Azi am vorbit cu un robot

”Astăzi m-a sunat un robot. Sigur, am mai interacționat și eu, ca și voi probabil, cu Maria de la bancă sau cu Andreea de la telefonie, atunci când am apelat serviciul clienți al diverselor companii. Dar este prima oară când am primit eu un apel iar la capătul celălalt s-a aflat de la început până la sfârșit un robot. Nu era o promoție, nu eram neapărat un număr dintr-o bază de date, era un apel specific legat de unul dintre serviciile pe care le folosesc de la acea companie.

La început am avut parte de mesajul acela binecunoscut, ”continuarea convorbirii reprezintă acceptul, etc”, și am fost tentată să închid, din spirit de frondă. Mărturisesc însă că a izbândit curiozitatea. Ei bine, nu, nu m-a preluat niciun operator. Nu am scos niciun cuvânt pe durata ‘convorbirii’, totul s-a desfășurat prin intermediul ecranului tactil.

Mereu în astfel de situații îmi revine în minte titlul faimosului roman al lui Huxley, ”Minunata lume nouă”. Ceea ce mi s-a întâmplat mie astăzi este o realitate care se banalizează pe zi ce trece. Mă gândesc însă că asta ne face din ce în ce mai responsabili de felul în care comunicăm unii cu alții. Pe măsură ce roboții vor deveni tot mai puțin scenariu SF și tot mai mult parte din viața noastră cotidiană, interacțiunea cu o altă ființă umană din afara cercului imediat va fi tot mai prețioasă. Sper din tot sufletul că o vom trata ca atare.”

Weekly Inspiration scris de Alina Doica.

#enablingchange
#communication

Posted in Uncategorized