Iată câteva idei de acțiuni pe care companiile, managerii le pot întreprinde astfel încât oamenii să își mențină un nivel rezonabil de motivare vara:
Să lase ceva timp angajaților să gândească, să facă ceva și pentru proiecte pe termen mai lung, proiecte importante dar nu urgente. De multe ori suntem asemenea șoarecelui în roată, hiperactivi, însă la final de săptămână nu avem senzația de progres. Sunt, desigur, acțiuni mici, dar care nu pot fi amânate. De exemplu, trebuie să răspundem clienților la timp, să livrăm ce avem de livrat, fiecare în domeniul său. Dar contează pentru fiecare dintre noi să ne alocăm timp și pentru proiecte mai mari, importante pe termen lung. Acestea ne dau energia, entuziasmul, motivația necesare pentru fiecare zi.
(…)
Să se asigure că promovează un spirit al onestității în cadrul echipei, în care nevoile oamenilor sunt luate în calcul, în care vin să spună când au nevoie de niște ore libere. Dacă tu, manager, te aștepți ca oamenii să fie sinceri, comunici acest lucru, cresc șansele să se și întâmple. Nu neapărat toți vor crede, nu neapărat se vor comporta în consecință. Am văzut de multe ori oameni care preferă să mintă, să oculteze adevărul decât să fie sinceri. Dar măcar știi că ai făcut tot ce ține de tine.
Să fie mai atenți la livrarea unor rezultate la timp decât la cât timp petrece cineva în birou sau conectat în Teams.
(…)
Ce pot face angajații
În spiritul corectitudinii, propun să ne uităm și la ce pot face angajații. Se vorbește în literatura de specialitate din străinătate despre “quiet vacationing”, într-o traducere non academică, “vacanță pe șest”, adică plecăm fără să ne luăm vacanță, nu răspundem la emails, mesaje decât cu greu, îi tratăm pe manager și pe colegi ca și cum nu și-ar da seama. Managerul și colegii își dau seama, poate spun, poate nu, însă nivelul de încredere a scăzut deja dramatic.
Dacă vrem să avem încredere, e important să acordăm încredere, să ne tratăm unii pe ceilalți cu respect, cu decență. Mă gândesc că orice manager preferă ca un angajat să îi spună că are nevoie de câteva ore libere pentru ceva personal decât să fie pus în fața unor situații neplăcute, în care sună și angajatul nu răspunde timp de câteva ore sau răspunde de la coafor, masaj, ca și cum e normal să fie acolo.
Într-un articol nou, scris pentru Revista CARIERE Georgeta Dendrino tratează un subiect actual: viața între vacanță și job.
Îl poți citi integral aici.