Oameni care ne inspiră. Estera Anghelescu.

  1. Despre tine – cine ești, ce îți place, cum ai ajuns să faci ce faci acum?

Sunt un om căruia nu îi place să piardă timpul, fie că vorbim despre timpul de lucru sau cel personal. Îmi place să fiu activă, să interacționez cu oamenii, să descopăr lucruri noi în fiecare zi și să înfrunt provocări. Abordez cu încredere și determinare orice problemă, convinsă că există o soluție pentru fiecare situație, atâta timp cât dispunem de voință și perseverență. Sunt o persoană extrem de determinată, iar zona mea de confort se află în plină acțiune.

În afara jobului mă poți găsi fie pe terenul de badminton, fie în micul meu atelier de acasă – unde creez aranjamente florale. Îmi împart timpul între aceste două mari pasiuni şi alte activități alături de cei dragi. Îmi doresc ca într-o zi să reuşesc să înclin mai mult balanța către pasiunile mele şi să le transform în principala activitate, cum ar fi să am propria cafenea cu o florărie integrată. Un spațiu care să inspire și să încurajeze conexiunile între oameni.

  1. Ceva de care ești mândră, o realizare, un proiect.

Sunt mândră de munca pe care am depus-o, de drumul parcurs și de faptul că am rămas mereu fidelă valorilor mele. Acest lucru se reflectă într-o echipă autonomă și complementară, construită cu grijă pentru aspectul uman, și în proiecte care au adus nu doar rezultate și recunoaștere companiei, dar și un impact pozitiv asupra vieții oamenilor și societății. Un exemplu în acest sens este programul A.C.C.E.S., dedicat angajării persoanelor cu dizabilități în companie și facilitării integrării lor pe piața muncii din România.

Alte proiecte remarcabile deosebite sunt primul Guinness World Record pentru Kaufland în România, realizat prin cea mai mare pungă din hârtie reciclată, implementarea primei platforme de E-Learning în companie, Raftul cu Experiențe și o serie de programe destinate tinerilor la început de carieră. De asemenea, am dezolvatat o serie de inițiative si proiecte speciale care au reprezentat o premieră pe piața locală, cum ar fi activările de brand de angajator de la marile festivaluri (Untold, Neversea) sau “Grand Job Experience”. Toate acestea simbolizează eforturile comune, munca în echipă, coordonarea eficientă și, nu în ultimul rând, amintirile frumoase care ne umplu de satisfacție.

  1. Care sunt temele majore ale acestei perioade, în lumea de business, din punctul tău de vedere?

Traversăm o perioadă plină de schimbări rapide, iar progresul tehnologic începe să depășească abilitatea noastră de a asimila toate informațiile. Din acest motiv, consider că marea provocare este să ne adaptăm la aceste transformări, fără a compromite viața personală și aspectele care ne asigură un echilibru fizic și mental.

Apoi, mergând către industria în care lucrez şi activitatea mea zilnică, identificarea candidaților care să fie aliniați cu valorile companiei, dar şi cu viziunea noastră şi ritmul de lucru, reprezintă o temă majoră și totodată o provocare constantă, într-o piață tot mai dinamică. Este esențial să avem o coordonare aproape perfectă, precum și pasiune și muncă susținută pentru a menține nivelul de performanță actual.

  1. Care sunt provocările tale din ultima vreme, din punct de vedere leadership / profesional?

Odată cu extinderea echipei mele, s-au multiplicat și diversitatea opiniilor, nevoilor, așteptărilor și stilurilor de lucru, ceea ce a reprezentat o provocare majoră pentru mine. Dar, așa cum am menționat și anterior, sunt o persoană care apreciază provocările, deoarece mă ajută să evoluez atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Coordonarea unei echipe diverse m-a ajutat să înțeleg nevoile diferite, dar şi să identific direcții noi în piață, ceea ce este esențial pentru orice lider și om de afaceri.

Colaborarea cu Kaufland de peste 18 ani a venit cu riscul de a-mi crea o zonă de confort care să mă îndepărteze de realitatea externă. Cu toate acestea, unul dintre motivele pentru care am ales să rămân aici atâta timp este faptul că mi s-a permis – și încă se întâmplă – să experimentez o evoluție continuă. Există mult spațiu pentru inovație, creativitate și soluții care, odată implementate la nivel local, au impact la nivel internațional și sunt integrate în alte părți ale companiei. Asta mă motivează să continui munca pe care o fac şi să îi dea un sens.

  1. Ce faci când ai senzația că ai obosit / că jonglezi cu prea multe?

Fac un pas în spate şi reprioritizez, atunci când e nevoie. Asta mă ajută să recapăt viziunea de ansamblu şi să rămân atentă la obiectivele principale pe care mi le-am stabilit. Încerc să deleg cât mai multe din activitățile care pentru oamenii din echipa mea reprezintă oportunități de învățare şi dezvoltare. Ca să fac o paralelă cu sportul, cred că o echipă de succes e una care poate câştiga chiar şi atunci când căpitanul nu e pe teren.

  1. Cum îți menții nivelul de energie / entuziasm suficient de sus încât să îi inspiri și pe alții?

Mă deconectez prin pasiunile mele: sportul şi aranjamentele florare. Încerc să am o rutină care să includă obiceiuri sănătoase, cum ar fi antrenamentele la sala de fitness de trei ori pe săptămână, mersul la badminton şi fizioterapie, somn suficient şi o alimentație sănătoasă, dar nu restrictivă. Îmi iau foarte multă energie de la oamenii din jur, de aceea pentru mine e importantă echipa pe care o am. Alături de ea, munca mea capătă sens.

  1. Cine te inspiră pe tine?

Oamenii reprezintă pentru mine o sursă nesfârșită de inspirație. Mă bucur să-i cunosc, să descopăr interese și pasiuni comune, dar și diferențe. Aceste diferențe mă ajută să privesc lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Oamenii mă inspiră, iar rezultatele pe care le obținem împreună îmi oferă motivația de care am nevoie.

  1. Ce obiceiuri ai care te mențin fit mental și fizic?

Ca mulți alții, sunt încă în căutarea unul balans între muncă şi deconectare sau între job şi viața personală. Deşi în cazul meu, pentru că iubesc ceea ce fac, linia dintre cele două devine tot mai fină, sunt conştientă că e sănătos să am o rutină care să includă sport, o alimentație sănătoasă, momente de deconectare şi ocazii în care să pot învăța lucruri noi, fără o legătură directă cu munca mea.

  1. Ce cărți ai recomanda?

Liderii mananca ultimii, de Simon Sinek.

  1. Ai / ai avut un mentor sau niște mentori de-a lungul timpului? Spune-ne despre el / ea și cu ce te-a ajutat?

Cred că persoana care m-a influențat cel mai mult a fost primul meu manager în Kaufland. El m-a învățat ce înseamnă să fii organizat, să îți stabilești obiective SMART, să organizezi întâlniri periodice cu echipa, să te asiguri că oamenilor le merge bine și, nu în ultimul rând, să atingi performanța.

  1. Ce sfat i-ai da eului tău de acum 10 / 20 de ani?

Să își ia timp pentru a se bucura de fiecare reușită, indiferent de dimensiunea ei, înainte de a-și stabili noi obiective. Un lucru pe care l-am învățat de-a lungul timpului este că aprecierea meritelor și celebrarea succeselor nu ar trebui amânate. Fără ele, drumul către obiectivele mai mari devine tot mai dificil. Avem nevoie de pauze, de momente de bucurie și de recunoaștere. Ele ne oferă motivația de a merge mai departe.

Adesea, avem tendința să amânăm aceste mici bucurii sau chiar să minimalizăm importanța rezultatelor noastre în timp ce ne grăbim spre alte obiective, mai mari și mai greu de atins. Cu toate astea, în viață, nu cred că ar trebui să avem un singur obiectiv major, ci o sumă de mici obiective care să transforme călătoria vieții, dar și pe cea profesională, într-o experiență plăcută.

  1. Ce nu te-am întrebat și ți-ar placea să împărtășești cu noi?

Mi-ar plăcea să spun că deși pare tot mai greu de crezut, se poate să iubim ceea ce facem, să găsim împlinire chiar și în munca de la birou și că putem face bine și avea un impact pozitiv în viețile celor din jurul nostru indiferent de activitatea pe care o desfășurăm. Uneori trebuie doar să avem dorința și deschiderea de a vedea dincolo de responsabilitățile din fișa postului nostru. Toate aceste gesturi cumulate – fie că ajutăm un client, fie că ascultăm un coleg sau că ne gândim la persoanele cu dizabilități atunci când dezvoltăm o soluție – oferă sens muncii noastre și ne fac să ne simțim împliniți.

Sunt foarte recunoscătoare pentru oamenii pe care îi am alături în mediul profesional și pentru faptul că mă acceptă așa cum sunt, că mă susțin și că sunt deschiși să învățăm unii de la alții. În același timp, mă simt norocoasă și sper din suflet că nu sunt o excepție și că oamenii au șansa să lucreze alături de persoane care îi inspiră.

Posted in Uncategorized