Semne bune ziua are

”Dacă ești manager de departament, șeful unei firme, CEO, probabil că nu ți-a fost prea ușor în ultimele două luni. Bine, nici anul trecut nu a fost neapărat un coș cu flori. Când spun aceste lucruri, mă gândesc atât la nivel macroeconomic, cât și la nivel de individ, de găsire a modalităților de motivare, energizare a oamenilor.

Ultimele două luni însă au pus la încercare imaginația tuturor. A fost nevoie sa regândim modul de lucru, de conectare cu oamenii, unele fluxuri, procese, să ne arătăm încrederea că fiecare face ce are de făcut.
Unii dintre noi s-au adaptat mai ușor, mai repede, mai bine, pentru alții a fost și e în continuare complicat.

Deunăzi am avut o surpriză frumoasă. Mi-a scris o clientă și mi-a povestit despre mesajele foarte bune pe care le-a primit de la mai mulți oameni din firmă.
Acestea au venit după ce ea însăși a trimis un mesaj către toți angajații; nu era singurul, dar acesta din urmă a fost altfel. În acel mesaj, după cum afirmau câțiva dintre cei care i-au scris, ea a arătat căldură, înțelegere, empatie și le-a dat speranța că sînt pe drumul bun și că împreună vor reuși. Mi-a înseninat ziua.

Câteva lucruri mi-au venit în minte:

E un semn tare bun când un CEO dă astfel de mesaje. Îmi amintesc de afirmația lui Napoleon: ‘liderii sînt negustori de speranță’. A arăta empatie față de oameni acum e mult mai greu decât să vorbim sau să scriem despre această noțiune. Iar asta e din nou ceva ce mă bucură.

Când mai mulți oameni reacționează pozitiv la un mesaj al CEO, mai ales că nu interacționează direct, înseamnă că i-a atins, i-a surprins plăcut. Am un prieten în altă țară care îmi povestește cu admirație că CEO al băncii unde lucrează el le trimite mesaje des și îi încurajează, le spune ce decizii a mai luat ca să țină lucrurile în echilibru, să contribuie în societate în această perioadă. E o dovadă de generozitate a oamenilor să aprecieze așa ceva.

Am perceput aceste mesaje ca pe o rază de lumină într-o lume în care, timp de câțiva ani, comentariile la adresa managerilor erau o vale a plângerii. La vremuri noi, iată că pot să apară alte comportamente din toate părțile. Știu, veți spune că oamenii nu se schimbă așa ușor. Adevărat, dar sînt niște semnale bune și merită scoase în evidență.
Până la urmă, să ne amintim că dacă îl tratăm pe un om ca pe cea mai bună variantă a sa, are șanse să devină acea variantă.

O să vă las cu o poveste care îmi place mult și care arată că putem face fapte mici ce pot să aibă efecte mari:

Un om se plimba pe o plajă pe care erau mii de stele de mare aduse de valuri. A întâlnit un băiețel care lua, pe rând, câte o stea de mare și o arunca înapoi în apă. L-a întrebat: ‘Ce faci? Nu vezi câte sînt? Nu poți să le salvezi pe toate, e în zadar!’
‘Nu le voi salva pe toate, poate; dar sigur o voi salva pe aceasta; și pe aceasta; și pe aceasta…’

Tu ce gesturi mici faci ca să ‘salvezi’ metaforic câte o stea de mare?”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#enablingchange
#makingadifference

Posted in Uncategorized