Cinci prieteni în învățarea unei limbi străine

De multe ori, învățarea unei limbi străine poate părea o misiune dificilă – mai ales în contextul business, când folosirea pare mai rigidă, mai exactă și este, fără îndoială, foarte importantă în ducerea la bun sfârșit a unor sarcini. Lipsa timpului necesar sau piedicile pe care ni le punem singuri în acest demers (spunându-ne că ne lipsește „talentul” sau crezând în mitul că numai copiilor le este la îndemână să învețe o limbă nouă) ne pot descuraja. Ținând cont că acești dușmani nevăzuți există și diferă în funcție de fiecare, în cele ce urmează vom vedea care pot fi prietenii noștri în învățare.

MOTIVAȚIA – deși pare lesne de înțeles că aceasta există, de vreme ce suntem puși în situația de a urma un curs de limbă străină, motivația trebuie pusă mereu în prim-plan. Nu trebuie să uităm care este interesul nostru principal sau care este nevoia care ne-a adus în acest punct. Fie că este o curiozitate culturală care ne și ajută să lucrăm mai bine în echipa din care facem parte sau să comunicăm mai bine cu diferiți parteneri sau colaboratori, fie că avem o nevoie imediată de a utiliza noua limbă într-un scop foarte precis și tehnic, motivația trebuie să fie fundalul pe care se desfășoară toate eforturile noastre.

FII CURIOS – să ne întâlnim constant cu limba străină pe care dorim să o învățăm este unul dintre cele mai importante lucruri. Să ne gândim la limbile străine pe care le știm deja – a fost mai ușor să le învățăm dacă am trăit o perioadă în altă țară, dacă am văzut filme, dacă am citit ziare sau articole, dacă am folosit-o pentru comunicarea cu prietenii noștri. Chiar dacă expunerea la limba pe care o învățăm nu este una impusă de contextul în care suntem, noi putem să punem la cale și singuri „întâlnirile” cu ea – văzând filme, ascultând radio sau muzică, citind articole sau pur și simplu setându-ne telefonul mobil în limba respectivă. Aceste lucruri mici ne vor crea anumite scurtături de care avem nevoie în contexte foarte specifice și ne vor asigura o învățare constantă și practică. Și nu uita, fiecare zi e importantă.

ÎNDRAZNEȘTE – fii curajos! Fii curajos să folosești ceea ce înveți. Nu lăsa ca informațiile să fie doar un manual de bune practici pe care doar le cunoști în teorie. Pentru a deveni din ce în ce mai sigur în vorbirea unei limbi străine trebuie să o folosești cât mai mult – să produci chiar tu comunicare. Nu te feri de greșeli – ele există; și pentru a le diminua trebuie să le cunoaștem, să fim și conștienți de ele. În plus, este mult mai ușor să corectezi „pe viu” anumite erori. Învățarea unei noi limbi trebuie să ne aducă noi posibilități de a comunica mai eficient și mai complex; și nu de a produce frica de comunicare. Vorbește cu prietenii, cu colegii, cu trainerul tău. Important este ceea ce dorim să transmitem și să folosim limba în acest scop – iar pentru a face asta din ce în ce mai bine trebuie să îndrăznim.

#KNOWYOURSELF – cunoaște-ți stilul de învățare. Fii conștient de ceea ce te interesează și folosește asta în beneficiul tău. Pentru a face progrese trebuie să știi care sunt cele mai bune metode prin care înveți ceva. Dacă ai o memorie vizuală, poate că organizarea cuvintelor sau diferitelor forme gramaticale pe culori te poate ajuta să reții mai rapid. Dacă ai o memorie auditivă, să asculți muzică sau să vezi filme poate să funcționeze mult mai bine pentru tine. Fiecare dintre noi este diferit – iar pentru a ne dezvolta trebuie să ne cunoaștem punctele forte, să ne folosim de aptitudinile noastre, să ne punem în valoare capacitățile. Nu ignorați însă slăbiciunile – și ele sunt importante pentru a ne crea un stil de invățare și pentru a face alegerile potrivite.

FII RĂBDĂTOR – uneori, învățarea unei limbi nu este atât de ușoară pe cât ne așteptăm să fie. Iar acest lucru nu depinde doar de noi, ci și de complexitatea limbii pe care ne dorim să o învățăm. Răbdarea și organizarea parcursului învățării sunt foarte importante. Pas cu pas, de la simplu la complex, într-un timp pe care noi îl putem controla, dar cu care trebuie să avem și răbdare. Dă-ți timp să înțelegi și să asimilezi, dă-ți timp să greșești și să corectezi, dă-ți timp să exersezi și să te distrezi.

 

Acestea sunt doar cinci dintre activitățile care ne pot deveni prieteni în demersul nostru de a învăța o limbă străină. Ele pot fi foarte diferite în funcție de fiecare dintre noi. Motivația este combustibilul nostru pe acest nou drum. Curiozitatea și exercițiul ne pot fi instrumente foarte utile, iar curajul și răbdarea trebuie să lucreze împreună pentru a depăși micile piedici. În cele din urmă, ceea ce Albert Einstein a spus despre viață, se aplică și în cazul nostru…învățarea unei limbi străine este ca mersul pe bicicletă – pentru a-ți păstra echilibrul, trebuie să continui să pedalezi.

 

Un articol de: Simona Noapteș, Trainer Interact.

Posted in Uncategorized