Schimbarea conversației

 

‘Produsul… combate fisurile anale’

Aceasta este o reclamă pe care am auzit-o dimineața la TV. În timp ce făceam un ceai, tăiam niște fructe pentru micul dejun, am lăsat să meargă televizorul în fundal, ca să aud ce s-a mai întâmplat în ultimele 24 de ore.

Mai auzisem această reclamă dar am trecut peste ea, așa cum, de altfel, toți trecem zilnic peste multe altele inadecvate, aș spune, unui program de știri.

Am fost sensibilă de această dată pentru că, în urmă cu o zi, vorbisem cu o doamnă redactor la o televiziuneia copiilor în România, despre ce putem face pentru a-i pregăti cât mai bine pentru viitor.

Am vorbit despre ce face asociația în care sînt, ce fac mulți oameni din business implicați pro bono, mulți coachi, mentori, multe ONG-uri, cum îi implicăm pe directori, profesori, elevi, părinți.

Dincolo de acestea însă cred că este foarte relevant ce facem și în diverse alte zone ale societății. TV-ul este un exemplu. Cred că e necesar să modificăm pe alocuri conversațiile pe care le avem în spațiul public. Copilul preia din mediu foarte mult, mica vietate e mimetică, valorile sale sînt în curs de formare. Cei care generează mediul ar fi de dorit să se comporte mai responsabil. Înțeleg că banii sînt importanți. Dar mă întreb ce tipuri de conversații ar vrea cei de la tv să audă copiii lor în fiecare zi?

Știu, viața are bube, mucegaiuri și noroi. Cu siguranță fiecare le vede. Poate că e bine să le vadă un copil după ce l-am susținut să gândeasca critic, să își dezvolte imaginația, curiozitatea, empatia, i-am sădit niște valori. Atunci va ști singur să scoată frumuseți și lucruri noi din realitate.

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#enablingchange
#education

Posted in Uncategorized