Ce au în comun oamenii, sculptura și tigaia de teflon?

”Se spune că e bine să călătorești, să vezi alte locuri, alți oameni, alte culturi, alte obiceiuri. Călătoria te face mai sensibil la ceilalți, mai flexibil, îți deschide orizonturi, te învață că zicerea ‘My way or the highway’ nu indică o persoană hotărâtă ci una cu rigidități.

Experiențele noastre, adăugate peste educație, cărți citite, muzică ascultată, muzee vizitate, artă admirată, oameni cu care interacționăm, ar trebui să ne modeleze, să facă din noi opere de artă, așa cum marii sculptori au făcut din piatra colțuroasa, brută, opere aproape de perfecțiune, pe care le admiră atâtea generații.

Mai mult decât atât, s-a vorbit atât de mult despre cum comunicăm, empatie, inteligență emoțională, ascultare, compasiune, încât, chiar dacă nu ai vrut, tot și-au trecut pe la urechi noțiunile.
Și totuși, parcă de unii nu se prinde nimic. Ei se aseamănă cu tigaia de teflon: robustă, nu se prinde nimic de ea.
La fel sînt unii oameni: oricât au călătorit, oricât de mulți oameni au întâlnit, ei au rămas tot în stare brută. Neșlefuiți, ei vor vorbi ca să se audă, ca să iasa în față, chiar dacă nu au o contribuție constructivă la conversație. Parcă ei se străduiesc să nu iasă o operă de artă din ei, ci bolovani căzuți pe lângă stânci.
Poate că ei cred că a spune cuiva verde în față ce le trece prin cap e o dovadă de curaj, de cunoștințe multe. Am o veste proastă: e doar o dovadă de nesofisticare.

Ce sugerez:

Dacă nu ești de acord cu ceva, pune o întrebare de clarificare – cu grijă însă, cu atenție: felul în care te manifești spune despre tine, nu despre celălalt.

Evită să te afirmi călcând în picioare pe altcineva; nu vrei să dai indicii negative despre tine, până la urmă.

Dacă nu ai ceva bun, constructiv de spus, mai bine taci, respinge propriul negativism, omoră-l din fașă.

Dacă totuși îți vine să îi faci pe alții de ‘cafe au lait’, că ție nu îți pasă oricum, că tu te crezi mai presus de toți, crezi că ai dreptul să te porți urât cu ceilalți (nu știu cine crezi că ți-ar fi dat acest drept), atunci nu uita că roata se întoarce, iar când se va face gol în jurul tău, când cei care erau pe lângă tine din interes, nu mai au de ce să stea, singurul responsabil de liniștea înfioratoare vei fi tu. Iar sunetul golului este tare urât!”

Weekly Inspiration scris de Georgeta Dendrino.

#interacters
#enablingchange