De la FOMO la MO

”Îmi amintesc că m-a uimit și m-a amuzat când am aflat semnificația acestei prescurtări – FOMO, ”fear of missing out”. Un fenomen al zilelor noastre copleșite de multitudinea de opțiuni la orice pas, faptul că alegem ceva ne provoacă anxietatea tuturor lucrurilor pe care le excludem prin această alegere. Stau în casă vineri seara și mă îndop cu ultimul sezon al nu știu cărui serial obscur? Dacă prietenii mei sunt în cel mai cool loc din oraș, despre care n-au auzit încă nici măcar influencerii momentului? Panică.

Contextul actual a simplificat mult aceste lucruri. Cel puțin pentru o vreme nu am ieșit nicăieri; în continuare modalitățile de a socializa sunt destul de limitate și vor mai fi pentru o bună bucată. Dar cum omului nu pare să-i fie dat să trăiască fără să se frământe, au apărut alte anxietăți, alte moduri de a tânji.

Spunea cineva într-un podcast pe care l-am ascultat recent că printre altele, noua stare de fapt ne privează de întâlnirile întâmplătoare. Există o bogăție subtilă a acestor întâlniri, mai ales dacă le transformăm în prilej de taifas sau dimpotrivă, de rezolvare ad-hoc a unor daravele mărunte ce ne stăteau pe cap. Mai există și acea surpriză de a-ți fi ieșit cineva în cale, pe care te bucuri să-l vezi, ceea ce a devenit mai puțin posibil în epoca întrevederilor virtuale programate la minut.

Cred totuși că putem suplini într-o oarecare măsură acest gol mai puțin evident. Putem să-i sunăm pur și simplu pe cei cu care n-am mai vorbit de ceva vreme, fără un motiv anume, doar cu gândul de a-i întreba ce mai fac și a asculta până la capăt răspunsul. Pentru ei, va fi o surpriză la fel de plăcută ca o întâlnire întâmplătoare, într-o zi de vară.”

Weekly Inspiration scris de Alina Doica.

#enablingchange
#communication