Voi când și cum ați învățat să lucrați de acasă?

”Mă doare spatele, mă dor ochii, m-am săturat de stat în casă, sunt în call-uri de dimineață sunt afirmații pe care fie le-ați spus sau probabil le-ați auzit în jurul vostru recent.

Financial Times publică săptămâna aceasta un studiu legat de lucrul de acasă care, printre altele, arată că 71% dintre respondenți raportează o creștere a indispozițiilor sau stărilor negative: dureri de cap, de spate, insomnii, oboseală, probleme cu ochii. Lucrul de acasă, experimentat pe larg de la începutul pandemiei, a avut o primire mai degrabă entuziastă atât din partea companiilor care au observat o menținere sau chiar o creștere a productivității, cît și din partea majorității angajaților care au descoperit beneficiile acestuia. Acum pare că timpul scurs ne oferă și o altă fațetă a monedei și apar tot mai multe voci care scot în evidență părțile sale negative.

Indiferent de percepții sau rezultate, cred că este devreme să tragem o concluzie finală legată de acest mod de lucru. Probabil, cel mai bun moment de a trage o linie și de a evalua va fi atunci când a lucra de acasă va deveni din nou doar o opțiune, și nu o necesitate impusă de un context pandemic. Până atunci, pentru cei care au o activitate care se pretează pentru munca de acasă, nevoia de a face funcțională această variantă rămâne o necesitate care asigură siguranță pentru individ, familie și chiar societate în ansamblu.

Și dacă e nevoie să facem munca de acasă funcțională și eficientă, întrebarea care se pune este cât de mult timp, atenție și tehnici am investit în asta? Cât am învățat conștient să lucrăm de acasă? Și când zic a învăța nu mă refer doar la ce știm că ar fi bine să facem, ci și la ce aplicăm din ce știm. Probabil că nevoia de mișcare fizică, postura, folosirea unui scaun ergonomic sunt evidente pentru mulți dintre noi. Probabil că tehnicile de respirație, de mișcare oculară, uitatul pe geam nu sunt la fel de evidente. Modul în care folosim camera monitor în conferințele video (cea în care ne vedem pe noi) și impactul ei asupra concentrării și senzației de oboseală sunt probabil și mai puțin cunoscute.

Nu întotdeauna când știm unele lucruri e ușor să le punem în practică iar în acest caz poate ajuta mult să conștientizăm care sunt baierele. Ideea de ”acasă” e asociată în mentalul nostru cu un set de comportamente, stări, activități și nevoi. ”Acasă” înseamnă relaxare, intimitate, confort. E locul în care nu folosim ”măștile sociale” necesare în ”public”. A lucra de acasă aduce cu sine nevoia de schimbare a unor comportamente îndelung asociate cu acest loc. E nevoie să adăugăm ritualuri mai potrivite cu noul context de la cum ne îmbrăcăm, cum stăm și cum ne mișcăm până la cum ne împărțim timpul de lucru cu timpul personal. E nevoie să și păstrăm unele ritualuri pentru că avem nevoie să nu pierdem senzația de ”acasă”. Parte din probleme nu este dată de lucrul de acasă în sine, ci de comportamentele asociate cu ideea de ”acasă”.

Prin urmare, mai puține dureri de spate sau oculare, mai multă energie și productivitate se obțin doar printr-un efort conștient de învățare și schimbare. Ce știm, ce e nevoie să mai cunoaștem, cu ce obiceiuri și mentalități ne luptăm sunt lucrurile care ne pot ajuta în a gestiona mai bine o schimbare deocamdată mai mult necesară decât dorită.”

Weekly Inspiration scris de Lucian Mihai.

#workfromhome
#enablingchange

Posted in Uncategorized