept noutatea sezonului, cand de fapt, era the little black dress uitata intr-un colt de garderoba…

Ce putem lua din asta ? Fie ca este o constientizare de data recenta, fie ca ne intoarcem la ideea ca, in evolutia lui, omul a trait intotdeauna intr-un mediu nesigur, imprevizibil si plin pana la saturatie de ambiguitate, pana la urma trebuie sa gasim (sau regasim) o forma de adaptare. Si cum te poti adapta la ceva ce refuza sa se inscrie intr-un model, adica sa fie reductibil, explicabil si gestionabil, pana la urma ? Sunt multe variante, dar putem sa ne uitam la unele principii din educatie, mai noi sau mai vechi : putem sa ne cultivam gandirea critica si discernamantul, acea combinatie fericita de experienta asumata, intuitie si simt practic. Putem sa ne obisnuim cu ideea ca suntem aici pentru a invata o viata intreaga (da, stiu, nimic nou sub soare, dar va invit sa faceti o mica pauza de reflectie si sa raspundeti la intrebarea : cum se traduce in actiunile mele faptul ca sunt in fiecare zi, in mod veritabil, un ucenic ?). Putem sa ne cream mai mult spatiu pentru a incerca si a da gres – daca au facut-o cei mai mari oameni de stiinta, probabil ca o putem face si noi. Putem sa acceptam ca, de cele mai multe ori, raspunsul chiar este « poate », si asta e normal, si intrebarea de fond nu este « de ce ? », ci « ce facem cu ce avem ? ». Si nu in ultimul rand, parafrazand cuvintele unui articol pe care l-am citit recent pe tema ( da, ati ghicit !) VUCA, putem sa canalizam formidabilele forte ale curiozitatii si motivatiei noastre naturale de fiinte programate pentru supravietuire intr-un mediu ostil, nesigur si complex.

I Interact with you

Posted in Uncategorized