Idk, LY, TTYL, LOL, WTF, bnt, cf, frm, np

”Poate ați întâlnit, folosit aceste prescurtări, aceste emoticoane la modă acum. Dacă nu, nu știu ce să zic, dar unii ar spune că sînteți de la 1700, toamna (am auzit eu asta când am întrebat ce înseamnă ceva de mai sus).

Dincolo de prescurtări însă, cuvintele pot căpăta multe încărcături în online. Fie că sîntem pe email, pe whatsapp sau comentăm în social media, e bine să fim mult mai atenți la cum folosim limbajul. O întrebare pusă în scris, chiar dacă e clară, concisă, fără vreo intenție negativă, poate fi percepută ca agresivă, nepotrivită, de către recipient. Acesta va interpreta tonul mesajului nostru în cheia în care el era în momentul primirii mesajului: o zi bună, cu realizări, validări va conduce la un teren fertil pentru interpretări cu tentă pozitivă, amuzantă, sau cel pușin neutră.

O zi proastă, cu neînțelegeri în viața personală sau profesională, cu nervi la volan sau cu cineva care nu poartă mască și se uită peste umărul nostru la rând la supermarket, va face ca terenul să fie unul acid, reactiv, iar orice mesaj să fie interpretat într-o cheie negativă, agresantă, intrusivă.

Dincolo însă de aceste aspecte, senzația este de sărăcire a limbajului. Ne exprimăm concis, prin prescurtări, e mai simplu decât să scriem un mesaj mai elaborat, cu considerație față de celălalt. Eu am observat chiar că textele în care chiar transmit ceva mai complex rămân fără răspuns sau primesc un emoticon. Ma gândesc cum să formulez un mesaj de mai multe rânduri, cum să transmit clar și elegant ce am de spus, iar cealaltă persoană răspunde sec, cu un emoticon. Asta în cazul fericit în care răspunde și nu ‘îmi dă cu seen’.

Ma gândesc uneori: nu știe ce să zică?; nu are timp?; nu îi pasă?; nu contează?; nu vrea să spună nimic?; să mai scriu așa?; să răspund la fel?; să nu mai scriu acestor persoane, ci să le vorbesc? Asta e tot? Mă lasă cu ochii în soare? E clar că sîntem fiecare în filmul din capul lui, că încercările de a ne gândi la cum ar putea percepe celalalte persoane comunicarea noastră sînt foarte slabe.

Desigur că și eu folosesc toate abrevierile, emoticoanele de mai sus și altele, în plus, mai ales când mă grăbesc, îmi e lene să elaborez o propoziție sau când știu că interlocutorul așa comunică. Poate că e firesc să folosim de toate. Sînt ingrediente noi în comunicare, e ca atunci când introduci într-o mâncare tradițională un condiment nou. Dacă pui însă prea mult, iese prost. Măsura cu care facem lucrurile, adecvarea la context, fac diferența (ca să închei într-o notă de limbaj calchiat din engleză). Iar dacă știi că cineva nu apreciază sarea în mancare, nu pui. Dacă îți pasă, desigur.”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#communication
#enablingchange

Posted in Uncategorized