Bună, ce mai faci?

”Uneori, această întrebare este un pretext pentru cel care o pune, de a povesti el despre ce mai face. Nu apuci să spui mai mult de ‘bine, uite, lucram la un proiect, un articol, un raport’, că imediat celălalt începe să povestească despre proiectele sale.

Alteori, înainte să răspunzi, auzi: ‘uite, te-am sunat ca să îți spun…’

Sau: apuci să spui ‘bine’ că celalalt spune ‘bine, nu? Mă bucur! Păi hai să îți spun…’ sau ‘îmi pare rău că nu ești bine. Uite de ce te-am sunat…’

Cel mai tare însă mă surprinde o cunoștință din altă țară care, atunci când eu întreb ‘Ce mai faci?’ răspunde cu: ‘firma o duce bine, am reușit să creștem vânzările față de anul trecut, până acum am păstrat toți angajații’. Când spun: ‘bine, și tu, tu ce mai faci?’, continuă cu ‘challenge-ul este să avem un cashflow pozitiv anul acesta’. Atunci îmi dau seama că nu are sens să mai intreb. Pentru această persoana imaginea sa este mai importantă decât orice. Nu vrea să arate vreo vulnerabilitate, cuvântul în sine are doar conotații negative în simbiotica acestui om.

Când e ultima dată când cineva te-a ascultat? Se întâmplă mai rar, poate că din lipsă de timp, din lipsă de rabdare, din dorința de a eficientiza până și relațiile.
Și totuși, natura ne-a dotat cu o gură și două urechi. Poate că e un indiciu aici. Sigur, poate că interpretarea e simplistă – dar mă întreb dacă relațiile nu ar fi mai bogate, mai echilibrate, dacă am vorbi mai puțin și ne-am asculta mai mult?”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#enablingchange
#activelistening