”Who Am I? And If So How Many?”
Un mesaj scris cu litere mai mici decât titlul apare pe coperta cărții ”Who Am I? And If So How Many?” de Richard David Precht: ”peste un milion de copii vândute în toată lumea”. Nu știu dacă toți cei care au făcut această achiziție au și dus până la capăt lectura dar eu am fost unul dintre cei care s-au bucurat de această carte.
Ce încearcă Precht să facă și de ce mi-a placut?
Precht, care are în spate o pregătire de filosof, filolog și jurnalist, își asuma în această carte un rol de diseminare în masa a filosofiei și științei oferindu-ne legături semnificative, uneori surprinzătoare dar de cele mai multe ori revelatoare între filozofie și neuro-științe, intre Descartes și Einstein, între creier și conștiință, între fericire și chimie.
Maniera în care face acest lucru este una plăcută, captivantă și pentru ca folosește cu ușurință tehnica povestirii dar și a documentarului modern într-un limbaj accesibil și nepretențios. El vine alături de alți relativ tineri scriitori europeni, cum ar fi Alain de Botton, să se despartă de un stil academic specific continentului și să abordeze unul mai pragmatic intr-un demers în care scopul educativ este asumat destul de transparent.
Succesul lui Precht vine și datorită modului in care el vine să suplinească lipsurile sistemului educativ prin care toți am trecut. Abordarea sa nu este secvențială, istorică, ca de nomenclator. El ne ajută sa facem cu ușurință legături între abstractul filozofic cu potențialul sau efect de timorare a cititorului și concretul vieții de zi cu zi. Este vorba de aplicabilitate, de efectul ”aha”.
Ce este adevărul? Care este un posibil mecanism al fericirii? Conștiința noastră este legată numai de creier? Este clonarea etică? Ce este demnitatea? Cum gândim și ce este limba?
Daca întrebări sau teme și în plus legăturile dintre el va incită, va recomand cu căldură această carte.
I Interact with you