Weekly Inspiration

 

”«Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârsită.» (Antoine de Saint Exupery)

Înainte de martie 2020 era un fel de vale a plângerii în multe firme: oamenii erau nemulțumiți de manager, de echilibrul viață personală – viață profesională, de colegi, de clienți, de timpul petrecut către și de la birou.
Într-un fel aveam senzația că nu mai găsesc un alt sens în ceea ce fac, în afară de a avea un salariu pentru a-și duce existența.

Peisajul politic, spectacolul mediatic nu ajutau deloc, dimpotrivă. Puteai ușor să ai senzația că ești un pion pe o tablă de șah pe care alții făceau mutările, iar tu nu aveai nici măcar puterea unui turn sau a unei regine. Sau puteam să ne comparăm cu cei care trăgeau la rame în cala unei corăbii, pe vremuri. Fără nici un pic de vizibilitate, fără speranțe dincolo de ziua curentă.

Mulți oameni au așteptat ca managerul să le dea speranțe, viziune, încredere că, dincolo de munca la rame este ieșirea pe punte, relaxarea, farul și țărmul în depărtare.
Nu toți managerii au putut face asta; ei înșiși poate că se simțeau asemenea oamenilor din echipele lor. Sau poate nu știau cum, nu găseau ei un punct de lumină în zare.
Am trăit într-o vreme definită de o gândire tranzacțională, birocratică, în care am văzut mulți manageri și formatori de opinie narcișiști, plini de ei, forme fără fond. Culmea este că au atras în jur pe alții, a fost parcă un proces de seducție.

În această lume care are în frunte, în majoritatea cazurilor, astfel de ‘lideri’, vedem pe ici pe colo și pe alții care fac notă discordantă. Premierul Noii Zeelande este un exemplu în acest sens: un om care conduce ferm dar empatic, cu grijă, atenție, colaborare, incluziune, respect față de oameni, știință, cunoaștere.
Cu siguranță sînt mulți astfel de lideri în organizații, am întâlnit și români și străini.
Aș lărgi aria nu doar la lideri, ci la indivizi care nu conduc pe alții dar știu să se conducă pe ei.

Este adevărat ce spune Saint Exupery: un lider trebuie să insufle echipei sale dorința de a contribui la ceva măreț, de durată, cu impact pozitiv, să îi facă pe oameni să aibă acel sentiment de împlinire, de sens, de bucurie, similar celui pe care ți-l dă ”dorul de mare” de care vorbește citatul.

Dincolo de asta însă, vă invit și la a fi propriul lider.
Sper că începem o eră a celor care sînt propriii lideri, entuziaști, cu sens, care respectă cunoașterea, care găsesc scopuri comune, transformă societatea și organizațiile în care sînt. Oameni capabili să tânjească după mare și să construiască nave solide.”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#enablingchange
#interacters