Weekly Inspiration

”Unul dintre obiectele care m-au fascinat dintotdeauna este caleidoscopul.
Un caleidoscop este un cilindru alcătuit din oglinzi, cu ajutorul căruia se produc imagini simetrice multiple ale unor cristale, piese de sticlă mici, colorate, plasate în interior.

Caleidoscopul îmi creează impresia de posibilități. Te uiți prin el, îl învârți ușor și poți crea mai multe imagini surprinzătoare.
Așa mi se pare că este Facebook. Un amestec de multe păreri, informații, imagini, sunete, aduse împreună de mai mulți oameni; în funcție de rețeaua fiecăruia, avem o colecție mai mică sau mai mare. Ce este diferit este că noi ne facem rețeaua, noi decidem cine contribuie la formele, culorile caleidoscopului nostru, atunci când acceptăm oamenii în rețea.

Prietenii din rețea vin cu perspectivele lor, uneori pozitive, artistice, alteori glumețe, sarcastice, obiective, negative, realiste, subiective, cinice. Se formează pe wall-ul nostru un caleidoscop care poate să ne placă sau nu. În vremuri normale, probabil că trecem mai repede peste acele frânturi de imagini, informații, culori care nu sînt pe placul nostru. În perioada aceasta, în care ființa noastra este agresată, viața noastră și a celor dragi este pusă în pericol, toleranța față de neadecvări, derapaje de la standardele noastre, este redusă.

Nu ne mai plac imaginile pe care caleidoscopul nostru le formează. Unii vor fi poate prăpăstioși, alții naivi, alții exagerat de pozitivi, alții haz de necaz, alții glume nesărate. Poate că sînt mecanismele fiecăruia de a face față situației. A ne supăra acum este ca și cum ne-am supăra pe cristalele din caleidoscop. Mai degrabă aș recomanda să ne întoarcem către noi, să vedem ce stimul extern ne stârnește reacții negative, cum ne putem repoziționa, cum putem schimba povestea pe care ne-o spunem noi în cap legat de stimulii externi.

Cred că dacă acceptăm:

Că fiecare reacționează in felul lui la situația dată;
Că mecanismele noastre de coping pot fi variate;
Că mecanismele noastre sînt mai bune pentru că funcționează pentru noi, pentru alții funcționează altele;
Că noi putem alege la ce ne uităm și la ce nu, noi putem decide ce piese lăsăm în caleidoscop acum ca să avem imaginile care ne satisfac;
Că, până la urmă, poate nu vrem să umblăm cu patul lui Procust după noi și să îi ajustăm pe ceilalți după măsură acestui pat.

Dacă toate acestea sînt acceptate, atunci toleranța noastră va fi mai mare, ne vom enerva mai puțin, starea noastră interioară va fi mai bună, ne putem concentra pe ceea ce contează cu adevărat acum. Viața. Creația.”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#enablingchange
#tolerance