Weekly Inspiration

 

”Coaching: cu cine și pentru cine?

De ce facem coaching? Ca să fim mai buni, ca să avem rezultate mai bune, ca să comunicăm mai bine, să fim manageri, lideri ‘mai’ cumva, oameni ‘mai’ cumva.
Aud des de intervenții de coaching în care coach-ul îi pune la punct pe participanți, le arată locul lor, ‘îi scutură’ ca să le rămână experiența în memorie.

Mă gândesc ce ne face să plătim pe cineva ca să ne zguduie, să se poarte urât cu noi. Nu sînt în favoarea pozitivismului siropos; dimpotrivă, cred că e bine să spunem lucrurilor pe nume însă într-o manieră delicată, politicoasă însa fermă în același timp.

Cred că modelele parentale sînt atât de mult întipărite în memoria noastră afectivă încât au format cadrele, tiparele prin care îi judecăm pe alții.
A accepta un coach care nu se încadrează în tiparele tale de ‘autoritate’ presupune o forță interna destul de mare, o bună cunoaștere de sine.
Pe lângă tipul de persoană pe care o alegem să ne fie coach, un aspect important este care este scopul intervenției.

Aud des de coaching pentru performanță. Înțeleg că este necesar să avem rezultate bune (este o obsesie a vieții mele, de altfel). Dar am ajuns să cred din ce în ce mai mult că în centrul oricărui demers de coaching trebuie pus omul – cu toate straturile lui, cu ce poate și ce nu poate el.
De multe ori vrem performanță în dauna ființei noastre profunde.
Cineva trebuie să devină ‘extrovert’, ‘expresiv’, să fie ‘orientat către rezultate’ sau mai știu eu ce.
Am văzut oameni profund introverți, retrași, care își făceau foarte bine ce aveau de făcut.
În multe situații, cu cât ești mai vocal, cu atât ești mai apreciat. Dacă ești retras, e posibil să nu ai prea multe de spus, zic unii.

Sînt de acord că e bine să ne spunem părerea, să ne susținem punctele de vedere, că e bine să ne dezvoltăm, să fim în permanență transformare, să devenim asemenea fluturilor care ies puțin câte puțin din cocon, și să zburăm.

Cred însă că în centrul oricărui demers de coaching e bine să rămână individul, cu complexitatea lui. Cu cât ne e mai bine cu noi înșine, cu atât vom avea performanțe mai bune. Putem să funcționăm și să avem rezultate și când nu ne este bine, sigur – foarte mulți oameni sînt în această situație (sau toți am trecut prin astfel de momente). Însă costurile pentru ființa nostră pot să fie extrem de mari.”

Un text scris de Georgeta Dendrino, Interact.

#coaching
#performance
#weeklyinspiration
#interacters
#behindthebrand
#enablingchange