Panică, stress și, eventual, oportunități


Trăim vremuri ‘interesante’, vorba vechiului blestem chinezesc (May you live in interesting times). Vremuri în care e bine să nu ne mai adunăm, să ieșim cât mai puțin, să ne spălăm des mâinile, să dezinfectăm totul în jur.
Sigur, când viața noastră se schimbă sau este amenințată, ne speriem sau negăm totul, poate luăm lucrurile în glumă, dar putem însă să gândim și mai rațional, la rece, să facem totul conform unui plan, pas cu pas.
Este de înțeles că intrăm în panică. Unele firme își suspendă activitatea, unii oameni rămân fără serviciu, trebuie să lucrăm de acasă – deși mulți și-au dorit asta, acum, când ‘trebuie’, parcă nu le mai place.

În 2009 a fost o cădere a economiei, am avut o criză destul de dureroasa pentru multe firme. Atunci însă nu era în pericol viața individului; erau în pericol firmele, iar indivizii urmau.

Ce am învățat atunci:

Să ne concentrăm pe învățare.
În perioade de haos, de cădere a economiei, când nu prea avem multe de făcut, să citim, să facem niște cursuri. Este momentul cel mai bun, când nu sîntem stresați de emailuri, de ședințe, de șefi care ne cer urgent ceva.

Să ne oprim, să reflectăm, să ne punem masca de oxigen.
Care e cea mai importantă persoană din viața noastră? Știu, veți spune: copiii, cei din familie, prietenii. Dar dacă mie îmi e rau, nu îi pot susține pe cei dragi. Așadar, să îmi pun masca de oxigen întâi mie, apoi să am grijă de cei dragi, să fie în siguranță.

Să nu ne izolam de tot.
Sigur, trebuie să nu mai ieșim în lume, nu ne mai vedem cu prieteni, colegi.
Dar există opțiunea digitală. Putem să ne conectăm pe atâtea platforme și să vorbim, să ne vedem, putem face grupuri online. Sintem mult mai privilegiați decât cei care au trecut prin situații similare înainte de internet.

Să învațăm că cea mai bună investiție pe care o putem face este investiția în noi înșine.
Ce înseamnă asta? Dacă tot stăm acasă, să reflectăm la ce vrem pe termen mai lung. Ce ne bucură, ce ne dă energie, ce ne ia energie. Timpul petrecut în trafic, între întâlniri, poate fi folosit pentru a ne vizualiza pe noi în viitor. Știu, este un exercițiu dificil de făcut singur. Sugerez un coach / mentor, o persoană care are experiență și a văzut, a trăit mai multe situații, care are educația necesară pentru un astfel de demers. Aș zice că e bine să fim selectivi, până la urmă, e mai bine să ne dotăm ființa noastră cu cele mai alese învățături, nu?

Să fim selectivi când e vorba de oamenii cu care ținem legatura.
Să avem în jur oameni care sînt foarte atenți la detalii, grijulii, dar și dintre cei care ne pot da alternative, idei, metafore, ne pot spune o poveste despre ce au facut alții în situații de criză. Noi vom filtra informația – dar e bine să avem mai multe perspective.

Până la urma, nu putem decât să mergem înainte, pas cu pas, să fim foarte atenți și, pe cât posibil, raționali, și să ne reinventăm în această nouă realitate, sperând că soarele va răsări în curând pe toate străzile lumii.

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#enablingchange
#adapting

Posted in Uncategorized