Oameni care ne inspiră. Cezara Rășinar.

Despre tine – cine esti, ce îți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum; 

Mă consider un om simplu, care întotdeauna aspiră la a face mai mult, care se implică și își păstrează curiozitatea în ceea ce face. După absolvirea studiilor în cadrul facultății de inginerie medicală, mi-am început cariera în cercetare. În prezent, lucrez în cadrul laboratorului de imagistică cu raze X, de la ELI-NP și urmez un program de master de prelucrare a semnalelor complexe în aplicații multimedia. În cadrul laboratorului, eu și echipa mea ne ocupăm cu dezvoltarea unor noi tehnici de imagistică cu contrast de fază, bazate pe raze X. Pot spune că îmi place ceea ce fac aici, jobul meu fiind reprezentat de cercetarea și implementarea unor noi soluții de optimizare a tehnicilor utilizate în laboratorul cu raze X. De asemenea, sunt voluntară la AFIST, asociație în cadrul căreia mă bucur că am posibilitatea să contribui la formarea unei comunități de sprijin a tinerilor, prin promovarea educației și dezvoltării domeniilor tehnice din România.

Un proiect de care ești mândră, o realizare a ta – spune-ne despre ea

Fiind proaspăt absolventă și având o experiență de un an în cadrul ELI-NP,  mă mândresc cu simple realizări care constituie pași mici ce vor contribui la ceea ce îmi doresc să devin. Consider că realizarea de care sunt cea mai mândră este compusă din alegerea de a lucra în domeniul care mă pasionează (domeniul cercetării științifice), și contribuția pe care o aduc în fiecare zi în locul în care muncesc, prin perseverența, curiozitatea și implicarea pe care reușesc să le includ în tot ceea ce fac. 

Ce disciplină ai, cum arată o zi de-ale tale?

O zi de-ale mele începe prin stabilirea obiectivelor și task-urilor din ziua sau săptămâna respectivă. Activitățile pot să difere de la o zi la alta. În cercetare, sunt zile dedicate studiului și cercetării diferitelor soluții pentru dezvoltarea și optimizarea metodelor și tehnicilor investigate, iar altele vor fi dedicate experimentelor. De asemenea, scrierea articolelor științifice este o prioritate în ceea ce privește expunerea rezultatelor obținute în urma experimentelor realizate. După atingerea obiectivelor stabilite din ziua respectivă, care poate include una sau mai multe din activitățile pe care le-am menționat, încerc să îmi dedic timp mie. În funcție de timpul rămas, citesc o carte, ies la o plimbare, merg la sală sau gătesc. 

Ești foarte tânără, lucrezi în cercetare, un domeniu aparte, ce presupune multă dedicare, răbdare, curiozitate, curaj, reziliență, mă gândesc. Ce anume te motivează pe tine? 

Motivația mea vine din curiozitate, implicare și pasiune pentru știință. Cu toate acestea, inspirația vine de la oamenii cu care lucrez. Sunt înconjurată de oameni muncitori, dedicați și responsabili, alături de care am creat o echipă bazată pe încredere, susținere și devotament.

Ce faci cand ai senzația că ai obosit/ că jonglezi cu prea multe?

Când ajung într-un punct solicitant, îmi permit să iau câteva momente de pauză, să îmi canalizez atenția asupra aspectelor precum: alimentație, somn și activitate fizică, iar dacă îmi permite programul, activitatea mea preferată de evadare din cotidian este reprezentată de explorarea naturii sub orice formă, fie că este vorba de escaladarea unui munte, de admirarea pășunilor sau de o plimbare pe plajă.

Cum îți menții nivelul de energie / entuziasm suficient de bun încât să jonglezi cu tot ce faci?

Eu consider că oamenii din jurul meu contribuie într-un mod considerabil la energia mea și la entuziasmul pe care îl manifest în activitățile pe care le întreprind. Cu alte cuvinte, calitatea relațiilor cu cei din jur, dar și aprecierea de sine și timpul pe care mi-l acord joacă un rol important în modul în care funcționez și în desfășurarea activităților de zi cu zi.

Cine te inspiră pe tine? 

Cred în puterea exemplului, și cred că oamenii ne inspiră, fiecare într-un fel sau altul. În cazul meu, inspirația vine de la oamenii cu care mă înconjor, cei cu care lucrez, membrii familiei, dar și de la cei din exterior, de la care am ce învăța. Un exemplu pentru mine vor fi întotdeauna părinții, care mă inspiră în fiecare zi, prin perseverență, ambiție și optimism. De asemenea, am prilejul de a fi inspirată de colegii mei, prin profesionalismul, seriozitatea și implicarea de care dau dovadă zi de zi, alături de care pot să îmi dezvolt ideile și modalitatea de a lucra. 

Ce obiceiuri ai care te mențin “fit” mental și fizic?

Întotdeauna încerc să mențin un echilibru între viața profesională și cea personală, pentru a-mi asigura atât nivelul de energie, cât și entuziasmul zilnic. La finalul zilei, după orele dedicate jobului, aleg să îmi consum restul energiei făcând mișcare, fie la sală, fie la o simplă plimbare sau citind. De asemenea, aleg să dedic o parte din timpul meu familiei și prietenilor. 

Ce cărți / podcasts ai recomanda?

Una din cărțile mele preferate este „Curajul de a fi vulnerabil”, de Brene Brown, care explorează, într-un mod autentic, vulnerabilitatea, trăsătura care ne dă adevărata măsură a curajului. O altă carte apreciată de mine este „Dear John”, de Nicholas Sparks, de data aceasta un roman aparte, cu o capacitate inedită de a transpune cititorul în spațiul cărții. Această carte este potrivită pentru momentele în care dorim să evadăm din cotidian, să ne lăsăm purtați de emoție, imaginație și introspecție.

Ai / ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el / ea / ei și cu ce te-a(u) ajutat?

De-a lungul timpului, am avut oportunitatea să întâlnesc mulți oameni deosebiți, care au contribuit la dezvoltarea mea personală. Primul meu mentor a fost mama mea, de la care am învățat, în primul rând, ce înseamnă valorile morale precum: integritatea, respectul și generozitatea. Mai apoi, ea fiind profesoară, obișnuiam să lucrăm împreună, rezolvând probleme la matematică, fizică și chimie. Astfel, m-a învățat valoarea educației, puterea perseverenței și „setea de cunoaștere”. 

Când am pornit pe drumul propriu, am întâlnit oameni care au contribuit la dezvoltarea mea atât profesională, cât și personală. Coordonatoarea activității din laboratorul în care lucrez este cea care a contribuit în mod considerabil în ceea ce privește parcursul meu evolutiv în carieră până în momentul de față, aducând în prim plan importanța înțelegerii aspectelor tehnice și dezvoltării unei gândiri critice. Nu în ultimul rând, am avut ocazia să înțeleg ce înseamnă, „un mentor” și activitatea propriu-zisă de mentorat, alături de Georgeta Dendrino, care mi-a oferit noi perspective asupra relației cu propria persoană, asupra comunicării și relaționării cu cei din jur. Mi-a oferit, cu generozitate, sfaturi esențiale în dezvoltarea mea personală dar și profesională, sfaturi pe care nu le-aș fi identificat de una singură.

Pentru a încheia aceste rânduri ce au o notă destul de personală, cred în recunoașterea personalităților cheie și influenței lor în viețile noastre, în puterea exemplului și în exprimarea recunoștinței că am putut fi inspirați astfel încât să creștem și să evoluăm.

Ce sfat i-ai da eului tau de peste 15 ani?

M-aș sfătui să păstrez elementele esențiale din viața mea, elemente precum: entuziasmul, curiozitatea, bucuria de a învăța și de a crește, dorința de a-i ajuta pe ceilalți și aprecierea față de sine și cei din jur. De asemenea, m-aș sfătui să îmi păstrez valorile ce mă definesc ca om, și anume: integritatea, sinceritatea și seriozitatea. Și nu în ultimul rând, îmi doresc să nu uit să mă apreciez și să mă înțeleg. 

Posted in Uncategorized