Recomandare film: Inside Out

„Intors pe dos” – manualul de inteligenta emotionala pentru mari si mici

Daca v-ati uitat in oferta de filme a verii si va doriti doua ore relaxante in sala de cinema, care sa va amuze, sa va emotioneze, dar sa va lase si cu o tema de gandire, atunci mergeti sa vedeti Inside Out (Intors pe dos), cel mai recent film de animatie de la Pixar. Studioul este cunoscut pentru productiile sale inovatoare si jucause si pentru faptul ca reuseste sa imbine povestea, personajele memorabile, umorul si lectiile de viata intr-o maniera placuta atat de cei mici, cat si de cei mari. Inside Out are toate aceste ingrediente, si ca intotdeauna, este admirabil cat de bine le reuseste dozajul pentru a crea o poveste in fond simpla – o familie tipic americana se muta dintr-un orasel de provincie in marele San Francisco, ceea ce o bulverseaza pe Riley, fiica lor de 11 ani. Daca insa va era dor de profunzimea unor Toy Story sau Wall-E, nu va lasati inselati de simplitatea povestii, ci lasati-va in schimb purtati in calatoria de transformare si autodescoperire a lui Riley, impreuna cu adevaratele personaje principale – emotiile ei fundamentale.

Caci despre asta este vorba – Bucuria, Tristetea, Furia, Frica si Dezgustul, reprezentate ca niste omuleti aflati la panoul de comanda din capul lui Riley, ii apasa la propriu butoanele si, aruncate de schimbare intr-un dezechilibru fara precedent, trebuie sa invete sa lucreze impreuna, sa inteleaga si sa isi accepte reciproc rolurile pentru ca Riley sa poata naviga in noua ei viata. Povestea aceasta este pretextul perfect pentru a pune niste intrebari fundamentale, care tin de obicei de domenii inaccesibile oamenilor de rand: ce ne face pe noi „noi insine”? Cum functioneaza memoria? Ce se intampla cu noi cand dormim? De ce simtim bucurie, tristete, etc? Ce inseamna de fapt trecerea de la o etapa a vietii la alta? Departe de a da niste raspunsuri simpliste, Inside Out reuseste sa propuna propria interpretare, intr-un mod fermecator, extrem de amuzant, induiosator si mereu proaspat si creativ. Este, dupa cum spun mai multe voci, critici si spectatori deopotriva, cel mai bun manual de baza al inteligentei emotionale, accesibil tuturor, de la copii de 5-6 ani pana la adulti la a treia tinerete.

Daca aveti copii, mergeti impreuna cu ei si veti avea un limbaj comun si niste metafore simple si puternice prin care ei isi pot exprima starile, mai ales cele dificile. Daca va preocupa dezvoltarea personala, va va fascina substratul filosofic al povestii si acuratetea stiintifica din spate – modul in care este reprezentat creierul si functiile sale, amintind insa de Tara Minunilor sau de fabrica de ciocolata a lui Willy Wonka. Daca va plac pur si simplu animatiile si in special Pixar, mergeti si bucurati-va de ultima lor creatie, pentru ca va va delecta cu obisnuita portie de poveste, umor insolit si fantezie debordanta.

Recenzie scrisa de Alina Doica, Trainer, Interact Communication

I Interact with you

Posted in Uncategorized