i-interact weekly

#difference #future #minds #mindset #innovation #craft

revoluția AI

Unii spun că e unul din principalele motive economice care stă la baza nemulțumirii generalizate a clasei mijloc din occident pe care valul de populiști îl exploatează. Alții spun că urmează să producă o revoluție greu de anticipat. În orice caz, am intrat deja în ara automatizării și robotizării. Efectele vor fi profunde dar probabil, în timp le vei vedea firești așa cum noțiunea de weekend pe care îl petreci acum, citind printre altele, acest newsletter. Conceptul de ”week-end” este până la urmă un efect al mașinilor și motoarelor care au modelat prin revoluția industrială, modul în care ne raportăm la muncă.

Efectele etapei prin care trecem acum  se văd deja de la știri care anunță roboți introduși să prepare hamburgeri în restaurante fast-food, până la instantaneele din noile fabrici de autoturisme electrice în care se văd cu greu mai mult de 3-4 oameni într-un singur cadru.

Raportul Forumului Economic Mondial, prezentat la Davos anul trecut, prevede – într-un document ce vorbește în titlu de a patra revoluție industrială – că în următorii 5 ani, primele 15 economii din lume vor avea o pierdere netă de 5,1 milioane de locuri de muncă cauzată de robotizare și inteligență artificială. (http://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs.pdf ). Mai mult decât atât, specialiștii susțin că 100% din locurile de muncă și slujbe vor fi afectate de schimbări mai mici sau mai mari legate de tehnologie.

Asta înseamnă că fiecare dintre noi, indiferent de specializarea e care o are va fi afectat într-un fel sau altul. Pentru a nu lăsa anxietatea să ne facă să intrăm automat într-un scenariu de cursă apocaliptică între om și mașină e nevoie, susțin autorii raportului, ”să înțelegem cât mai repede și mai specific schimbările inerente și să conștientizăm responsabilitățile noastre colective de a facilita înțelegerea și de a conduce afacerile și comunitățile noastre prin acest proces de transformare.”

i-interact weekly reader

De ce adevărurile factuale nu reușesc să ne schimbe mintea
Descoperiri despre mintea umana dezvaluie limitele ratiunii…
http://www.newyorker.com/magazine/2017/02/27/why-facts-dont-change-our-minds

Diferența dintre Google și Apple
Google și Apple sunt doua companii de hyper-succes iar analiza  vizuală a patentelor deținute de fiecare copanie arată cât de diferite sunt cele două culturi de inovație…
https://www.fastcodesign.com/3068474/the-real-difference-between-google-and-apple

Automatizarea ar putea în 20 de ani să însemne priederea a 35% din baza de taxare pentru economia SUA
A avea o baza de taxare stabilă e important pentru orice stat dar mai ales atunci cand bugetul e pe roșu tot timpul. 35% din baza de taxare înseamna  mai mult de o treime… 
http://60secondstatistics.com/automation-could-cause-america-to-lose-35-of-its-tax-base-in-the-next-20-years/

Posted in Uncategorized